Home / Academy / Cryptocurrency / Wat is Maker (MKR)? Uitleg over Maker en Dai

Wat is Maker (MKR)? Uitleg over Maker en Dai

wat-is-maker-mkr-en-dai

Wat is Maker?

Maker (MKR) is een gedecentraliseerd contractplatform waar Dai wordt beheert en verkocht. Dai is een stablecoin (prijs stabiele munt) die de waarde van één Amerikaanse dollar aanhoudt. Dit wordt mogelijk gemaakt door gebruik van externe marktmechanismen en economische prikkels.

Maker maakt gebruik van de Ethereum blockchain, waardoor de Dai stablecoin door iedereen volledig kan worden geïnspecteerd en er geen centrale organisatie meer nodig is om transacties te verifiëren. Dai wordt ook wel gezien als een gedecentraliseerd alternatief voor het gecentraliseerde Tether.

MKR is een cryptocurrency en deze is gebouwd op de blockchain van Ethereum. Het doel ervan is om de waarde van een obligatie die bekend staat als DAI te stabiliseren via slimme contracten genaamd Collateralized Debt Positions (CDP). Wanneer de levensduur van het slimme contract is geëindigd, is de MKR-token verdwenen. Het kan worden verzonden en ontvangen via elk Ethereum-account of elk slim contract dat is geprogrammeerd om de MKR-overdrachtsfunctie te gebruiken. Het is stabieler dan de meeste digitale gelden op de markt vanwege de manier waarop het wordt gewaardeerd.

De twee coins van Maker

Het Maker Platform heeft twee munten: Maker (MKR) en Dai (DAI).

Makercoin – Een token met een fluctuerende prijs die wordt gebruikt om het Maker Platform te beheren.

Dai – Een prijs stabiele munt (stablecoin) die geschikt is voor betalingen, sparen of als onderpand. 1 Dai zou altijd gelijk moeten zijn aan $ 1.

Waarom hebben we stablecoins nodig?

Cryptocurrencies staan bekend om hun extreem hoge volatiliteit. Dit maakt ze misschien wel geschikt als investering, maar totaal niet bruikbaar voor enige vorm van betaling of als onderpand. 

Stablecoins zijn in het leven geroepen om het marktrisico van cryptocurrencies te beperken en ervoor te zorgen dat de technologie effectief kan worden gebruikt voor betalingen, leningen etc.

Use cases van het Maker platform

Het Maker platform kan goed van pas komen bij de volgende markten:

  1. Internationale handel – De kosten van internationale transacties kunnen erg hoog oplopen. Dai elimineert tussenpersonen uit het transactieproces en maakt het mogelijk dat de wisselkoersen op een adequate manier worden vastgesteld en gemitigeerd. De internationale handel zou met gebruik van het Maker platform veel geld kunnen besparen.
  2. Financiële markten – Een prijs stabiel onderpand zoals Dai is nodig voor opties en afgeleide slimme contracten in de financiële sector.
  3. Gokmarkten – Volatiele cryptocurrencies stellen de gokker niet alleen bloot aan het risico van de weddenschap, maar ook aan het onderliggende prijsrisico van de belegging. Door een prijs stabiele cryptocurrency zoals Dai te gebruiken, kan de gokker zijn risico alleen voor zijn of haar weddenschap isoleren.
  4. Transparante boekhoudsystemen – Met volledig verifieerbare transacties stelt Dai overheden, bedrijven en organisaties in staat hun efficiëntie te verhogen en hun kans op corruptie te verkleinen.

De bovengenoemde markten zijn erg breed. Er zijn dus ook veel verschillende toepassingen te bedenken voor een stablecoin als Dai. De toekomst zal ons laten zien welke usecases het meest waardevol blijken te zijn.

Hoe wordt de Dai coin stabiel gehouden?

De Dai is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, wat betekent dat 1 DAI = US $ 1. De valuta wordt autonoom beheerd door middel van slimme contracten die zich aanpassen aan en reageren op de marktdynamiek, wat garandeert dat de valuta vastzit aan de USD. Op deze manier biedt het handelaren stabiliteit, ongeacht de markttoestand.

De Dai munten zijn dus stabiel en gekoppeld aan de USD. Aan de andere kant is de MKR token vrij om te bewegen in prijs en stijgt in waarde in overeenstemming met een toename in gebruik. Je kan MKR gebruiken om de kosten te betalen die zijn gemaakt op CDP’s die Dai genereren in het Maker-systeem, en als de vraag naar Dai en CDP’s toeneemt, moet ook de vraag naar MKR toenemen. Bovendien, wanneer stabiliteitskosten worden betaald met MKR, wordt de uitgegeven MKR permanent vernietigd. Dit vermindert de totale MKR toevoer, waardoor de waarde ervan wordt verhoogd.

Maker-1024x536

De functies van de MKR currency

Utility-token

Je kunt MKR gebruiken om de kosten te betalen die zijn gemaakt op CDP’s (Collateralized Debt Positions) die Dai genereren in het Maker-systeem. Wanneer je vergoedingen betaalt, wordt de MKR “verbrand” of verwijderd uit de voorraad. De MKR toevoer zal verminderen als MKR wordt verbrand. Als de vraag naar Dai en CDP’s toeneemt, zou ook de vraag naar MKR moeten toenemen.

Governance Token

MKR houders gebruiken de token om te stemmen voor het risicobeheer en de logistiek van het Maker systeem. Het stemproces van Maker wordt uitgevoerd door middel van een doorlopende goedkeuringsstemming. Dit werkt als volgt:

Iedere bezitter van MKR kan op voorstellen stemmen met de MKR die hij of zij bezit. Elke MKR houder kan ook een nieuw voorstel indienen. Kiezers kunnen op elk moment hun stem uitbrengen of stemmen voor een voorstel. Het voorstel dat de meeste stemmen van alle MKR bezitters heeft, wordt het “top proposal” (het beste voorstel) en kan worden geactiveerd om wijzigingen in het systeem door te voeren.

Redmiddel voor herkapitalisatie

Als delen van het onderpand ondergefinancierd worden, maakt het Maker systeem automatisch nieuwe MKR tokens en verkoopt deze op de markt. Dit werpt onmiddellijk geld op om het tekort aan waarde in het systeem te kapitaliseren en brengt het volledige Maker systeem terug van insolventie. Slecht bestuur zal ertoe leiden dat de waarde van alle MKR tokens verdund raakt. Hiermee wordt een boetesysteem gecreëerd dat de interesses van de Maker kiezer afstemt op de belangen van het volledige Maker systeem.

Risicofactoren van het Maker platform

Er zijn een aantal risicofactoren waar het Maker platform mee te maken heeft. Het team achter het platform zal er uiteraard aan werken om deze risico’s te verkleinen. Een aantal van de gevaren zijn:

  • Schadelijke hack aanval – Als geïmplementeerde slimme contracten een kwetsbaarheid hebben, kan een kwaadwillende codeur proberen om onderpand van het Maker Platform te stelen.
  • Black Swan event – Als Ethereum een gewelddadige, onverwachte crash heeft, is het Maker systeem mogelijk niet in staat om de prijscontrole van systeemactiva te handhaven.
  • Concurrentie – Het Dai Stablecoin systeem is buitengewoon complex, wat ook nodig is om het volledig decentraal te krijgen. Maker vreest dat men liever gebruik maakt van een eenvoudiger, gecentraliseerd digitaal activum.
  • Irrationele markten – Irrationele marktacties gedurende een voldoende lange periode kunnen ertoe leiden dat Maker gebruikers geen vertrouwen meer hebben in de stabiliteit en de liquiditeit van het systeem.
  • Fouten van het Maker Team – Het Maker Management Team kan fouten maken die nadelige gevolgen hebben voor het platform.

Wat is de beste manier om Maker of Dai te kopen?

Er zijn veel verschillende plekken waar je Loopring (LRC) kunt kopen en verkopen. Hier is een lijst van de beste exchanges voor Nederland:

Hoe bewaar je Maker of Dai?

Maker (MKR) en Dai (DAI) zij beide ERC-20 tokens, dus kan je ze eenvoudig opslaan in een Ethereum wallet die ERC-20 ondersteund. Met de juiste Ethereum wallet staan je tokens veilig opgeslagen en kan je eenvoudig transacties versturen en ontvangen. Hier is een lijst met de beste Ethereum wallets:

Ter wille van transparantie:
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven