Home / Academy / Cryptocurrency / Wat is 0x (ZRX), en hoe werkt het?

Wat is 0x (ZRX), en hoe werkt het?

0x-ZRX-uitgelichte-afbeelding

Wat is 0x?

0x is een open protocol voor gedecentraliseerde uitwisseling op de Ethereum blockchain met ZRX als eigen valuta. Transacties worden uitgevoerd door een systeem van slimme contracten die openbaar toegankelijk zijn. Je kunt deze contracten gratis gebruiken en elke dapp kan erop inhaken.

In de whitepaper beschrijft 0x een protocol dat peer-to-peer uitwisseling van ERC20-tokens op de Ethereum blockchain met lage frictie mogelijk maakt. Applicaties die bovenop het protocol zijn gebouwd, hebben toegang tot openbare liquiditeitspools of kunnen een eigen liquiditeitspool creëren en transactiekosten in rekening brengen op het resulterende volume.

Het 0x protocol legt geen kosten op aan zijn gebruikers. Het gedecentraliseerde systeem van 0x kan non-stop worden gebruikt en updates kunnen worden geïntegreerd in het basisprotocol zonder dat dapps of gebruikers onderbroken hoeven worden.

Oorsprong van het project

Het project is opgericht in oktober 2016 door Amir Bandeali en Will Warren. De oprichters zien een toekomst waarin alles van waarde wordt verhandeld in de vorm van tokens. Letterlijk alles wat je maar kunt voorstellen, van aandelen tot kunstwerken, kan zijn eigen token krijgen en vervolgens verhandeld worden op een gedecentraliseerd netwerk. 

Het 0x protocol werkt met slimme contracten op Ethereum, wat een van de meest populaire blockchains van het moment is, dus waarschijnlijk ook een goede plek om een token-revolutie in gang te zetten.

Hoe werkt 0x?

De blockchains van nu zijn nog niet schaalbaar genoeg om een groot transactievolume aan te kunnen. Een gedecentraliseerde exchange zou op een blockchain als Ethereum al snel problemen krijgen met hoge transactiekosten en trage verwerking van orders. Hiervoor heeft 0x een oplossing. Het gebruikt namelijk off-chain orderrelais, waarmee orders buiten de blockchain om verwerkt kunnen worden. Dit verlaagt de transactiekosten en verminderd de drukte op het netwerk.

De meeste gedecentraliseerde beurzen functioneren met behulp van slimme contracten die worden aangedreven door de Ethereum blockchain. Dit betekent dat alle orderfuncties en transacties plaatsvinden binnen deze slimme contracten, en gebruikers hebben altijd de controle over hun geld, in plaats van ze te vertrouwen aan een derde partij zoals ze zouden doen met een gecentraliseerde exchange zoals Binance.

De kosten die je maakt als gebruiker van een gedecentraliseerde exchange kunnen snel oplopen. Je betaald iedere keer voor het storten, het plaatsen van een order, het uitvoeren van een trade en ook voor het opnemen van je cryptogeld. Dit is een groot nadeel van gedecentraliseerde beurzen. Zij zijn geweldig voor hun beveiligingsvoordelen, maar ze blijven tot nu toe ver achter bij hun gecentraliseerde tegenhangers.

0x zou hier verandering in kunnen brengen. Met gebruik van off-chain orderrelais, in combinatie met on-chain settlements (regelingen op de blockchain), stelt het gebruikers in staat om buiten de blockchain orders te plaatsen, die vervolgens door andere gebruikers kunnen worden gevuld. Het enige wat op de blockchain gebeurt zijn de daadwerkelijke waardeoverdrachten. Alle andere transacties en dergelijke worden buiten de blockchain gehouden. Transacties worden dus alleen door het netwerk uitgevoerd wanneer een order wordt gevuld, waardoor gebruikers de kosten kunnen verlagen die zijn gekoppeld aan handelsactiviteiten.

0x-relayer_diagram

Relayers

Een relayer vergemakkelijkt de handel door de orders te presenteren die op het netwerk zijn uitgezonden. Het host de orderboeken, waardoor je eenvoudig kunt zien welke orders er zijn geplaatst.

Een relayer kan echter geen orders uitvoeren. Dit moet worden gedaan door handtekeningen in te dienen bij het slimme contract van 0x. Voor een succesvolle transactie is zowel de handtekening van de ‘maker’ als van de ‘taker’ vereist. Als compensatie voor het faciliteren van deze uitwisseling, wordt een relayer voor elke transactie beloond met een aantal ZRX, de eigen valuta van 0x.

0x is ook geschikt voor Point-to-Point-orders. Dit zijn orders die met een specifieke afnemer in gedachten worden overgedragen. Met deze orders kunnen twee gebruikers rechtstreeks geld overboeken via verschillende berichtensystemen, waaronder e-mail, Facebook Messenger en meer. Alleen het opgegeven adres kan de order vervullen, waardoor fondsen niet gestolen kunnen worden door kwaadwillende derde partijen. Hieronder zie je een afbeelding van het Point-to-Point order format.

Point-to-point order format-image

Extra functies

De ZRX token wordt, naast het compenseren van relays voor het uitzenden van orderboeken, gebruikt om gedecentraliseerd bestuur op het platform van 0x te faciliteren. De valuta kan worden gebruikt om te stemmen over beslissingen die van invloed zijn op de blockchain. Zo kunnen protocolintegraties en upgrades uitgevoerd worden, zonder het hele netwerk te onderbreken.

Additional-features-0x

Bovendien is het 0x protocol openbaar toegankelijk. Hierdoor kunnen ontwikkellaars op 0x bouwen als ze een uitwisselingsfunctie voor hun token of platform nodig hebben. Het protocol dient dus als een plug-in voor andere Ethereum aangedreven dapps. Projecten die nu al voortbouwen op 0x zijn onder andere: Status, District0x, Request Network en Augur.

Een andere functie die het 0x platform heeft is een token register. Dit is een contract dat wordt gebruikt om gegevens over ERC-20 tokens op te slaan. Met deze gegevens kunnen gebruikers onafhankelijk verifiëren om welke token adressen het gaat en wat de actuele koersprijzen zijn. Belanghebbenden van 0x (ZRX token houders) zijn verantwoordelijk voor het beheer van deze informatie door het toevoegen, wijzigen en verwijderen van gegevens wanneer nodig zijn.

Hoe bewaar je 0x (ZRX)?

De ZRX token is een ERC-20 token, dus kan je het eenvoudig opslaan in een Ethereum wallet die ERC-20 ondersteund. Met de juiste Ethereum wallet staan je ZRX tokens veilig opgeslagen en kan je eenvoudig transacties versturen en ontvangen. Hier is een lijst met de beste Ethereum wallets:

Finst - Bitcoin kopen met 82% lagere tarieven

Ter wille van transparantie:
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven