Home / Academy / Blockchain / Arbitrum (ARB): Wat is het en hoe werkt deze coin?

Arbitrum (ARB): Wat is het en hoe werkt deze coin?

arbitrum-arb-uitleg-hero

Blockchain technologie transformeert de manier waarop we transacties verwerken, maar er zijn nog enkele obstakels die overwonnen moeten worden, zoals schaalbaarheid en kosten. Arbitrum, een veelbelovende Layer 2-oplossing, biedt een duidelijk antwoord op deze problemen. In dit artikel gaan we dieper in op wat Arbitrum is, hoe het werkt, het team erachter, en hoe je ARB kunt kopen in Nederland.

Wat is Arbitrum?

Arbitrum is een Layer 2-technologie die is ontworpen om Ethereum te verbeteren. Het doel is om de schaalbaarheid te vergroten en de transactiekosten te verlagen door complexe berekeningen buiten de Ethereum blockchain af te handelen. Dit maakt het netwerk sneller en goedkoper voor gebruikers.

Arbitrum maakt gebruik van ’transaction rollups,’ waarbij transacties op een andere laag worden gevalideerd voordat ze naar de Ethereum chain worden verplaatst. Dit vermindert de ophoping van transacties (congestie) en maakt snellere transacties mogelijk.

Hoe werkt de Arbitrum blockchain?

Arbitrum maakt gebruik van rollup-technologie. Het werkt als een soort ‘sidechain’ die transacties off-chain verwerkt, maar toch verbonden is met de Ethereum-mainchain (layer 1). Dit betekent dat transacties sneller kunnen worden verwerkt en met lagere kosten dan op de Ethereum. De veiligheid van Arbitrum blijft behouden door regelmatig terug te keren naar de Ethereum-mainchain om de status van de sidechain te verifiëren. Transactiekosten op Arbitrum worden betaald in ETH en zijn tot wel 50 keer goedkoper dan op Layer 1.

Sinds de lancering van de bètaversie in mei 2021 hebben DeFi app-ontwikkelaars veel interesse getoond in Arbitrum vanwege de lagere gebruikerskosten tijdens piekuren op het Ethereum netwerk. De Arbitrum gemeenschap is de laatste tijd aanzienlijk gegroeit, met projecten zoals de gedecentraliseerde exchange (DEX) Uniswap, GMX en het liquidity management platform DeFiEdge.

Arbitrum heeft ook verschillende protocolupgrades ondergaan, waaronder de Arbitrum Nitro update in augustus 2022, die de verwerkingscapaciteit en interoperabiliteit heeft verbeterd.

Layer-2 uitgelegd

In de video hieronder leer je in slechts enkele minuten wat Layer-2 precies inhoudt en wat het voor verbeteringen teweegbrengt in de blockchain technologie.

Wat maakt Arbitrum uniek?

Ethereum heeft kritiek gekregen vanwege schaalbaarheidsproblemen, hoge kosten en trage transacties. Verschillende netwerken zijn geïntroduceerd om deze problemen op te lossen. Wat Arbitrum onderscheidt, is dat het als een aparte laag van het netwerk opereert en daardoor het Ethereum netwerk ontlast van overmatige transacties.

In tegenstelling tot andere oplossingen is Arbitrum compatibel met de Ethereum Virtual Machine (EVM), wat betekent dat ontwikkelaars geen nieuwe programmeertaal hoeven te leren om hun dapps te bouwen.

Terwijl Ethereum in september 2022 overstapte naar een proof-of-stake (PoS) consensusmechanisme om de transactiesnelheden en schaalbaarheid te verbeteren, heeft het de hoge transactiekosten niet volledig aangepakt. Arbitrum heeft daarentegen de kosten verlaagd door slimme contracten in batches te valideren en validators te belonen voor hun inspanningen.

Wie zitten er achter het project?

Offchain-Labs-Team-Arbitrum

Het team achter het project is samengesteld uit getalenteerde experts op het gebied van blockchain en smart contract-ontwikkeling. Het project wordt geleid door Offchain Labs, een bedrijf dat zich toelegt op het verbeteren van blockchain technologie. Hoewel de individuele teamleden kunnen varanderen, blijft de inzet voor het verbeteren van Ethereum’s schaalbaarheid en efficiëntie constant.

Hoe kan je ARB kopen in Nederland?

Als je in Nederland of ergens anders in Europa woont en Arbitrum (ARB) wilt kopen, kun je Bitvavo gebruiken, een populaire Nederlandse cryptocurrency exchange. Bitvavo maakt het eenvoudig om cryptocurrencies te kopen, waaronder ARB. Hier is een stapsgewijze handleiding om te beginnen:

  1. Geef het bedrag aan: gebruik bovenstaande widget om aan te geven hoeveel ARB je wilt kopen.
  2. Registreren bij Bitvavo: klik op “Arbitrum kopen” en maak een account aan.
  3. Verificatie: volg de verificatieprocedure om je identiteit te bevestigen, wat nodig is om te kunnen handelen.
  4. Geld storten: stort euro’s op je Bitvavo account met behulp van verschillende betaalmethoden, zoals iDEAL, bankoverschrijving, of creditcard.
  5. ARB kopen: Zodra je geld op je account staat, ga je naar de handelspagina en zoek je naar “ARB”. Plaats een bestelling om ARB te kopen met je euro’s
  6. Opnemen: Als je ARB hebt gekocht, kun je ze opnemen naar je persoonlijke wallet voor extra veiligheid.

Bekijk de live ARB koers >>

Conclusie:

Arbitrum laat zien hoe Ethereum sneller en goedkoper kan worden. Ontwikkelaars kunnen er gemakkelijk nieuwe applicaties op bouwen zonder nieuwe programmeertalen te hoeven leren. Terwijl de technologie groeit, blijft Arbitrum helpen om Ethereum beter te maken.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste informatie over Arbitrum? Dit is te vinden op hun officiële website, sociale media-kanalen, nieuwssites en forums. Het is altijd belangrijk om informatie uit betrouwbare bronnen te halen, dus geloof niet alles wat je op het internet ziet.

Veelgestelde vragen

Over de auteur

Ter wille van transparantie
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven