Home / Academy / Cryptocurrency / Wat is Chainlink (LINK) en Hoe Werkt Deze Coin?

Wat is Chainlink (LINK) en Hoe Werkt Deze Coin?

Wat is Chainlink (LINK) en Hoe Werkt Deze Crypto?

Het op een veilige manier inbrengen van gegevens uit de echte wereld is essentieel voor de groei en ontwikkeling van apps en slimme contracten op de blockchain. Chainlink (LINK) speelt hierbij een cruciale rol door real-world data naar de blockchain te brengen.

In dit artikel geef ik je een uitleg over wat Chainlink precies is, hoe de technologie erachter werkt, en welke praktische toepassingen het biedt. Ik zal ook de LINK token bespreken en je laten zien hoe je deze cryptocurrency kunt kopen en verkopen. Daarnaast zullen we kijken naar enkele concurrenten op het gebied van blockchain oracles, de toekomstplannen van Chainlink en de voor- en nadelen van dit project. Laten we beginnen!

Chainlink is een gedecentraliseerd orakelnetwerk dat is ontworpen om slimme contracten te versterken door ze real-world data en externe informatiebronnen te bieden. Het project werd in 2017 opgericht door Sergey Nazarov en Steve Ellis en heeft sindsdien flink aan populariteit gewonnen.

Hoe werkt Chainlink?

De werking van Chainlink draait om het concept van “orakels.” Orakels zijn betrouwbare entiteiten of systemen die gegevens van de echte wereld verzamelen en valideren voordat ze deze naar slimme contracten op de blockchain sturen. Chainlink fungeert als de verbindingslaag tussen deze orakels en blockchain netwerken, waardoor slimme contracten toegang krijgen tot gegevens zoals prijzen, weerinformatie, financiële marktgegevens en meer.

Een belangrijk kenmerk van Chainlink is zijn gedecentraliseerde aard. In plaats van te vertrouwen op één enkele entiteit, gebruikt Chainlink een netwerk van node-operators om gegevens te valideren en naar de blockchain te sturen. Dit vermindert het risico van manipulatie en censuur.

Wat zijn de toepassingen van Chainlink?

Chainlink toepassingen
Chain.link

Er zijn vele toepassingen voor Chainlink binnen de blockchain industrie. Enkele opvallende voorbeelden zijn:

 • DeFi (decentralized finance): Chainlink voorziet DeFi platforms van prijsfeeds, waardoor gebruikers nauwkeurige en actuele informatie krijgen over cryptocurrency prijzen, rentetarieven en meer.
 • Verzekeringen: dapps die verzekeringen aanbieden kunnen gebruikmaken van Chainlink oracles om automatisch claims te verwerken op basis van externe gegevensbronnen, zoals weersinformatie voor landbouwverzekeringen.
 • Supply chain: Chainlink kan worden gebruikt om realtime-tracking van goederen mogelijk te maken, waardoor bedrijven de status van zendingen kunnen controleren en verifiëren.
 • Gaming: in de gamingwereld kunnen Chainlink oracles worden gebruikt om de uitkomst van in-game evenementen vast te stellen en in-game activa te koppelen aan echte waarde.

De LINK token

LINK token logo

De LINK token is de eigen cryptocurrency van Chainlink en heeft verschillende belangrijke functies. Zo kan LINK worden gebruikt als betaalmiddel voor het gebruik van de diensten van Chainlink. Houders van LINK kunnen ook hun tokens inzetten (staken) om node-operators te worden en het netwerk te beveiligen. In ruil daarvoor ontvangen ze beloningen. Daarnaast moeten slimme contracten die gebruikmaken van oracles LINK tokens betalen aan de node-operators als vergoeding voor het leveren van gegevens.

Hoe koop je LINK?

LINK kan worden gekocht op verschillende crypto exchanges, waaronder Bitvavo, Bybit en KuCoin. Om LINK te kopen, moet je een account aanmaken op een van deze exchanges, geld storten en vervolgens LINK tokens kopen. Hieronder vind je een gebruiksvriendelijke widget waarmee je direct LINK kunt kopen via Bitvavo:

 1. Vul het gewenste bedrag in: gebruik de bovenstaande widget om aan te geven hoeveel LINK je wilt kopen.
 2. Registratie bij Bitvavo: klik onderaan de widget op “Chainlink kopen” en maak een account aan.
 3. Verificatie: volg de verificatieprocedure op Bitvavo om je identiteit te bevestigen. Dit is nodig om te kunnen handelen en geld op te nemen.
 4. Geld storten: stort euro’s op je exchange account met behulp van verschillende betaalmethoden, zoals iDEAL, bankoverschrijving of creditcard. Zorg ervoor dat je voldoende saldo hebt om de aankoop te doen.
 5. Chainlink (LINK) kopen: nadat je geld op je Bitvavo account hebt gestort, ga je naar de handelspagina en zoek je naar “LINK”. Plaats een bestelling om LINK te kopen met je euro’s.
 6. Opnemen: zodra je de aankoop hebt voltooid, is het een goed idee om ze over te dragen naar je persoonlijke cryptocurrency wallet voor extra veiligheid. Dit zorgt ervoor dat je volledige controle hebt over je LINK tokens en dat ze niet op het handelsplatform blijven staan.

Let op: het kopen en verhandelen van cryptocurrency brengt risico’s met zich mee. Zorg ervoor dat je jezelf goed informeert en alleen investeert wat je je kunt veroorloven te verliezen.

Concurrenten van Chainlink

Hoewel Chainlink een pionier is in de wereld van orakels op de blockchain, zijn er meer projecten die de potentie ervan inzien en er serieus mee aan de slag zijn gegaan. Twee belangrijke concurrenten zijn Band Protocol en DIA. Deze projecten proberen vergelijkbare problemen op te lossen door gegevens uit de echte wereld (real-world data) naar de blockchain te brengen.

De roadmap van Chainlink

Chainlink blijft streven naar verbetering. De roadmap van het project omvat onder andere:

 • VRF (Verifiable Random Function): het mogelijk maken van willekeurige getallengeneratie op de blockchain, wat cruciaal is voor gaming en loterijtoepassingen.
 • Off-chain data: het uitbreiden van de mogelijkheden om gegevens van externe bronnen (buiten de blockchain) te halen, waardoor de bruikbaarheid van Chainlink wordt vergroot.
 • Verbeterde beveiliging: het team blijft zich voortdurend inspannen om de beveiliging van het netwerk te verbeteren en mogelijke aanvallen te voorkomen.

Voor- en nadelen van Chainlink

Voordelen:

 • Betrouwbare toegang tot gegevens uit de echte wereld voor slimme contracten.
 • Gedecentraliseerde infrastructuur vermindert risico’s.
 • Brede toepassingsmogelijkheden in DeFi, verzekeringen, gaming en meer.

Nadelen:

 • Concurrentie van andere orakelprojecten.
 • Afhankelijkheid van externe gegevensbronnen kan een zwakke schakel zijn.

Conclusie

Chainlink heeft de brug geslagen tussen blockchain en de echte wereld door betrouwbare datalevering mogelijk te maken. Met een gedecentraliseerd netwerk van node-operators en een breed aantal toepassingen in gedachten, blijft Chainlink een belangrijke speler in de ontwikkeling van blockchain technologie. De LINK token dient als de brandstof voor dit ecosysteem en biedt houders verschillende manieren om deel te nemen aan en te profiteren van het netwerk. De toekomst ziet er veelbelovend uit voor dit project, aangezien het blijft innoveren en uitbreiden op het gebied van gedecentraliseerde gegevenslevering.

Ter wille van transparantie:
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven