Home / Academy / Cryptogeld / Wat is Litecoin (LTC)? Alles wat je moet weten

Wat is Litecoin (LTC)? Alles wat je moet weten

wat-is-litecoin

Wat is Litecoin?

Litecoin (LTC) is een cryptocurrency, geboren in oktober 2011 en ontworpen door Charlie Lee. Deze altcoin is gebaseerd op de source code van Bitcoin, maar er zijn een aantal technische aanpassingen gemaakt. Zo kwam Litecoin met een nieuw algoritme genaamd Scrypt, wat voor een betere decentralisatie moest zorgen. Ook heeft Litecoin een snellere bevestigingstijd. Transacties via de Litecoin blockchain worden gemiddeld in 2,5 minuten bevestigd. Bitcoin heeft een bevestigingstijd van 10 minuten of langer.

Litecoin is, vergeleken met andere cryptocoins, al geruime tijd aanwezig. In 2011 werd Litecoin opgericht door een ex-Google medewerker genaamd Charlie Lee. Het doel van Lee was om een ‘lichtere’ versie van Bitcoin te creëren. Waar Bitcoin gezien kan worden als “goud” en een manier om waarde voor langere termijn op te slaan, kan Litecoin gezien worden als “zilver” en een manier om goedkopere, alledaagse transacties uit te voeren.

Ondanks dat de coin al bestaat sinds 2011, werd het pas in 2017 echt populair. De prijs van de coin steeg in 2017 dan ook maar liefst 7.291% (Bitcoin steeg 1.731%).

Litecoin mining

Litecoin werkt net als veel andere cryptocurrencies, waaronder Bitcoin, met een mining procedure. Dit houdt in dat Litecoin een netwerk van computers (nodes) heeft die met elkaar verbonden staan. Het doel van de nodes is om transacties te valideren.
Naast validerende nodes zijn er ook mining nodes. Mining nodes valideren ook transacties, maar daarnaast voegen miners ook de transacties toe aan de blockchain. Dit doen de miners door extreem moeilijke, cryptografische puzzels op te lossen. De miner die als eerste de puzzel oplost, krijgt dan een soort ‘leiderschap’ over het volgende block dat toegevoegd wordt aan de blockchain. Deze miner mag dan bepalen welke transacties worden meegenomen in dit block.

Als een miner denkt de puzzel opgelost te hebben, stuurt hij zijn oplossing rond naar het gehele netwerk. De andere nodes in het netwerk controleren (valideren) dan of de oplossing klopt. Als de oplossing klopt mag die miner transacties toevoegen aan het volgende block in de blockchain. De miner wordt vervolgens hiervoor beloond met 50 LTC (dit halveert elke 840.000 blocks). Ook ontvangt de miner alle transactiekosten van de transacties die hij meeneemt in het block.

Bitcoin mining icon

De puzzel die de miners proberen op te lossen heeft een bepaalde moeilijkheidsgraad. De moeilijkheidsgraad is zo ingesteld dat het de miners ongeveer 2,5 minuut kost om de puzzel op te lossen. Op die manier wordt er gemiddeld elke 2,5 minuut een nieuwe block toegevoegd aan de blockchain. De moeilijkheidsgraad wordt elke 2016 blocks bijgesteld, om er zo voor te zorgen dat de ‘blocktijd’ altijd rond de 2,5 minuut blijft.

Scrypt en SHA-256

Voor de cryptografische puzzels die de miners moeten oplossen wordt een zogenaamd ‘hashing algoritm’ gebruikt. De functie van een hash is een “éénrichtings functie”. Wanneer informatie door een hashing algoritm wordt gehaald, zal de informatie (de input) worden omgezet naar een reeks letters en cijfers (de output). De output zal voor de specifieke input altijd hetzelfde zijn. Als meerdere mensen dus dezelfde informatie ‘hashen’ zullen zij ook allemaal dezelfde reeks cijfers en letters krijgen. Hierdoor kan er dus a.d.h.v. de hash-output gezien worden of de input klopt, zonder dan er bekend gemaakt hoeft te worden wat de input is.

Een bekend hashing algoritm is SHA-256. SHA-256 wordt onder ander gebruikt door Bitcoin. Een eigenschap van dit hashing algoritm is dat miners hun (computing)krachten kunnen bundelen om zo meer kans te hebben om de cryptografische puzzel als eerste op te lossen. Het gevolg van deze eigenschap is de opkomst van ‘miningcenters’ en ‘mining pools’.

Een groot nadeel hiervan is dat het voor ‘normale’ mensen moeilijk wordt om te concurreren met deze miningcenters en mining pools. Hierdoor wordt mining minder toegankelijk en minder gedecentraliseerd.

Om dit probleem tegen te gaan, werkt Litecoin met het Scrypt algoritme. Terwijl Scrypt ook gebruik maakt van het SHA-265 algoritme, zijn de berekening dermate aangepast, dat het niet mogelijk is om computingkrachten te bundelen. Dit zorgt ervoor dat mining zo toegankelijk en gedemocratiseerd mogelijk blijft. Toch is het zo dat in de praktijk de grote miners alsnog de overhand weten te houden.

De transactiesnelheid van Litecoin

De transactiesnelheid van Litecoin

Zoals eerder al is aangegeven is de gemiddelde blocktijd van Litecoin 2,5 minuut. Litecoin is dus een prima optie als je meerdere, kleine transacties wilt uitvoeren. In het miningproces is dit ook voordelig. Doordat de blocktijd zo klein is, hebben meer miners de kans om een block te minen en een beloning te krijgen. In theorie zijn op deze manier de beloningen eerlijker verdeeld over het Litecoin netwerk, en is Litecoin daarom dus ook meer gedecentraliseerd.

Om ervoor te zorgen dat Litecoin bij een groot transactie volume alsnog dezelfde snelheid kan behouden, wordt er gebruik gemaakt van SegWit. Met SegWit loopt er een ‘side-chain’ parallel aan de blockchain van Litecoin. In de blocks van deze side-chain wordt informatie gestopt die normaal gesproken in de hoofd-blocks van de blockchain zouden komen. Hierbij gaat het onder andere om de digitale handtekeningen van de zenders en ontvangers van de transacties.
Met SegWit (kort voor Segregated Witness) blijft er meer ruimte over in de hoofd-blocks en kunnen er dus meer transacties per keer behandeld worden.

Het verschil tussen Litecoin en Bitcoin

Het verschil tussen Litecoin en Bitcoin

Een algemeen verschil tussen Bitcoin en Litecoin is de maximale voorraad van coins. Bij Bitcoin kunnen er maximaal 21 miljoen coins gemined worden. Er zullen dus nooit meer dan 21 miljoen coins gemaakt worden. Bij Litecoin is de maximale hoeveelheid gelijk aan 84 miljoen. Het getal 84 miljoen is echter niet zomaar gekozen. Het is namelijk vier keer zoveel als de maximum voorraad van Bitcoin. Daarnaast is de blocktijd van Litecoin ook vier keer korter (10 minuten vs. 2,5 minuten), en de beloning voor de miners halveert 4 keer later dan Bitcoin (210.000 blocks vs. 840.000 blocks). Het lijkt er dus op dat Litecoin dit opzettelijk heeft gedaan, om zo in hetzelfde tempo als Bitcoin zijn coins te minen.

Een ander groot verschil tussen Bitcoin en Litecoin in het hashing algoritm. Zoals eerder al is aangegeven gebruikt Bitcoin SHA-256, wat ertoe heeft geleidt dat het minen van Bitcoin grotendeels in handen is gekomen van mining pools en miningcenters. 
Litecoin gebruikt daarentegen Scrypt, dat voorkomt dat computingkrachten gebundeld kunnen worden. Het minen van Litecoin is daardoor laagdrempeliger en het validatieproces van de transacties verloopt zo democratischer.

Tot slot kan Litecoin, door het gebruik van SegWit, meer transacties in een block kwijt dan Bitcoin. Hierdoor kan Litecoin meer transacties per keer verwerken.

Litecoin kopen: de beste Litecoin exchanges voor Nederland

Litecoin kan je momenteel kopen/verkopen op meer dan 200 verschillende exchanges. Dit maakt het soms best moeilijk om te kiezen en je weet ook niet meteen hoe betrouwbaar een exchange is. Ook zijn niet alle exchanges te gebruiken in Nederland. Hieronder hebben we een lijst samengesteld van de beste crypto exchanges voor Nederland:

Litecoin wallet: de beste opties

De beste Litecoin Wallets - Bitcademy

Het kiezen van de juiste crypto wallet kan soms lastig zijn. Er zijn veel opties beschikbaar en niet alle wallets zijn even betrouwbaar. Daarom hebben wij een lijst met wallets gemaakt die het meest geschikt zijn voor je Litecoins. Klik op een van de opties hieronder of lees meer over wallets.

Over de auteur

Ter wille van transparantie
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven