Home / Academy / Blockchain / Wat is Siacoin? Decentrale cloudopslag voor iedereen

Wat is Siacoin? Decentrale cloudopslag voor iedereen

siacoin-hero

Siacoin in het kort

Siacoin (SC) is de cryptocurrency van het gedecentraliseerde opslagplatform genaamd Sia. Het platform maakt gebruik van onderbenutte harde schijfcapaciteit over de hele wereld om een markt voor gegevensopslag te creëren die betrouwbaarder en goedkoper is dan traditionele cloudopslagproviders.

Sia codeert en distribueert je bestanden via een gedecentraliseerd netwerk. Je beheert je persoonlijke sleutels en je blijft altijd de eigenaar van je gegevens. Geen enkel extern bedrijf of externe partij kan je bestanden openen of beheren, in tegenstelling tot traditionele leveranciers van cloudopslag.

Hoe het Sia platform werkt

Bestanden worden verdeeld voorafgaand aan het uploaden

De Sia software verdeelt bestanden in 30 segmenten vóór het uploaden, elk gericht voor distributie naar hosts over de hele wereld. Deze distributie zorgt ervoor dat geen enkele host een storingspunt vertegenwoordigt en de algehele netwerk-uptime en redundantie wordt versterkt.

Bestandssegmenten worden gemaakt met behulp van een technologie genaamd Reed-Solomon erasure coding, vaak gebruikt in cd’s en dvd’s. Hiermee kunnen bestanden op een redundante manier worden verdeeld, waarbij elke 10 van de 30 segmenten de bestanden van een gebruiker volledig kunnen herstellen.

Dit betekent dat als 20 van de 30 hosts offline gaan, een Sia-gebruiker nog steeds zijn of haar bestanden kan downloaden.

Elk bestandssegment is gecodeerd

Voordat je bestanden de computer van een huurder verlaat, is elk bestandssegment gecodeerd. Dit zorgt ervoor dat hosts alleen gecodeerde segmenten met gebruikersgegevens opslaan.

Dit verschilt van traditionele cloudopslagproviders zoals Amazon, die standaard geen gebruikersgegevens coderen. Sia is veiliger dan bestaande oplossingen, omdat hosts alleen gecodeerde bestandssegmenten opslaan in plaats van hele, ongecodeerde bestanden.

Sia gebruikt het Twofish algoritme, een open source en veilige versleutelingsstandaard die een finalist was in de Advanced Encryption Standard (AES) -wedstrijd.

Bestanden worden verzonden naar hosts met slimme contracten

Met behulp van de Sia blockchain vormen huurders bestandscontracten (file contracts) met hosts. Deze contracten bepalen prijzen, uptime-verplichtingen en andere aspecten van de relatie tussen de huurders en de hosts.

Bestandscontracten zijn een soort slim contract (smart contract). Hiermee kunnen cryptografische Service Level Agreements (SLA’s) worden gemaakt die zijn opgeslagen op de Sia-blockchain.

Omdat bestandscontracten automatisch worden afgedwongen door het netwerk, heeft Sia geen tussenpersonen of vertrouwde derde partijen nodig.

Huurders en hosts betalen met Siacoin

Zowel huurders als hosts gebruiken Siacoin, een unieke cryptocurrency gebouwd op de Sia blockchain. Huurders gebruiken Siacoin om opslagcapaciteit van hosts te kopen, terwijl hosts Siacoin in elk bestandscontract storten als onderpand.

Microbetalingen stromen tussen huurders en hosts met behulp van betaalkanalen (payment channels), wat vergelijkbaar is met Bitcoin’s Lightning Network. Betalingen tussen huurders en hosts gebeuren buiten de blockchain om, waardoor de netwerkefficiëntie en schaalbaarheid aanzienlijk toenemen.

Aangezien hosts in elk opslagcontract onderpand betalen, hebben ze een sterke ontmoediging om offline te gaan.

Contracten worden eens in de zoveel tijd vernieuwd

Huurders betalen vooruit voor hun opslag, waarbij een vast bedrag aan Siacoin wordt gereserveerd voor opslag en overdracht van gegevens. Bestandscontracten hebben meestal een tijdsduur van 90 dagen.

Sia verlengt contracten automatisch als ze zich binnen een bepaald venster van vervaldatum bevinden. Als contracten niet worden verlengd, geeft Sia ongebruikte munten aan de huurder terug aan het einde van de contractperiode.

Aangezien individuele hosts offline gaan, verplaatst Sia automatisch de gegevens van huurders naar nieuwe hosts in een proces dat bestandsherstel (file repair) wordt genoemd.

Hosts verzenden opslagbewijzen

Aan het einde van een bestandscontract moet de host bewijzen dat zij de gegevens van de huurder opslaat. Dit wordt een opslagbewijs (storage proof) genoemd. Als het opslagbewijs binnen een bepaald tijdsbestek op de blockchain verschijnt, wordt de host betaald. Zo niet, dan wordt de host bestraft.

Opslagbewijzen worden mogelijk gemaakt door een technologie genaamd Merkle trees. Merkle trees maken het mogelijk om te bewijzen dat een klein gegevensbestand deel uitmaakt van een groter bestand. Het voordeel van deze bewijzen is dat ze erg klein zijn, ongeacht hoe groot het bestand is. Dit is belangrijk omdat de bewijzen permanent worden opgeslagen op de blockchain.

Voordelen van het Sia platform

Volledig privé

Sia codeert en distribueert jouw bestanden via een gedecentraliseerd netwerk. Jij beheert zelf de persoonlijke coderingssleutels en je bent de eigenaar van je gegevens. Geen enkel extern bedrijf of externe partij kan je bestanden openen of beheren, in tegenstelling tot traditionele leveranciers van cloudopslag.

Veel goedkoper

Gemiddeld kost de gedecentraliseerde cloudopslag van Sia 90% minder dan de gevestigde cloudopslagproviders. Het opslaan van 1TB aan bestanden op Sia kost ongeveer $ 2 per maand, vergeleken met $ 23 op Amazon S3.

Betrouwbaar

Sia distribueert bestandssegmenten en slaat ze op knooppunten over de hele wereld op. Dit elimineert elk faalpunt en garandeert uptime die vergelijkbaar is met traditionele cloudopslagproviders.

Open source

Sia’s software is volledig open source, met bijdragen van toonaangevende software engineers en een bloeiende community van ontwikkelaars die innovatieve applicaties bouwen op de Sia API.

Marktplaats op de blockchain

Met behulp van de Sia blockchain creëert Sia een gedecentraliseerde opslagmarktplaats waarin opslagproviders concurreren voor je bedrijf, wat leidt tot de laagst mogelijke prijzen. Huurders betalen met Siacoin. Deze cryptomunt kan ook worden gemined en verhandeld.

Siacoin kopen – De beste opties voor Nederland

Er zijn veel verschillende plekken waar je Siacoin kunt kopen en verkopen. Juist doordat er zoveel opties zijn, is het soms moeilijk te bepalen welke exchange je het best kunt gebruiken. Hier is een lijst van de beste Siacoin exchanges voor Nederland:

De beste Siacoin wallets

Naast een hardware wallet is de beste manier om je Siacoins op te slaan de officiële Sia UI wallet. Dit is een desktop wallet die je eenvoudig kunt downloaden via de officiële website van Sia.

sia-ui-wallet-interface

Siacoin opslaan in een exchange wallet

Een andere optie die je misschien kunt overwegen, is om je Siacoins (SC) in een exchange wallet op te slaan. Hoewel dit een handige optie is als je een trade aan het voorbereiden bent, zodat je snel toegang hebt tot je geld, kan het ook een riskante zijn. Bij exchange wallets worden privésleutels meestal door het bedrijf achter de exchange bewaard, niet door jou, dus je hebt geen volledige controle over je munten. We willen je er ook op wijzen dat exchanges een populair target zijn voor hackers, dus veel gebruikers van cryptocurrency geloven dat het veiliger is om je geld over te maken naar een wallet waar je wel de volledige controle hebt over je privésleutels.

Over de auteur

Ter wille van transparantie
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven