Wat is IOTA?
IOTA is een nieuwe transactieoplossing en gegevensoverdrachtslaag voor het Internet of Things (IoT). Het is gebaseerd op de Tangle (een gedistribueerd grootboek), die de inefficiëntie van de huidige blockchain-ontwerpen oplost, en een nieuwe manier introduceert om consensus te bereiken in een gedecentraliseerd peer-to-peer-systeem.
Met IOTA kunnen mensen en machines voor de allereerste keer geld en/of gegevens overzetten zonder transactiekosten in een decentrale omgeving, waar je niemand hoeft te vertrouwen en aan niemand toestemming hoeft te vragen. Dit betekent dat zelfs nano-betalingen mogelijk zijn zonder dat een vertrouwde tussenpersoon van welke aard dan ook nodig is.
De missie van IOTA is om de ruggengraat te vormen van de Machine Economy en het Internet of Things. Met als resultaat een grootschalige interoperabiliteit tussen alle soorten apparaten.
De voordelen van IOTA
IOTA is een cryptocurrency-platform dat is ontworpen voor het ”Internet of Things”, oftewel het internet van dingen. Voordat we ingaan op de vraag waarom IOTA nodig is voor het ”Internet of Things”, gaan we kijken naar wat IOTA kan bieden aan de bestaande cryptocurrency wereld. IOTA heeft 4 grote voordelen. Het IOTA platform is:
- Schaalbaar
- Gedecentraliseerd
- Modulair
- Vrij van transactiekosten
Hoe is dit mogelijk?
De technologische doorbraak die dit mogelijk maakt is de Tangle. Dit netwerk ziet er ongeveer zo uit:
In tegenstelling tot Bitcoin die een blockchain-architectuur gebruikt voor het onderhouden van zijn grootboek, gebruikt IOTA de ‘Tangle’, een Directed Acyclic Graph (Gerichte Acyclische Grafiek), bekend als een DAG.
Wat is de tangle?
De tangle lost twee grote problemen op. De schaalbaarheid en de transactiekosten. Bekende cryptocurrencies zoals bitcoin hebben allemaal hetzelfde probleem. Schalen is tot nu toe niet gelukt en de transactiekosten stijgen naarmate meer mensen gebruik maken van het netwerk.
De tangle lost deze problemen op door van de verzender van een transactie te verlangen dat hij een soort ”bewijs van werk” uitvoert dat twee andere transacties goedkeurt. Dit zorgt ervoor dat de handeling van het maken van een transactie en het valideren van transacties gekoppeld zijn. Hierdoor zijn er geen miners meer nodig en wordt het systeem volledig gedecentraliseerd. Degenen die transacties uitvoeren (de gebruikers van het systeem) zijn de enige die het systeem kunnen beïnvloeden (terwijl bitcoin miners het systeem niet ‘gebruiken’, maar gewoon bedienen).
Het opmerkelijke resultaat is dat de transactiesnelheid bij IOTA versneld naarmate het aantal gebruikers toeneemt (in tegenstelling tot de cryptografie van blockchain die trager wordt met een groter aantal gebruikers). Het elimineert ook de noodzaak voor gebruikers om miners te betalen (omdat ze het werk nu zelf doen). Er zijn dus geen transactiekosten die betaald hoeven worden om een transactie mogelijk te maken!
IOTA volgens co-founder David Sonstebo
In een blogpost over de roadmap van IOTA schreef David Sonstebo, mede-oprichter van de cryptocurrency, dat het is ontwikkeld om een “paradigm shift” van het internet der dingen mogelijk te maken door een ”Ledger of Everything” te creëren. ” Dit betekent bijvoorbeeld dat IOTA gegevensuitwisseling mogelijk maakt tussen machines op het ”internet der dingen”.
Zoals eerder in dit artikel al werd vermeld, maakt IOTA geen gebruik van het traditionele blockchain-ontwerp dat door de meeste cryptocurrencies wordt gebruikt. In plaats daarvan heeft het een nieuw platform ontwikkeld genaamd Tangle, dat een wiskundig concept gebruikt dat bekend staat als Directed Acyclic Graphs (DAG). Elk knooppunt (node) in een DAG Tangle moet twee eerdere transacties bij een ander knooppunt goedkeuren, voordat zijn eigen transactie wordt goedgekeurd. Dit heeft twee consequenties. Ten eerste verwijdert het de miners als entiteit om transacties te valideren, waardoor een mogelijk knelpunt wordt verwijderd wanneer de transactiesnelheid en -aantallen hoog zijn. Ten tweede wordt de groei en snelheid van het netwerk recht evenredig met het aantal gebruikers.
De schaalbaarheid van IOTA
IOTA kopen: de beste exchanges voor Nederland
Er zijn veel verschillende plekken waar je IOTA kunt kopen en verkopen. Omdat er zoveel opties zijn, is het soms moeilijk te bepalen welke exchange je het best kunt gebruiken. Hier is een lijst van de beste IOTA exchanges voor Nederland:
De beste IOTA wallets
Er zijn veel verschillende IOTA wallets beschikbaar. De een nog wat veiliger en betrouwbaarder dan de ander, maar uiteindelijk delen ze allemaal dezelfde kernfunctionaliteit: het opslaan van IOTA (en vaak ook andere cryptomunten). Met een goede wallet staat je cryptogeld veilig opgeslagen en kan je eenvoudig transacties versturen en ontvangen. Hier is een lijst met de beste IOTA wallets:
- Hardware wallet (Ledger, Trezor, etc.)
- Trinity Wallet
- FireFly Wallet
IOTA opslaan in een exchange wallet
Een andere optie die je misschien kunt overwegen, is om je IOTA in een exchange wallet op te slaan. Hoewel dit een handige optie is als je een trade aan het voorbereiden bent, zodat je snel toegang hebt tot je geld, kan het ook een riskante zijn. Bij exchange wallets worden privésleutels meestal door het bedrijf achter de exchange bewaard, niet door jou, dus je hebt geen volledige controle over je fondsen. We willen je er ook op wijzen dat exchanges een populair target zijn voor hackers, dus veel gebruikers van cryptocurrency geloven dat het veiliger is om je geld over te maken naar een wallet waar je wel de volledige controle hebt over je privésleutels.