Home / Academy / Cryptocurrency / Golem – Een decentrale wereldwijde supercomputer

Golem – Een decentrale wereldwijde supercomputer

golem glm uitgelichte afbeelding

Wat is Golem?

Golem is een wereldwijde, open-source, gedecentraliseerde supercomputer waar iedereen gebruik van kan maken. Het netwerk bestaat uit de gecombineerde kracht van laptops tot complete datacenters.

Met gebruik van het Golem ecosysteem kan je de reserves van je computer uitlenen aan anderen die extra computerkracht nodig hebben om complexe berekeningen en taken uit te voeren. Iedereen kan Golem gebruiken om (bijna) elk programma dat je maar kunt bedenken uit te voeren, van grafisch ontwerpprogramma’s tot onderzoek voor kunstmatige intelligentie. Dit gebeurt allemaal op een volledig gedecentraliseerde en relatief goedkope manier.

Het Golem netwerk is een gedecentraliseerde deeleconomie van computerkracht, waar iedereen geld kan verdienen door hun rekenkracht te verhuren of door software te ontwikkelen en te verkopen. Je kunt Golem vergelijken met Uber en Airbnb. Zij bieden ook een goede manier om wat extra geld te verdienen met jouw ongebruikte en/of te weinig gebruikte middelen. Gebruikers van dit soort applicaties kunnen op een voordelige en betrouwbare manier gebruik maken van de aangeboden diensten.

golem-image

Wat doet Golem?

Golem wilt het gaan opnemen tegen de grote cloud computing bedrijven zoals Google, Microsoft en Amazon door een peer-to-peer computerplatform aan te bieden. 

Het netwerk creëert zijn eigen marktplaats voor mensen om rekenkracht te kopen en verkopen. Op deze vrije markt zouden automatisch betere tarieven worden aangeboden dan bestaande aanbieders van cloud computing.

Het Golem team focust zich momenteel op hun eerste use-case, de Brass Golem lancering. Deze software is gebouwd voor grafische weergave. Dit is de “magische” software die ervoor zorgt dat Hollywood zulke geweldige superhelden en buitenaardse wezens op het bioscoopscherm kan laten zien. Dit zijn allemaal animaties, gemaakt door computers.

Golem-Network

Nadat de grafisch ontwerpers de personages en de omgeving hebben ontworpen, sturen ze die ontwerpen als een reeks instructies naar een netwerk van computers, ook wel ‘rendering farms’ genoemd. Hier werken de computers parallel samen om alle aspecten te berekenen en een goede afbeelding te maken.

Elk klein deeltje van de animatie moet worden berekend om de indruk van de echte wereld te creëren. Om dit voor elkaar te krijgen heb je een enorme hoeveelheid computerkracht nodig.

Vaak hebben productiemaatschappijen niet de benodigde middelen om zo veel berekeningen te kunnen uitvoeren. Als oplossing hiervoor maken zij vaak gebruik van cloud computing om zo hun grafische ontwerpen tot leven te kunnen brengen. Cloud computing vereist echter vaak servicecontracten die moeilijk te kalibreren zijn voor individuele behoeften. Ook zijn ze vaak te duur voor amateurs die betrokken willen worden bij dit soort “high level” grafisch design.

Golem is de oplossing

Met Golem wordt een grote hoeveelheid rekenkracht beschikbaar gesteld voor iedereen die er gebruik van wilt maken. Ook maakt het de betaling voor deze rekenkracht een stuk eenvoudiger. Als ontwerper betaal je het netwerk simpelweg voor het aantal berekeningen die je hebt gedaan. Geen ingewikkelde contracten meer.

Iedereen ter wereld kan zijn rekenkracht aanbieden op het Golem netwerk. Dit doet je door een wallet op te zetten en deze toegang te geven tot de computerkracht van je computer(s). Zo kan je dus inkomsten genereren door je ongebruikte computerkracht te verhuren aan mensen die het wel nodig hebben.

Het netwerk is nu dan wel gericht op grafische beelden, maar Golem is van plan om dit in de toekomst veel verder uit te breiden. De eerst volgende use case die zal worden ontwikkeld is machine learning. Een ander, relatief nieuw blockchain project die hier ook aan werkt is Sonm.

Video over het Golem netwerk (Engelstalig)

Golem Network Token (GLM)

Golem Network Token (GLM) is een ERC-20 token die je gebruikt om te betalen voor de rekenkracht die je huurt. Iedere aanbieder op het netwerk kan zijn eigen prijzen instellen. De vrije markt zal uiteindelijk zorgen voor eerlijke en evenwichtige huurprijzen. Je hebt GLM ook nodig om stortingen te doen als provider en deel te nemen aan het aanvraagregister.

Tijdens de ICO werden er 1 miljard GNT tokens gecreëerd, waarvan 82% is verkocht aan het publiek. De token is later omgedoopt naar GLM. Heb je nog GNT tokens en wil je deze omruilen naar GLM tokens? Lees dan deze handleiding.

Golem team & ontwikkelingen

Golem-Team

Golem wordt geleid door Julian Zawistowski. Naast zijn functie als CEO van het project is hij ook een adviseur van Hoard, een blockchain-platform voor de videogamesector. Het Golem team bestaat momenteel uit 25-50 mensen.

De eerste release van het team was Brass. Deze kwam uit in augustus 2016 en omvat Blender en LuxRender (dit zijn softwaretools voor grafisch design). De volgende releases staan op de agenda:

  • Clay – Bevat de Application Registry en Task API. In deze release kunnen ontwikkelaars software integreren met het platform.
  • Stone – Bevat het certificeringsmechanisme en het transactie framework. Met deze release kan Golem worden gebruikt in een SaaS-model.
  • Iron – Hiermee wordt de veiligheid en stabiliteit verhoogd. Met deze versie kunnen ontwikkelaars applicaties maken die buiten de “sandbox” worden uitgevoerd.

De langetermijnvisie van het Golem team is om een gedecentraliseerd platform van microservices te bouwen dat fungeert als een nieuw soort internet.

Hoe koop je Golem? De beste exchanges voor Nederland

Er zijn veel verschillende plekken waar je Golem Network Tokens (GLM) kunt kopen en verkopen. Juist doordat er zoveel opties zijn, is het soms moeilijk te bepalen welke exchange je het best kunt gebruiken. Hier is een lijst van de beste Golem exchanges voor Nederland:

Hoe bewaar je Golem?

GLM is een ERC-20 token, dus kan je deze eenvoudig opslaan in een Ethereum wallet die ERC-20 ondersteund. Met de juiste Ethereum wallet staan je tokens veilig opgeslagen en kan je eenvoudig transacties versturen en ontvangen. Hier is een lijst met de beste Ethereum wallets:

Finst - Bitcoin kopen met 82% lagere tarieven

Ter wille van transparantie:
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven