Home / Academy / Cryptocurrency / Waves crypto (WAVES) – Een volledige uitleg

Waves crypto (WAVES) – Een volledige uitleg

waves-crypto-uitleg-hero

Wat is Waves?

Waves (WAVES) is een open-source blockchain platform waarmee je zelf crypto tokens kunt maken en applicaties kunt bouwen. Het is ook mogelijk om een crowdfunding te organiseren op het platform. Dit kan volledig decentraal georganiseerd worden d.m.v. slimme contracten. Het project is ontwikkeld en op de markt gebracht door Waves Platform AG.

In slechts enkele minuten kan je ICO’s starten om je projecten overal ter wereld te financieren zonder codeervaardigheden of administratie. Als startup zal dit een open gateway zijn om je zaken vrij te vestigen en met je eigen voorwaarden.

Andere populaire cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum kunnen op externe exchanges worden verhandeld, en Ethereum stelt gebruikers in staat om nieuwe tokens op het platform te maken met behulp van een smart contract. Waves bezit al deze functionaliteiten in de kernsoftware en wallet. Gebruikers kunnen blockchain-tokens creëren, overdragen en uitwisselen op een peer-to-peer-basis, waarbij ze transactiekosten betalen met de WAVES token.

WavesDex

Het Waves platform heeft een vaste voorraad van 100 miljoen WAVES. Het project werd in 2016 opgericht door Alexander Ivanov, een Russische fysicus, met de ontwikkeling gefinancierd door een crowdsale die werd gehouden in april en mei 2016. De community en ontwikkeling van het project is internationaal, met een breed scala aan initiatieven gebouwd op het platform en gebaseerd op verschillende locaties over de hele wereld.

WavesDex

WavesDex is een gedecentraliseerde exchange die runt in de Waves-wallet. Je kunt hier WAVES en elke token verhandelen die op het platform is aangemaakt, evenals Bitcoin, Ethereum, USD en Euro. Het bijzondere van deze exchange is dat er meer dan 12.500.000 markten zijn, omdat elke token verhandelbaar is met een andere token. Er zijn tot nu toe meer dan 5000 tokens gemaakt op het platform. En je kan USD, Euro, Bitcoin en Ethereum storten/opnemen om te verhandelen. 

Het grootste pluspunt van WavesDex is de lage prijs. Terwijl het grootste deel van de exchanges transactiekosten van 1% van de transactiewaarde rekenen, heeft WavesDex een vergoeding van 0,003 waves voor elke trade. Bij de huidige Waves-prijs van ongeveer €2,50 is dit €0.0075. Dus als je grote transacties doet, zal dit je een hoop geld besparen. En omdat de WavesDex gedecentraliseerd is, hoef je je geen zorgen te maken dat je al je geld verliest omdat de exchange wordt gehackt of gesloten.

Waves-NG

Waves maakt gebruik van een consensusalgoritme genaamd Waves-NG, dat is gebaseerd op het voorstel van Bitcoin-NG van Emin Gun Sirer. Bitcoin-NG is ontworpen om de transactiesnelheid van Bitcoin te vergroten. Het systeem kan momenteel maar een kleine transactiesnelheid realiseren, die oploopt van 3 transacties per seconde naar 6 transacties per seconde als de blokgrootte wordt verdubbeld. Dit is verre van de 30.000 transacties per seconde die nodig zijn om te concurreren met bijvoorbeeld VISA-transacties.

Dezelfde beperkingen gelden echter niet alleen voor Bitcoin, maar ook voor Ethereum, LitecoinDogecoin en alle andere valuta die het blockchain-managementprotocol van Bitcoin delen. In het huidige systeem van Bitcoin genereert het systeem elke 10 minuten een block met daarin alle transacties van de afgelopen 10 minuten. Die block wordt aan de blockchain geregen. In Bitcoin-NG kijkt het protocol daarentegen meer vooruit: elke 10 minuten kiest NG een leider, die vervolgens in de komende 10 minuten alle transacties behandeld zodra ze zich voordoen.

De eerstgenoemde benadering wordt beperkt door de blokgrootte en het blokinterval, terwijl de laatste benadering net zo snel kan lopen als het netwerk zal toestaan. Deze benadering is opgenomen in het Proof-of-Stake -model van Waves, waardoor theoretisch honderden transacties per seconde aankan.

Waves NG transactiekosten en transactiesnelheid

De tokens

De Waves ICO-periode was van 12 april 2016 – 31 mei 2016. Tijdens deze ICO werd $ 16.436.095 opgehaald (gelijk aan 30.096.7 BTC). De WAVES zijn als volgt verdeeld:

  • ICO-investeerders: 85 miljoen toegewezen
  • Pre-ICO premies: 1 miljoen toegewezen
  • Post-ICO-premies: 1 miljoen toegewezen
  • Strategische partners: 4 miljoen toegewezen
  • Ontwikkeling en marketing: 9 miljoen toegewezen

Totaal: 100 miljoen.

MRT en WCT

De token-faciliteiten het project hebben een ecosysteem gecreëerd dat activiteit en deelname stimuleert.

De Miners Reward Token (MRT) wordt bij elk nieuw gecreëerde block verdeeld en is bedoeld om te dienen als een aanvullende beloning voor de miners, terwijl het volume van transactiekosten groeit. MRT krijgt waarde van bedrijven en andere initiatieven in het ecosysteem van Waves. Deze organisaties willen miners ertoe aanzetten hun eigen tokens als transactiekosten te accepteren door een deel van tokens aan MRT-houders te verdelen. Bovendien zal MRT dienen als een token voor het stemmen over belangrijke netwerkbeslissingen. Het is van belang om te bedenken dat het project niet werkelijk mined, het noemt echter de ‘Stakers’ miners.

De Waves Community Token (WCT) wordt maandelijks uitgedeeld aan WAVES-houders, in verhouding tot hun gemiddelde saldo in de loop van de voorgaande maand. Een van de primaire doelen is het stimuleren van het lange-termijnbezit van WAVES en om gebruikers uit veiligheidsredenen te stimuleren hun saldo in lokale wallets te houden in plaats van te verhandelen. WCT zal ook worden gebruikt als een vorm van collectieve ‘due diligence’ voor nieuwe token-projecten, waardoor de gemeenschap kan stemmen over de waargenomen levensvatbaarheid en legitimiteit van komende crowdsales. 

Het team

Dit zijn vier grote namen in het team:

  • Sasha Ivanov – CEO en oprichter Sasha is een natuurkundige van opleiding en is betrokken geweest bij de ontwikkeling van betalingssysteemsoftware. Met blockchain-technologie lanceerde hij de eerste instant cryptocurrency exchange coinomat.com.
  • Martin Spodymek – Hoofd Community Manager Martin is een ingenieur en is gefascineerd door blockchain-technologie en cryptografie als geheel. Martin ondersteunt Waves voor technische ondersteuning en marketing.
  • Alexey Kiselev – Back End Developer Alexey is een gepassioneerde programmeur die begon met het programmeren van 8-bit processoren. Hij studeerde af aan de technische universiteit van Moskou.
  • Sergey Ishchenko – Front-end ontwikkelaar Sergey is een software-engineer die gespecialiseerd is in Java met meer dan tien jaar ervaring. Zijn primaire verantwoordelijkheid voor het Waves-project is de Lite Client-ontwikkeling en de gedistribueerde teamcoördinatie.
Waves-Team

De beste Waves wallets

Er zijn tegenwoordig veel verschillende Waves wallets beschikbaar. De een nog wat veiliger en betrouwbaarder dan de ander, maar uiteindelijk delen ze allemaal dezelfde kernfunctionaliteit. Het opslaan van Waves (en vaak ook andere cryptomunten). Met een goede wallet staat je cryptogeld veilig opgeslagen en kan je eenvoudig transacties versturen en ontvangen. Hier is een lijst met de beste Waves wallets:

Hardware wallet (aanbevolen)

De meest veilige manier om je cryptovaluta op te slaan is met een hardware wallet. Dit apparaat zorgt ervoor dat je digitale waarde niet zomaar kan worden gehackt. Ook is het eenvoudig in gebruik en kan je verschillende coins op hetzelfde apparaat zetten. De ideale oplossing dus.

Waves wallet (mobile wallet)

De mobiele wallet van Waves is beschikbaar voor IOS en Android. Gebruik de app om toegang te krijgen tot alle functies van het Waves-platform. Stuur en bewaar tokens, handel op de DEX of gebruik het zelfs als een mobiele bitcoin-wallet. De wallet is verbonden met openbare nodes om je transacties op te halen en betalingen te verzenden.

Waves Lite App (web wallet)

De Waves Lite-client maakt verbinding met openbare nodes om up-to-date Blockchain-informatie te verkrijgen. Je hebt de mogelijkheid adressen te creëren, om transacties voor de Waves Blockchain te ondertekenen en te verifiëren. Wanneer je de Lite-client gebruikt, leest je alle gegevens van de openbare nodes, schrijf je de transactie rechtstreeks in de browser en zend je gewoon een voltooide transactie uit.

De beste Waves exchanges voor Nederland

Naast WavesDex zijn er veel verschillende plekken waar je Waves kunt kopen en verkopen. Juist doordat er zoveel opties zijn, is het soms moeilijk te bepalen welke exchange je het best kunt gebruiken. Hier is een lijst van de beste Waves exchanges voor Nederland:

Ter wille van transparantie:
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven