Home / Academy / Cryptocurrency / Wat is Qtum? Alles wat je moet weten

Wat is Qtum? Alles wat je moet weten

qtum-uitleg-hero

🚀 Pro Tip: Meld je aan op Bybit en ontvang tot $30,000 bonus! Start hier >

Qtum in het kort

Qtum (QTUM) combineert de betrouwbaarheid van Bitcoin’s blockchain met de eindeloze mogelijkheden die slimme contracten bieden. Het is ontworpen met het oog op stabiliteit, modulariteit en interoperabiliteit. 

Qtum is de eerste toolkit voor het bouwen van vertrouwde, gedecentraliseerde applicaties, geschikt voor real-world, zakelijk georiënteerde use-cases. Het hybride karakter, in combinatie met een eerste-van-zijn-soort PoS consensusprotocol, maakt het mogelijk dat Qtum-applicaties compatibel zijn met belangrijke blockchain-ecosystemen, terwijl ondersteuning wordt geboden voor mobiele apparaten en IoT-apparaten.

Bekijk de QTUM koers >>

Qtum (je spreekt het uit als “quantum”) is een in Singapore gevestigd blockchain technologie-project. Het overbrugt de slimme contracten van Ethereum bovenop de stabiele blockchain van Bitcoin. Dit terwijl het Proof-of-Stake algoritme voor verificatie wordt gebruikt. Het project hoopt hiermee het bereik en de interoperabiliteit van slimme contracttoepassingen te vergroten, met name voor zakelijke en institutionele doeleinden. Daarnaast zal Qtum tools, sjablonen en andere plug-en-play opties voor slimme contracten implementeren, zodat het voor bedrijven eenvoudiger wordt om slimme contracten te bouwen en uit te voeren.

Deze technologie maakt slimme contracten eenvoudiger en veiliger. Ook biedt het interoperabiliteit met toonaangevende cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum. De basis voor de Qtum-code is de blockchain van Bitcoin, maar de ontwikkelaars hebben verschillende lagen samengevoegd. Hiermee kan de ”virtuele machine” van Ethereum voor slimme contracten bovenop Bitcoin worden uitgevoerd. Op deze manier profiteert Qtum van nieuwe ontwikkelingen in de Bitcoin- en Ethereum-community’s en kunnen slimme contracten op basis van Ethereum eenvoudig worden overgezet.

Na een eerste crowdsale in maart ging het hoofdnetwerk (mainnet) van Qtum live in september 2017. QTUM (met hoofdletters) is op het moment van schrijven de twintigste meest waardevolle cryptocurrency, met een totale marktwaarde van ongeveer $750 miljoen. In dit artikel bekijken we de technologie achter Qtum, de mogelijkheden die het biedt en het team achter het project.

Qtum maakt slimme contracten eenvoudig

Hoewel iedereen de Qtum blockchain kan gebruiken, is het project voornamelijk gericht op zakelijke toepassingen van smart contracts (slimme contracten). Het doel van de Qtum stichting is om bedrijven te helpen met de overgang naar op blockchain-gebaseerde oplossingen die de automatisering verhogen en de kosten verlagen. Een gedistribueerd grootboek (blockchain) biedt voordelen op het gebied van risicovermindering en cyberbeveiliging en contracten kunnen geheel zelfstandig worden beveiligd en uitgevoerd. Als alternatief kan blockchain helpen bij het automatiseren van beheer van de toeleveringsketen (supply chain management).

Deze oplossingen lijken veelbelovend voor bedrijven, maar in de praktijk zijn veel van deze opties niet haalbaar met de huidige staat van blockchain-technologie. Volgens het Qtum-team heeft bijvoorbeeld Ethereum nog steeds stabiliteitsproblemen die moeten worden opgelost.

Hoewel Bitcoin de meest stabiele en veilige blockchain is, stelt het Bitcoin-netwerk zijn eigen uitdagingen. Ten eerste is het niet Turing-voltooid, wat betekent dat het slim programmeren van slimme contracten op Bitcoin-blockchain niet mogelijk is.

De oplossing van Qtum biedt het beste van beide werelden. Het gemak van programmeren op het Ethereum-netwerk wordt gecombineerd met de stabiliteit en beveiliging van de Bitcoin-blockchain. Daarnaast zullen er tools, blauwdrukken en vooraf gebouwde slimme contracten worden geleverd waarmee snel nieuwe gedecentraliseerde apps (dApps) en andere op blockchain gebaseerde use cases voor bedrijven kunnen worden gebouwd.

Account Abstraction Layer

Qtum presenteert zichzelf als een brug tussen de stabiliteit van Bitcoin en de technologie van Ethereum. Kort gezegd betekend dit dat het een versie van de Ethereum Virtual Machine (EVM) draait – het ding dat slimme contracten mogelijk maakt – bovenop de blockchain van Bitcoin. Er is alleen een groot probleem: De fundamentele onverenigbaarheid tussen de manieren waarop Ethereum en Bitcoin gegevens opslaan.

Het Ethereum grootboek maakt gebruik van account balansen, ongeveer net zoals een bank dat doet. Het grootboek van Bitcoin gebruikt echter iets anders, genaamd UTXO’s (unspent transaction outputs).

Dus als de Ethereum Virtual Machine is gebouwd op een systeem dat rekeningsaldi gebruikt, is het een serieuze technische uitdaging om de EVM te implementeren op de Bitcoin-blockchain. Qtum lost deze uitdaging op met een ”Account Abstraction Layer” die de outputs van de blockchain omzet naar rekeningsaldi en de overdracht van informatie tussen de EVM en de UTXO-gebaseerde blockchain vergemakkelijkt.

Qtum layers

Het gevolg van deze fusie tussen Ethereum en Bitcoin is dat de updates die voor beide platformen zijn ontwikkeld ook van toepassing zijn op Qtum. Het heeft bijvoorbeeld al SegWit en andere Bitcoin-verbeteringsprojecten geïmplementeerd. De gedeelde code betekent ook dat dApps die op Ethereum worden uitgevoerd, ook gemakkelijk op Qtum kunnen worden uitgevoerd.

Datafeeds en oracles

Naast het combineren van het beste van Bitcoin en Ethereum, ondersteunt Qtum ook de integratie van externe datafeeds en iets dat het team ‘oracles’ noemt. Dit zijn in essentie API’s waarmee externe apparaten informatie van de slimme contracten kunnen leveren en verwerven. Oracles zijn vertrouwde partijen in het netwerk die gegevens kunnen leveren en kunnen helpen bij het uitvoeren van berekeningen, ook los van de blockchain (off-chain).

Het accepteren van externe gegevens en verwerking is noodzakelijk voor veel potentiële toepassingen van slimme contracten in het bedrijfsleven. Dit geldt met name voor toepassingen waarvoor een hoge verwerkingskracht nodig is. Slimme contracten die op de ”virtuele machine” worden uitgevoerd, vereisen dat elk knooppunt op het netwerk de berekeningen voltooit. Om grote adoptie mogelijk te maken hebben we vertrouwde externe partijen nodig die rekenkracht leveren buiten het netwerk. Dit voorkomt dat virtuele machines te veel worden gebruikt en overbelast kunnen raken.

PoS smart contract platform

Een ander belangrijk kenmerk van de slimme contractoplossing van Qtum is het implementeren van Proof-of-Stake (PoS) in plaats van het Proof-of-Work (PoW) zoals dat momenteel wordt gebruikt voor de Bitcoin- en Ethereum blockchains. Deze implementatie maakt Qtum een van de weinige blockchains waar slimme contracten kunnen draaien met gebruik van PoS (zie ook EOS . Dit zorgt voor minder energieverbruik en meer efficiëntie.

Blockchain op je mobiel

Een grote hindernis voor een brede acceptatie van dApps die zijn gebaseerd op slimme contracten is hun slechte vermogen om te worden beheerd door een light cliënt. Dit is een knooppunt in het blockchain-netwerk dat geen volledige geschiedenis van de blockchain bijhoudt. In plaats daarvan traceert het alleen enkele van de meest recente/relevante blokken in de keten om transacties te verifiëren.

Voorheen werden light clients niet ondersteund in combinatie met slim contractbeheer. Voor het maken, implementeren en wijzigen van een slim contract moest je een volledig knooppunt van het netwerk beheren. In gevallen waar je trage verbindingen had, weinig opslagruimte had of een mobiele telefoon gebruikte, waren geen slimme contracten beschikbaar.

Qtum opent de deur voor slim contractbeheer op je mobiele telefoon of op een nieuwe computer. Dit is mogelijk omdat het UTXO-technologie gebruikt die eenvoudige betalingsverificatie mogelijk maakt. Hiermee kunnen light cliënts transacties verifiëren zonder een volledig knooppunt te hoeven draaien. Je zou met een paar tikken een slim contract van je mobiel kunnen uitvoeren, waardoor de baanbrekende technologie van blockchain naar mobiele applicaties wordt gebracht. 

Qtum go mobile

Het founding team achter Qtum

Het team van Qtum is in Azië gevestigd. Ze zijn nog jong, maar ze hebben veel expertise en een duidelijke visie op de technologie en de uitdagingen die voor ons liggen. Anthony Di Iorio, een van de oprichters van Ethereum en een vroege investeerder in Qtum, heeft gezegd:

“Al met al denk ik dat ze het beste team zijn uit China en Azië. Dit heeft hen ertoe gebracht om te zien waar verbeteringen nodig zijn in slimme contractplatforms. Ze leren van de fouten van ether en richten zich op het gebied die zij het beste kennen. “

Qtum founding team

Het team heeft ook adviseurs van PwC om te helpen bij de naleving van de regelgeving en de boekhouding. Ze lijken klaar te staan om toegang te krijgen tot de zakelijke kant van slimme contracten, met name in Azië. Het is zeker de moeite waard om het project te volgen in de komende tijd.

De beste QTUM wallets

Er zijn tegenwoordig veel verschillende Qtum wallets beschikbaar. De een nog wat veiliger en betrouwbaarder dan de ander, maar uiteindelijk delen ze allemaal dezelfde kernfunctionaliteit. Het opslaan van QTUM (en vaak ook andere cryptomunten). Met een goede wallet staat je cryptogeld veilig opgeslagen en kan je eenvoudig transacties versturen en ontvangen. Hier is een lijst met de beste Qtum wallets:

Ledger Nano S

De Ledger Nano S is een uitstekende keus als je jouw QTUM (en eventueel ook andere cryptomunten) écht veilig opgeborgen wilt hebben. Omdat de Ledger Nano S een hardware wallet is, staan je cryptocurrencies offline, ver buiten het bereik van hackers. Deze hardware wallet past makkelijk in je zak. Je kan je cryptocoins dus gemakkelijk overal mee naartoe nemen.

Om de Ledger Nano S nog veiliger te maken, zijn er verschillende beveiligingsopties toegevoegd. Dus als je ooit je hardware wallet verliest of hij wordt gestolen, dan kan men alsnog geen toegang krijgen tot je coins. 

BEKIJK DE LEDGER NANO S

Qtum Core Wallet

Dit is de officiële Qtum wallet, beschikbaar op je mobiel en desktop. Deze wallet maakt het mogelijk om QTUM te ontvangen, op te slaan en te verzenden. Het ondersteund ook smart contracts. De wallet is gebruiksvriendelijk en makkelijk te begrijpen. 

DOWNLOAD DE QTUM CORE WALLET

Qtum web wallet

Dit is de officiele web wallet voor het opslaan, verzenden en ontvangen van QTUM. De wallet is eenvoudig te gebruiken. Alhoewel het een online wallet is, houd je wel zelf de controle over je privésleutels en er is een back-up optie beschikbaar. Mocht je deze wallet gaan gebruiken, dan raden wij ten zeerste aan om een back-up te maken en deze op een veilige plek te bewaren. Dit geldt voor elke wallet waarbij je zelf de private keys beheerd.

GA NAAR DE QTUM WEB WALLET

Over de auteur

Ter wille van transparantie
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven