Home / Academy / Cryptocurrency / Wat is Tellor (TRB), en hoe werkt het?

Wat is Tellor (TRB), en hoe werkt het?

Wat is Tellor (TRB) en Hoe Werkt Deze Crypto?

In de snelle wereld van cryptocurrencies en blockchain-technologie zijn orakels essentieel om slimme contracten te verbinden met de echte wereld. Tellor (TRB) is een opvallende naam in deze sector, gericht op het verschaffen van betrouwbare prijsinformatie aan slimme contracten op de Ethereum blockchain en daarbuiten. In dit artikel gaan we dieper in op wat Tellor is, hoe het werkt, en waarom het een prominente rol speelt in de opkomst van decentralized finance (DeFi).

Wat is Tellor?

Tellor is een gedecentraliseerd orakelsysteem dat ontwikkelaars in staat stelt om off-chain, real-world gegevens op te vragen en miners te laten concurreren om deze gegevens aan een on-chain databank toe te voegen. Deze gegevens worden vervolgens beschikbaar gesteld voor alle Ethereum smart contracts, wat automatische transacties mogelijk maakt.

Hoe Tellor Werkt

De beveiliging van de gegevensinputs wordt gewaarborgd door een netwerk van miners die TRB tokens inzetten. Tellor maakt gebruik van crypto-economische stimulansen, waarbij miners worden beloond voor eerlijke gegevensinvoer en slechte actoren worden gestraft met behulp van de Tellor token Tributes (TRB), en er is ook een mechanisme voor het oplossen van geschillen.

De gegevens worden gevalideerd via een Proof-of-Work-mechanisme voordat ze worden opgenomen in het smart contract. Dit proces zorgt voor consensus in het netwerk, waardoor de gegevens betrouwbaar zijn en niet kunnen worden gemanipuleerd.

Achtergrond en Oprichting

Tellor werd in 2019 opgericht door een Amerikaans team met een duidelijke visie: het aanpakken van het gebrek aan betrouwbare prijsfeeds in de wereld van gedecentraliseerde applicaties. Het project ontstond uit de behoefte om de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van gegevensbronnen te verbeteren, aangezien slimme contracten vaak afhankelijk zijn van externe informatie om te functioneren.

Tellor werd opgericht door Brenda Loya, Nick Fett en Michael Zemrose.

Tellor team
Tellor team

Brenda Loya, CEO en medeoprichter van Tellor, bracht voor haar betrokkenheid bij Tellor haar expertise in als vicepresident en hoofdontwikkelaar bij Daxia, waar ze zich specialiseerde in blockchain technologie, schaalbaarheid en data science. Voordat ze de blockchain industrie betrad, werkte Brenda als econoom en toezichthoudend statisticus bij het Amerikaanse Ministerie van Arbeid.

Nick Fett, medeoprichter van Tellor, vervult de rol van Chief Technology Officer (CTO). Voordat hij bij Tellor betrokken raakte, was Nick de oprichter van Daxia, een derivatenprotocol op de Ethereum blockchain. Nick heeft uitgebreide ervaring op het gebied van economie, regelgeving, derivaten en machine learning, opgedaan in functies bij de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission.

Michael Zemrose, een andere medeoprichter, is Chief Strategy Officer (CSO) van Tellor en was eerder betrokken bij de business development bij Daxia. Michael heeft ook een achtergrond als ondernemer in de media- en adviessector voordat hij de wereld van cryptocurrencies betrad.

Officiële links:

Tokenomics

De TRB token, de native cryptocurrency van Tellor, speelt een centrale rol binnen het netwerk. Miners moeten TRB staken om deel te nemen aan het consensusproces en worden beloond voor hun inspanningen. Dit mechanisme is ontworpen om economische prikkels te bieden, zowel voor miners als voor tokenhouders, wat bijdraagt aan de stabiliteit en groei van het Tellor netwerk. Door TRB te staken, kunnen miners deelnemen aan het beveiligen van het netwerk en tegelijkertijd beloningen verdienen, wat de integriteit van het systeem versterkt.

tellor-trb-logo
Tellor (TRB) logo

De token wordt ook gebruikt als een middel om slechte actoren te ontmoedigen. Door middel van de Tellor token Tributes (TRB) kunnen onjuiste gegevensinvoer en kwaadwillende activiteiten worden ontmoedigd en bestraft. Dit zorgt ervoor dat het netwerk betrouwbaar blijft en dat de gegevens die worden toegevoegd aan de on-chain databank van hoge kwaliteit zijn. Tokenomics speelt dus een cruciale rol bij het handhaven van de integriteit en prestaties van het Tellor netwerk.

Hoe kun je Tellor kopen?

TRB is verkrijgbaar op verschillende crypto exchanges, waaronder Bitvavo, Bybit en KuCoin. Om TRB te kopen, dien je een account aan te maken op een van deze exchanges, geld te storten en vervolgens TRB-tokens aan te schaffen. Hieronder vind je een gebruiksvriendelijke widget waarmee je direct TRB kunt kopen via Bitvavo:

  1. Vul het gewenste bedrag in: Gebruik de bovenstaande widget om aan te geven hoeveel TRB je wilt kopen.
  2. Registratie bij Bitvavo: Klik onderaan de widget op “Tellor (TRB) kopen” en maak een account aan.
  3. Verificatie: Volg de verificatieprocedure op Bitvavo om je identiteit te bevestigen, dit is nodig om te kunnen handelen en geld op te nemen.
  4. Geld storten: Stort euro’s op je exchange account met behulp van verschillende betaalmethoden, zoals iDEAL, bankoverschrijving of creditcard. Zorg ervoor dat je voldoende saldo hebt om de aankoop te doen.
  5. Tellor (TRB) kopen: Nadat je geld op je Bitvavo account hebt gestort, ga je naar de handelspagina en zoek je naar “TRB”. Plaats een bestelling om TRB te kopen met je euro’s.
  6. Opnemen: Zodra je de aankoop hebt voltooid, is het een goed idee om ze over te dragen naar je persoonlijke cryptocurrency wallet voor extra veiligheid. Dit zorgt ervoor dat je volledige controle hebt over je TRB tokens en dat ze niet op het handelsplatform blijven staan.

Use Cases van Tellor

Tellor wordt ingezet binnen diverse DeFi-toepassingen en daarbuiten, en fungeert als een essentiële bron van prijsinformatie. Het levert waardevolle gegevens voor gedecentraliseerde leningen, voorspellingsmarkten en gedecentraliseerde beurzen, waardoor ontwikkelaars complexe financiële instrumenten kunnen creëren die betrouwbaar en transparant zijn. Deze veelzijdigheid opent de deur naar innovatieve financiële oplossingen die kunnen bijdragen aan de verdere groei van DeFi en blockchain technologieën.

Concurrentie en Unieke Voordelen

Er zijn een hoop projecten die zich net als Tellor bezighouden met orakels voor blockchain, waaronder zwaargewichten zoals Chainlink. Wat Tellor onderscheidt, is de focus op eenvoud en decentralisatie. Het Proof-of-Work-mechanisme zorgt voor een robuuste beveiliging, en de toegankelijkheid voor miners maakt het netwerk gedecentraliseerd en weerbaar tegen manipulatie.

Toekomstperspectief

Het toekomstperspectief voor Tellor is veelbelovend. Naarmate DeFi en blockchain technologieën blijven groeien, zal de behoefte aan betrouwbare gegevensbronnen alleen maar toenemen. Tellor zal naar verwachting blijven uitbreiden naar nieuwe use cases en blockchain platforms.

Conclusie

Tellor speelt een grote rol in het mogelijk maken van betrouwbare en transparante slimme contracten voor blockchain en DeFi. Met een sterke gemeenschap, unieke voordelen en een duidelijke visie voor de toekomst, is Tellor een project om in de gaten te houden naarmate decentrale applicaties blijven groeien en evolueren.

Ter wille van transparantie:
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven