Home / Academy / Cryptocurrency / NEO – Een blockchain platform voor de slimme economie

NEO – Een blockchain platform voor de slimme economie

neo-hero

Wat is NEO?

NEO (voorheen Antshares) is een platform voor de slimme economie van de toekomst.  De term NEO betekent ”nieuw en jong” in het Grieks. De meesten kennen het project vanwege de explosieve groei die het project heeft gehad in 2017. NEO wordt ook wel de ”Chinese Ethereum” genoemd.

Het project heeft veel hype, maar is dat ook terecht? Er is potentie, daar is geen twijfel over mogelijk, maar als we kijken naar de onderliggende technologie valt er nog veel te bespreken.

De wet in code geschreven

NEO is gebaseerd op smart contracts. Dit zijn geprogrammeerde afspraken op de blockchain.

Eerst waren digitale afspraken niet vastgelegd in de wet als een juridisch bindende constructie, maar daar is verandering in gekomen. Veel landen hebben de deur al geopend naar het digitale rijk en dit brengt een overvloed aan nieuwe mogelijkheden met zich mee voor digitale afspraken, oftewel slimme contracten. In de VS werd de ESIGN-wet federaal aangenomen in 2000, die het gebruik van digitale handtekeningen legaliseerde. In China is in 2007 een vergelijkbare contractwetgeving en legaal gebruik van digitale handtekeningen op de boeken gezet. Het zal slechts een kwestie van tijd zijn voordat vrijwel alle contracten gedigitaliseerd zijn.

Maak kennis met Smart Contracts

Slimme contracten zijn een digitale, grenzeloze en vertrouwde manier om afspraken te maken tussen twee of meer partijen. Contracten regelen een overeenkomst tussen twee (of meer) personen en / of partijen. Als X optreedt, wordt Y verstrekt. Als X niet voorkomt, is Z de toevlucht. Dit sluit heel goed aan bij de voorwaardelijke programmeerstructuur in de computerwetenschappen, waar uitdrukkingen “als-dan-anders” eenvoudig kunnen worden opgebouwd rond traditioneel verbintenissenrecht, waardoor wetgeving in code wordt omgezet.

NEO Contracts - Maak kennis met smart contracts

Digitale sleutels en handtekeningen zijn de nieuwe pennen die de wetten vastleggen. Wetten die worden vastgelegd in slimme contracten worden geïntroduceerd aan het digitale tijdperk.

NEO wordt vaak het Ethereum van China genoemd, maar waarom?

NEO is ontworpen als een “public cloud” en maakt deel uit van een veel grotere strategie van de Chinese overheid om een vooraanstaande positie als leider van de Blockchain-platformindustrie te vestigen. Ze willen dat ontwikkelaars hun tools en platform gebruiken en het ecosysteem ontwikkelen. Het platform is eigenlijk een Chinese versie van Ethereum, omdat zij een vergelijkbaar platform aanbieden. Ethereum is echter minder sterk verbonden aan de overheden en wat meer in handen van de ontwikkelaars en de community.

Het verschil tussen Ethereum en NEO

NEO ondersteunt verschillende programmeertalen (bijvoorbeeld C #, VB.Net, F #, Java, Kotlin), terwijl Ethereum zijn eigen eigen taal heeft, genaamd Solidity. Ontwikkelaars moeten dus eerst Solidity gaan leren voordat er enige ontwikkeling kan plaatsvinden. Dit betekent een langere leercurve en toetredingsdrempel. Dit zou de groei van het aantal ontwikkelaars op Ethereum kunnen belemmeren. 

Het verschil tussen NEO en Ethereum
draglet.com

De functies van het NEO-systeem:

1. Delegated Byzantine Fault Tolerance (DBFT) algoritme

Dit is een consensusmechanisme (in plaats van het traditionele proof of work/stake) dat het systeem in staat stelt weerstand te bieden aan het Byzantijnse generaal probleem en consensus handhaaft, zelfs als sommige knooppunten kwaadaardige bedoelingen hebben.

2. NeoX

Dit systeem creëert de mogelijkheid om verschillende blockchains uit te voeren en te gebruiken.

3. Smart Contracts 

Een mechanisme voor het naadloos samenstellen van slimme contracten in schaalbare, hoogwaardige omgevingen die reeds bestaande codebases integreren (bijvoorbeeld C #, VB.Net, F #, Java, Kotlin).

4. NeoFS

Dit is een service die decentrale opslag mogelijk maakt (zoals een peer-to-peer Dropbox).

5. NeoQ

Een op traliewerk gebaseerd cryptografisch mechanisme dat problemen veroorzaakt die niet door quantumcomputers kunnen worden opgelost en die kwantumbestendig zijn.

Het project wordt geleid door OnChain

In tegenstelling tot NEO (wat een openbare cloud is), is OnChain een private cloud. Deze cloud wordt gebruikt door bedrijven en andere instituties. Het doel is dat OnChain de Microsoft of Apple van de blockchain gaat worden. OnChain wordt vaak een slapende reus genoemd.

“Onze visie is om van Onchain een echt universeel Blockchain-raamwerk te maken. Gebruikmakend van verschillende plug-in modules, zou ons framework kunnen worden toegepast op een publieke blockchain, een consortium blockchain of zelfs een privé blockchain. Onze cross-chain adaptermodule, die momenteel wordt ontwikkeld, creëert interoperabiliteit tussen deze verschillende blockchains.” Da HongFei, mede-oprichter van NEO en OnChain.

Opmerkelijke partnerschappen zijn onder meer gesprekken met het Japanse ministerie van economie, handel en industrie en het verstrekken van enterprise-grade blockchain-aangedreven e-mail voor Alibaba’s Ali Cloud.

NEO wordt geleid door OnChain

Sterke en zwakke punten van NEO

Zwakke punten en kritiek

NEO heeft alle tokens gepremined en daarnaast is er een proof-of-stake model waarmee gebruikers extra munten (in de vorm van GAS) kunnen verdienen door ze in een wallet te bewaren. Het project verkocht de coins via een crowdfunding-evenement waar mensen konden investeren. Omdat er op NEO geen mining is en de tokens gewoon worden uitgegeven, centraliseert dit de distributie enorm. 

De coins zijn verdeeld in twee groepen: 50 miljoen die via crowdfunding werden verkocht en 50 miljoen die zijn gereserveerd om te worden “beheerd” door de Raad van NEO.  Deze fondsen worden gebruikt voor de volgende doeleinden:

  • 10 miljoen coins gaan naar NEO-ontwikkelaars en NEO Council-leden.
  • 10 miljoen coins als stimulans voor ontwikkelaars in het NEO-ecosysteem
  • 15 miljoen coins geïnvesteerd in andere ondersteunende Blockchain-projecten gebruikt door NEO
  • 15 miljoen coins gereserveerd voor “onvoorziene omstandigheden”Sommigen hebben het gevoel dat deze miljoenen tokens in handen zijn van de ontwikkelaars. Dit zou een grote token dump op de markt kunnen veroorzaken en andere acties die van invloed kunnen zijn op de prijs of het moreel van de economie. 

Sterke punten en kansen

NEO heeft een zusterbedrijf OnChain dat al een ‘made man’ is in de financiële dienstverlening. Het werkt momenteel ook samen met de Chinese en Japanse overheid. Ook heeft OnChain een aantal partnerschappen met grote bedrijven, waaronder Alibaba. Dit zijn prestaties die de meeste andere blockchain gerelateerde projecten nog niet hebben behaald.

NEO wordt beschouwd als een open-source public cloud-model dat gescheiden zal zijn van OnChain, maar ook kan worden gekoppeld in termen van de cross-chainfunctionaliteit zoals we nog meer zullen zien met NeoX. Er zijn dus veel verschillende mogelijkheden op het gebied van de ”smart economy” waar we straks in zullen leven.

Verdien GAS voor het vasthouden van NEO

Net als dat “ether” als brandstof voor het ecosysteem van Ethereum wordt gebruikt, heeft GAS een vergelijkbare functie. GAS is een Proof of Stake-achtige stimulans die wordt gegenereerd bij elk nieuw NEO-blok. De vrijgave is 8 GAS per blok en die zal met 1 per jaar verminderen (dus jaar 2 is het 7 GAS per blok, in jaar 3 nog maar 6 enzovoort). Dit gaat zo door totdat er 100 miljoen GAS zijn geproduceerd, waarna er geen GAS meer zal worden gemaakt.

NEO produceert GAS voor houders, wat nodig is om het NEO-netwerk goed te kunnen laten draaien. Omdat het wordt gebruikt voor het ecosysteem zou dit vermoedelijk meer koopdruk (vraag) creëren, en dat is natuurlijk goed voor de houders. Hier komt het eigenlijk op neer: Hoe meer projecten het NEO-netwerk gebruiken, hoe meer vraag naar GAS-tokens.

NEO kopen – De beste exchanges voor Nederland

Er zijn veel verschillende plekken waar je NEO kunt kopen en verkopen. Met zoveel opties kan het moeilijk zijn om een keuze te maken. Daarom is hier een lijst van de beste NEO exchanges voor Nederland:

NEO wallets – De beste opties

Er zijn tegenwoordig veel verschillende NEO wallets beschikbaar. De een nog wat veiliger en betrouwbaarder dan de ander, maar uiteindelijk delen ze allemaal hetzelfde doel: het opslaan en beheren van NEO (en vaak ook andere cryptomunten). Met een goede wallet staat je cryptogeld veilig opgeslagen en kan je eenvoudig transacties versturen en ontvangen. Hier is een lijst met de beste NEO wallets:

HARDWARE WALLET (aanbevolen)

NEON Wallet –

De NEON Wallet is een van de beste NEO-portefeuilles die momenteel op de markt verkrijgbaar is. Hiermee kan je zowel NEO als GAS opslaan, ontvangen en verzenden. Het leuke van deze wallet is dat je je automatisch gegenereerde GAS kunt claimen als je NEO cryptocurrency in de NEON Wallet hebt. Bij het gebruik van de NEON-portemonnee voor je NEO-fondsen houd je de controle over je persoonlijke sleutels. Deze worden nooit opgeslagen op NEON-servers. Dit betekent dat je je eigen geld beheert, dus ook zelf verantwoordelijk bent. Deze portemonnee is niet ontwikkeld door NEO-ontwikkelaars (City Of Zion), maar NEO-ontwikkelaars hebben deze grondig beoordeeld en vonden deze 100% veilig. De NEON-lightweigt client is momenteel beschikbaar op Windows, Mac en Linux (alleen in het Engels).

DOWNLOAD NEON WALLET

NEO Wallet

NEO Wallet is een lichtgewicht portemonnee die is ontwikkeld en wordt onderhouden door de NEO-community. Hoewel het een webportefeuille is, houd je wel de controle over je privésleutels. Hiermee kan je een wallet back-up maken, zodat je de privésleutels van je NEO tokens kunt bewaren op een veilige plek. In deze wallet kan je zowel NEO als GAS opslaan, verzenden en ontvangen. Je kunt ook GAS-generatie claimen voor het vasthouden van je NEO-tokens. Deze wallet is momenteel beschikbaar via Chrome / Edge-browsers (in het Engels en Chinees).

DOWNLOAD NEO WALLET

Finst - Bitcoin kopen met 82% lagere tarieven

Ter wille van transparantie:
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven