Home / Academy / Cryptogeld / DigixDAO (DGD) – Goudstaven op de blockchain

DigixDAO (DGD) – Goudstaven op de blockchain

digixdao-dgd-uitgelichte-afbeelding

Wat is DigixDAO?

DigixDAO is een decentrale autonome organisatie (DAO) die de goudhandel naar de blockchain brengt. De cryptovaluta die wordt gebruikt door de organisatie heet DGD. Als eigenaar van DGD ben je deelnemer van deze organisatie en kan je meebeslissen over de toekomst van DigixDAO.

Digix Gold Token (DGX) is een cryptovaluta die volledig wordt gedekt door echte goudstaven. Elke DGX token vertegenwoordig 1 gram goud. De zogenaamde “tokenisatie” van goud heeft als doel stabiliteit te bieden en waarde te bewaren in de vorm van cryptocurrency.

Als beloning voor het stemmen en het nemen van beslissingen bij de groei van Digix ontvangen DGD houders beloningen in DGX. DGD en DGX zijn beide ERC-20 tokens op de Ethereum blockchain, dus iedereen met een geschikte wallet kan ze verhandelen.

Als we het hebben over digitaal goud, dan komt Bitcoin vaak aan bod. In dit artikel zullen we bekijken hoe DigixDAO ervoor zorgt dat jouw digitale eigendom daadwerkelijk goud waard is.

Proof of Asset (bewijs van activa)

Om DGX tokens te verdelen die 1g goud vertegenwoordigen, gebruikt Digix een proces genaamd Proof of Asset (PoA). Het proces omvat het registreren van het bezit van een activa op de Ethereum blockchain en het creëren van activakaarten (PoA asset cards).

De activakaarten zijn gecertificeerd met behulp van digitale handtekeningen. Het certificaat moet worden ondertekend door alle partijen die betrokken zijn bij de deal. Dit zijn meestal de verkoper, bewaarder en de controleur. Zij worden op hun beurt gevalideerd met een bewijs van aankoop en certificaten die zijn verstrekt en geüpload naar IPFS voor permanente registratie.

De verkoper
ValueMax Singapore – een beursgenoteerd bedrijf dat goud verkoopt.

De controleur
Bureau Veritas – controleert de kwaliteit en kwantiteit van het goud elk kwartaal.

De bewaarder
The Safe House – bevindt zich in Singapore. Hun kluis kan tot 30 ton goud opslaan, maar in de toekomst wil Digix meer kluizen over de hele wereld openen om zo de decentralisatie te vergroten.

Een activakaart (asset card) die wordt opgeslagen op de Ethereum blockchain, bevat alle belangrijke informatie over de aankoop van het goud. Hier is een overzicht van de informatie die wordt opgeslagen:

  • Tijdstempel van het moment waarop de kaart is gemaakt
  • SKU van de goudstaaf
  • Serienummer van de goudstaaf
  • Bewakingsketen (Bureau Veritas)
  • Digitale handtekeningen (Leverancier, Bewaarder, Controleur)
  • Aankoop bon
  • Controle documentatie
  • Certificaat
  • Opslagkosten die je bent verschuldigd

DGX Tokens

DGX tokens worden gemaakt door een slim contract dat PoA-kaarten ontvangt en vervolgens DGX tokens voor elke gram goud genereert. Als bijvoorbeeld een 50 g PoA-kaart naar het slimme contract wordt verzonden, worden 50 DGX tokens gemaakt en naar een Ethereum wallet verzonden. Dit betekent dat Digix geen fractionele reserves gebruikt (zoals een bank wel doet). Elke DGX token vertegenwoordigt altijd 1 g goud en is deelbaar tot 0,001 g.

Wanneer je DGX tokens koopt, betaal je twee soorten kosten in verband met het opslaan en beveiligen van het goud. De eerste is een commissie van 0,6% per jaar (eerste jaar gratis). Dit is het overliggeld dat betaald moet worden. Ook is er een transactietarief van 0,13% wanneer je DGX overmaakt met gebruik van een Ethereum wallet.

In plaats van de PoA activakaarten te gebruiken om DGX tokens te genereren, is het omgekeerde proces ook beschikbaar. Het herschikken van DGX tokens in PoA kaarten en vervolgens fysieke goudstaven kost je 1 DGX token. De goudstaaf die je claimt moet ook een veelvoud van 100 gram zijn. Je kunt ervoor kiezen om de goudstaaf persoonlijk op te halen of, afhankelijk van het land, deze naar je toe te laten sturen.

Met DGX wilt DigixDAO het gemakkelijker en goedkoper maken om goud te bezitten en te liquideren, terwijl ze ook de broodnodige stabiliteit aan cryptocurrencies bieden.

DGD Tokens

Houders van DGD kunnen stemmen over de toewijzing van het geld dat wordt verdiend door DigixDAO. DGD tokenhouders kunnen actief deelnemen aan het management en beslissingen nemen voor alle voorstellen die worden ingediend bij DigixDAO.

Er is echter enige verwarring over de voordelen voor DGD houders die projectvoorstellen onderzoeken en goedkeuren. Het is niet helemaal duidelijk waar zij uiteindelijk geld aan zullen verdienen. De Digix Global FAQ zegt: “Elke token beloont je met een evenredig deel van de transactiekosten van DigixDAO op Digix Gold, aangeduid met DGX tokens.”

Er zijn plannen om de overliggelden als onderdeel van de kortingstructuur op te nemen bij DGD houders. De FAQ zegt ook dat er voor deelname aan voorstellen een beloning zal zijn die wordt betaald in DGX tokens.

In een artikel, gepubliceerd door het Digix team op Medium wordt er echter het volgende gezegd: We willen er verder op wijzen dat DGD geen ‘passief inkomen’, noch ‘dividenden’, ‘rechten op winst van de commissie van DGX verhandeld’ levert (vertaald uit het Engels). In het bericht wordt vermeld dat je Digix-rewards kunt ontvangen, zoals een korting op DGX.

Het is op dit moment onduidelijk hoeveel de kortingen waard zijn voor het verkrijgen van DGX. Wat duidelijk is, ongeacht wat de beloningen uiteindelijk zijn, is dat ze niet passief worden ontvangen en elk kwartaal moeten worden geclaimd.

Digix Global Team

Het Digix team is gevestigd in Singapore en wordt geleid door drie oprichters: 

Kai C. Chng
Een voormalige handelaar voor HSBC die is afgestudeerd aan de NYU School of Business. Hij verliet zijn baan met het verhandelen van effecten vanwege zijn sterke geloof in blockchain technologie.

Anthony Eufemio
Studeerde af aan USC Viterbi en heeft meer dan 18 jaar in softwareontwikkeling gewerkt. 

Shaun Djie
Is een medewerker aan “Smart Nation Research” voor de regering van Singapore en organisator van een van de grootste Ethereum Meetup groepen in Azië.

De Tokenomics van DGD en DGX

Er zijn in totaal 2 miljoen DGD tokens, waarvan 15% is toegewezen aan de ontwikkelaars van Digix. Als de DigixDAO echter meer geld nodig heeft en de meerderheid van de deelnemers daarmee instemt, kan er nog een DGD tokenverkoop plaatsvinden. Er zullen dan dus ook meer tokens in omloop komen.

Het aantal DGX tokens in omloop zal afhangen van de vraag naar goud en de grootte van hun kluizen. De eerste kluis waarmee Digix werkt, kan ongeveer 2 miljard USD (Amerikaanse Dollars) aan goud bevatten. Mocht het project een groot succes worden dan zullen ze moeten uitbreiden naar meer kluizen.

Als de DGX token met succes goud vertegenwoordigt, zijn er plannen om ook meer tokens voor zilver en andere edele metalen te maken.

Toekomstige projecten (roadmap)

Het maken van DGX-tokens is slechts het begin voor Digix. Zodra een stabiele munt wordt geïntroduceerd in cryptocurrency, zijn de mogelijkheden eindeloos.

Erfenis
Digix is van plan om een zogeheten ‘dodemansknop’ aan te bieden. Hiermee kan de rijkdom van een overleden persoon worden doorgegeven aan zijn of haar erfgenaam. Als je gedurende een bepaalde tijd niet actief in het Digix-netwerk bent geweest, zou het slimme contract je DGX automatisch naar de wallet van een erfgenaam sturen.

Games
Digix wilt het voor ontwikkelaars mogelijk maken om echt goud te kunnen gebruiken als hun in-game valuta.

Escrow
DGX tokens kunnen een betere en minder volatiele opslag van waarde bieden voor Escrow-services op de blockchain.

Partnerschappen met stabiele munten (stablecoins)
De Dai Stablecoin wordt door DGX ondersteund als onderpand. Dai is een stabiele munt die gekoppeld is aan 1 USD.

Kredietverlening en microfinanciering
De huidige volatiliteit van cryptocurrencies maakt ze niet erg bruikbaar voor kredietdoeleinden. Digix gelooft echter dat er een nieuwe industrie zou kunnen ontstaan, gebaseerd op het uitlenen van een stabieler DGX token.

Hoe koop je DGD? De beste DigixDAO exchanges

Er zijn veel verschillende plekken waar je DGD kunt kopen en verkopen. De DGX token is echter op een stuk minder exchanges verkrijgbaar. Hieronder zie je een lijst met de beste exchanges voor het kopen en verkopen van DigixDAO (DGD):

Hoe koop je DGX? De beste Digix Gold Token exchanges

Hoe bewaar je DGD en DGX? De beste wallets

De DGD en DGX tokens zijn beide gebaseerd op de ERC-20 standard (standaard Ethereum token). Om deze reden kan je ze eenvoudig opslaan in een Ethereum wallet die ERC-20 ondersteund. Met de juiste Ethereum wallet staan je tokens veilig opgeslagen en kan je eenvoudig transacties versturen en ontvangen. Hier is een lijst met de beste Ethereum wallets:

Tot slot

Een cryptocurrency als DGX biedt niet alleen stabiliteit, maar kan ook leiden tot het “tokeniseren” van andere metalen en grondstoffen. Met stabiliteit en waardeopslag op een blockchain is een compleet ecosysteem van toepassingen mogelijk. Het valt echter nog te bezien of cryptocurrencies als het goud van de toekomst kunnen worden beschouwd.

Over de auteur

Ter wille van transparantie
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven