Als je kijkt naar de vele cryptovaluta die er tegenwoordig zijn hebben ze allemaal een prijs, maar hoe worden deze bepaald? In dit artikel nemen we een kijkje naar de waarde van cryptovaluta en hoe de prijzen tot stand komen. Ook vergelijken we de verschillende eigenschappen van goud, fiat en cryptocurrency.
Hoe worden cryptocurrency prijzen bepaald?
De waarde van cryptocurrency wordt bepaald door vraag-en aanbod. De laatste prijs waarvoor de cryptocurrency is gekocht is de prijs op dit moment. Hoe meer mensen kopen, hoe hoger de prijs zal stijgen. Aan de andere kant geldt ook; hoe meer mensen verkopen, hoe lager de prijs zal dalen. De markt bepaalt dus uiteindelijk de prijs die betaald wordt voor cryptocurrency.
Wat is een cryptomunt nou werkelijk waard?
Eigenlijk is het enige waar een cryptovaluta uit bestaat een reeks cryptografische symbolen. Om daar nou zomaar waarde aan te hechten is best een gek idee. Er is echter sprake van digitale schaarste. Je kunt een bitcoin bijvoorbeeld niet kopiëren en twee keer uitgeven. Ook is er een maximaal aantal bitcoins dat ooit zal bestaan, namelijk 21 miljoen. Als iedereen gebruik wilt maken van bitcoin als betaalmiddel, dan zie je zelf waarschijnlijk al in dat deze cryptocurrency onwijs veel waard zal zijn.
De schaarste van bitcoin en andere cryptovaluta
Voor elke persoon op aarde is er slechts een fractie van een bitcoin beschikbaar. Als we het maximaal aantal bitcoins delen door het aantal mensen op aarde (uitgaande van 7,7 miljard mensen) krijg je de volgende uitkomst:
21,000,000 / 7,700,000,000 = 0,0027
Er is dus ongeveer 0,0027 bitcoin per persoon op aarde. Het is echter wel zo dat Satoshi Nakamoto, samen met een aantal andere vroege investeerders een hoop bitcoins bezitten. Deze worden niet aangeboden op de markt en daardoor zijn er nog minder bitcoins beschikbaar voor iedereen. Als het aantal munten in omloop daalt, gaat automatisch ook het aanbod omlaag. In dit geval geldt dat als de vraag hetzelfde blijft, de prijs zal stijgen. We zien nu dat het grote geld alle bitcoins aan het opkopen is, wat in de toekomst een grote waardestijging tot gevolg zou kunnen hebben.
Andere cryptovaluta zijn net zo goed onderhevig aan prijsschommelingen en digitale schaarste. De ene cryptocurrency kiest ervoor om hetzelfde aantal coins in omloop te brengen als bitcoin (21 miljoen) en de ander doet er meer of minder. Het is dus eigenlijk een arbitrair getal. Uiteindelijk gaat het gewoon om het gebruik van de cryptocurrency en de use-cases van de technologie die zij ontwikkelen.
De eigenschappen van geld
Er zijn in het verleden veel verschillende betaalmiddelen geweest. Als we kijken naar de eigenschappen van geld kunnen we ze vergelijken met elkaar. Zo krijg je een beeld van de voor- en nadelen van de verschillende betaalmiddelen.
Onderstaande afbeelding geeft je een beeld van de verschillende eigenschappen van goud, fiat (Amerikaanse dollar) en cryptocurrency (bitcoin).
Goud
Goud is een zeldzaam metaal met een aantal bijzondere eigenschappen. De waarde van goud is hoog omdat er weinig aanbod is en de vraag stabiel blijft op een hoog niveau. Het wordt tegenwoordig niet meer zoveel gebruikt als betaalmiddel, maar bijvoorbeeld wel als belegging, voor sieraden of in computerhardware.
Fiat
Het meest populaire betaalmiddel is nog altijd fiatgeld. Oftewel, het oude vertrouwde geld dat wordt geprint door de centrale banken. Fiatgeld heeft geen intrinsieke waarde. Men vertrouwt erop dat ermee betaald kan worden en dat de overheid garant staat voor de munt.
Cryptocurrency
Cryptocurrency is “the new kid on the block” (nieuwkomer) en heeft nog veel te bewijzen. Uit de bovenstaande afbeelding blijkt wel dat bitcoin meer voordelen te bieden heeft dan goud en fiat. De tijd zal ons leren wat deze nieuwe klasse van geld ons gaat brengen.
Conclusie
De waarde van een cryptocurrency wordt dus bepaald door degenen die erin handelen. Zij die het kopen en verkopen bepalen de prijs en vormen als het ware de economie. Het gaat uiteindelijk allemaal om het vertrouwen die de mensen hebben. Zolang genoeg mensen de munt accepteren en geloven dat het een waarde heeft, dan heeft het ook daadwerkelijk een echte waarde.