Home / Academy / Exchanges / Bitvavo of Finst – Welke exchange is beter in 2024?

Bitvavo of Finst – Welke exchange is beter in 2024?

Bitvavo of Finst - Welke exchange is beter in 2024?

In deze vergelijking richten we ons op twee Nederlandse cryptocurrency exchanges: Bitvavo en Finst.

Bitvavo heeft zich gevestigd als een betrouwbaar platform voor het kopen en verkopen van digitale valuta. Aan de andere kant hebben we Finst, een opkomende speler onder leiding van het voormalige seniormanagementteam van DEGIRO, met een focus op lage kosten en gebruiksvriendelijkheid.

In dit artikel vind je een overzicht van de verschillen en overeenkomsten tussen Bitvavo en Finst. Of je nu al ervaren bent in de wereld van crypto en op zoek bent naar nieuwe mogelijkheden, of juist aan het begin staat van je reis in de digitale valutamarkt, deze vergelijking biedt waardevolle informatie voor iedereen. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het kiezen van het meest geschikte handelsplatform voor jouw behoeften.

Kosten: Bitvavo vs. Finst

Een belangrijke factor bij het kiezen van een cryptocurrency exchange is de kostenstructuur. Als gebruiker wil je natuurlijk zo min mogelijk betalen voor het kopen en verkopen van crypto. Laten we de kosten van Bitvavo en Finst vergelijken om een duidelijk inzicht te krijgen in de manier waarop deze platforms hun inkomsten genereren.

Bitvavo

Bitvavo heeft een transparante kostenstructuur. Het platform hanteert een variabele handelscommissie die begint bij 0,25% voor directe aankopen (taker fee) en 0,15% voor limiet orders (maker fee), welke beide afnemen naarmate het handelsvolume toeneemt. Bovendien rekent Bitvavo geen extra kosten voor het storten van euro’s op het platform, en opnames van euro’s zijn ook kosteloos. Deze duidelijke aanpak maakt Bitvavo aantrekkelijk voor zowel beginners als ervaren handelaren.

Kostenoverzicht Bitvavo
Volledig kostenoverzicht: https://bitvavo.com/nl/fees

Finst

Finst profileert zich als een exchange met scherpe tarieven om de toegang tot de wereld van cryptocurrencies voor iedereen betaalbaar te maken. Het platform hanteert een vast handelstarief van 0,15%, wat lager is dan het initiële tarief van Bitvavo. Finst biedt ook gratis stortingen via verschillende betaalmethoden, waaronder iDeal, bankoverschrijving en Bancontact. Voor opnames brengt Finst eveneens geen extra kosten in rekening.

Tarieven Finst
Volledig kostenoverzicht: https://www.finst.com/nl/fees

Vergelijking: Beide platforms zijn transparant over hun tarieven. Bitvavo’s variabele tarief kan voordelig zijn voor handelaren met aanzienlijke handelsvolumes, terwijl Finst met zijn vaste tarief van 0,15% een duidelijke en aantrekkelijke optie biedt.

Iets wat wel opgemerkt moet worden is dat de spread (het verschil tussen de koop- en verkoopprijs) bij Finst vaak hoger ligt dan bij Bitvavo. Het is dus de vraag of je uiteindelijk voordeliger uitkomt bij Finst, ondanks de lagere handelscommissie die het platform rekent. Voor kleine bedragen zal het verschil niet zo groot zijn, maar wanneer je met aanzienlijke bedragen gaat handelen, kan het verstandig zijn om eerst te controleren hoeveel spread je betaalt voor de transactie.

In het volgende deel van deze vergelijking zullen we het aanbod van cryptocurrencies op beide platforms nader onderzoeken.

Aanbod van cryptocurrencies: Bitvavo vs. Finst

Een divers aanbod van cryptocurrencies is voor veel handelaren een dealbraker als ze een exchange kiezen. Laten we de daarom de omvang het aanbod van Bitvavo en Finst eens goed bekijken.

Bitvavo

Bitvavo staat bekend om zijn uitgebreide aanbod van cryptovaluta die je er kunt kopen en verkopen. Het platform ondersteunt meer dan 200 digitale valuta, waaronder bekende namen zoals Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP), en een breed scala aan altcoins. Bitvavo voegt ook regelmatig nieuwe coins toe, wat het aantrekkelijk maakt voor handelaren die willen profiteren van opkomende projecten in de cryptomarkt.

Aanbod Bitvavo

Finst

Finst is ook flink aan de weg aan het timmeren als het gaat om het aanbod van cryptocurrencies. Het platform heeft op het moment van schrijven meer dan 100 verschillende digitale valuta, en is van plan om in het eerste kwartaal van 2024 het aanbod nog veel verder uit te breiden naar meer dan 200 cryptocurrencies. Zo positioneert Finst zich als een sterk platform dat voortdurend zijn aanbod uitbreidt om aan de groeiende vraag van gebruikers te voldoen. Als gebruiker krijg je toegang tot een diverse selectie digitale activa, waaronder Bitcoin, andere populaire tokens en opkomende altcoins.

Aanbod Finst

Vergelijking: Zowel Bitvavo als Finst hebben een uitgebreid aanbod van cryptocurrencies. De keuze tussen de twee zal dus voornamelijk afhangen van specifieke tokens die je wilt kopen of verkopen. Je kunt natuurlijk ook altijd op beide exchanges een account aanmaken. Laten we nu dieper ingaan op de gebruiksvriendelijkheid van Bitvavo en Finst.

Gebruiksvriendelijkheid

De gebruikerservaring op een cryptocurrency exchange is misschien wel het belangrijkste onderdeel, vooral voor nieuwkomers en minder ervaren handelaren. Laten we de gebruiksvriendelijkheid van Finst en Bitvavo onder de loep nemen en zien hoe ze zich onderscheiden op dit gebied.

Bitvavo

Bitvavo heeft over het algemeen een intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface. De overzichtelijke lay-out maken het gemakkelijk voor zowel beginners als ervaren handelaren om snel de benodigde informatie te vinden en transacties uit te voeren. De registratie en verificatieprocessen zijn goed gestroomlijnd, waardoor je als nieuwe gebruiker snel toegang krijgt tot het platform.

Bitvavo heeft ook een handige mobiele app voor iOS en Android, zodat je ook onderweg je portfolio kunt checken en transacties kunt uitvoeren. Daarnaast zijn er educatieve middelen, zoals handleidingen en video’s, om je de basisprincipes van crypto te helpen begrijpen.

Bitvavo user interface voorbeeld

Finst

Finst streeft ernaar om een gebruiksvriendelijke ervaring te bieden, en de interface is ontworpen met het oog op eenvoud en duidelijkheid. De registratieprocedure is eenvoudig en het verificatieproces is doorgaans binnen enkele minuten afgerond. Het platform geeft duidelijke informatie over tarieven en de verschillende functies zijn zo ingebouwd dat je ze snel kunt vinden en gebruiken. Finst biedt ook een mobiele app voor zowel iOS als Android, zodat je overal toegang hebt tot je account.

Finst user interface

Vergelijking: Zowel Bitvavo als Finst hebben aandacht besteed aan gebruiksvriendelijkheid, en ze bieden intuïtieve interfaces die gemakkelijk te navigeren zijn. De keuze tussen de twee hang voornamelijk af van jouw persoonlijke voorkeur, zoals het design en de functies die specifiek aansluiten bij jouw behoeften.

Het is aan te raden om beide platforms zelf te verkennen en te beoordelen welke het beste aansluit bij jou. Laten we nu wat dieper ingaan op extra functies die Finst en Bitvavo aanbieden.

Extra functies: Bitvavo vs. Finst

Naast het verhandelen van cryptocurrencies, bieden Bitvavo en Finst beide een aantal extra functies om hun platforms aantrekkelijker te maken voor verschillende typen gebruikers.

Extra functies op Bitvavo

  1. Periodieke aankopen: Sinds kort biedt Bitvavo zijn gebruikers de mogelijkheid om periodieke aankopen te doen. Hiermee kan je volgens een vast schema in crypto beleggen. Deze functie is erg nuttig voor gebruikers die geleidelijk hun portfolio van cryptocurrencies willen opbouwen. Op dit moment is deze functie alleen in de app te gebruiken en voor een klein aantal verschillende cryptomunten, waaronder Bitcoin, Ethereum en Cardano.
  2. Staking: Bitvavo ondersteunt het staken van bepaalde cryptocurrencies. Dit geeft je de mogelijkheid om beloningen te verdienen door simpelweg je digitale assets vast te houden. Dit kan een goeie manier zijn om passief inkomen genereren.

Exra functies op Finst

  1. Crypto bundels: Finst biedt op dit moment als enige crypto exchange in Nederland de mogelijkheid om crypto in bundels aan te schaffen. Met deze bundels kan je in één transactie meerdere cryptocurrencies kopen. Dit maakt het zeer eenvoudig om blootstelling te krijgen aan verschillende digitale valuta zonder elk afzonderlijk te hoeven kopen.
  2. Periodieke aankopen (auto invest): Net als Bitvavo biedt Finst zijn gebruikers de mogelijkheid om periodieke aankopen te doen. Waar je bij Bitvavo slechts een beperkt aantal cryptomunten kunt selecteren om regelmatig aan te kopen, geeft Finst je de optie om uit het volledige aanbod van cryptocurrencies te kiezen. Hiermee optimaliseer je je investeringsstrategie met één klik en profiteer je van de voordelen van Dollar Cost Averaging (DCA) door middel van automatische aankopen en opnames.
  3. Staking: Een andere handige functie op het Finst platform is staking. Hiermee kan je profiteren van staking rewards die kunnen oplopen tot wel 10% per jaar.
Crypto bundels voorbeeld

Vergelijking: Terwijl Bitvavo momenteel geen crypto bundels aanbiedt, hebben ze wel de optie om periodiek aankopen te doen. Beide platforms ondersteunen staking en bieden gebruikers de mogelijkheid om op verschillende manieren hun crypto-portfolio te beheren.

Betalingsopties: Bitvavo vs. Finst

Wanneer je een cryptocurrency exchange kiest, is de beschikbaarheid van betalingsmogelijkheden en de snelheid waarmee stortingen en opnames worden verwerkt vaak een belangrijk onderdeel. Laten we daarom eens kijken naar de betalingsopties op Bitvavo en Finst.

Bitvavo maakt het gemakkelijk voor gebruikers in Nederland door iDeal te ondersteunen, een geliefde betalingsmethode. Via iDeal kunnen gebruikers kosteloos en direct euro’s storten op hun Bitvavo-account. Naast iDeal is er ook de mogelijkheid om euro’s kosteloos en direct over te schrijven via een traditionele bankoverschrijving. Bitvavo biedt flexibiliteit met andere betalingsmogelijkheden, waaronder SEPA-overschrijvingen en creditcardbetalingen. Stortingen via iDeal en bankoverschrijvingen worden doorgaans onmiddellijk verwerkt, en opnames van euro’s vinden ook snel plaats, meestal binnen enkele werkdagen.

Finst vergemakkelijkt het stortingsproces voor gebruikers met iDeal, waardoor euro’s snel en kosteloos op het Finst-account kunnen worden gestort. Voor degenen die de voorkeur geven aan bankoverschrijvingen, biedt Finst deze mogelijkheid ook aan, met een typische verwerkingstijd van binnen 24 uur. Bovendien ondersteunt Finst Bancontact, een veelgebruikte betaalmethode in België, met een gebruikelijke verwerkingstijd van binnen 24 uur.

Zowel Bitvavo als Finst ondersteunen iDeal en bieden daarnaast andere betalingsmogelijkheden voor extra gebruikersgemak. De verwerkingssnelheid van stortingen en opnames is over het algemeen snel op beide platforms.

Wat zeggen gebruikers over Bitvavo en Finst?

Ontdek wat andere gebruikers te zeggen hebben over Bitvavo en Finst. Hieronder vind je een samenvatting van de ervaringen op Trustpilot.

Ervaringen met Bitvavo – Trustpilot Insights

Voor een kijkje in de ervaringen met Bitvavo hoef je alleen maar naar Trustpilot te gaan. Met meer dan 16.000 reviews geeft het platform een gemiddelde score van 4,1, wat indrukwekkend is op een schaal van 5,0. De overvloed aan reviews is een duidelijk teken dat Bitvavo veel gebruikers heeft. De positieve waarderingen onderstrepen de tevredenheid van gebruikers met deze crypto broker.

Bitvavo-reviews-trustpilot-2024

Ervaringen met Finst – Trustpilot Insights

Hoewel het vinden van ervaringen met Finst een uitdaging kan zijn vanwege de recente intrede in de Nederlandse markt in 2023, zijn er toch tientallen reviews te vinden op Trustpilot. Opvallend is de hoge gemiddelde score van 4,4, aanzienlijk hoger dan die van Bitvavo. Ondanks de beperkte tijd op de markt lijken gebruikers zeer positief te zijn over deze relatief nieuwe crypto exchange.

Finst-reviews-trustpilot-2024

Kortom, terwijl Bitvavo stevig gevestigd is met een overvloed aan positieve reviews, toont Finst met zijn indrukwekkende gemiddelde score aan dat het snel terrein wint en gebruikers zeer tevreden zijn over hun ervaringen met deze opkomende crypto exchange.

Veiligheid en betrouwbaarheid

De veiligheid van een cryptocurrency exchange is een belangrijke factor bij het kiezen van een platform om digitale activa te verhandelen. Zowel Bitvavo als Finst nemen verschillende maatregelen om de veiligheid, betrouwbaarheid en transparantie van hun platforms te garanderen.

Hoe veilig en betrouwbaar is Bitvavo?

Bitvavo neemt uitgebreide veiligheidsmaatregelen om de betrouwbaarheid en beveiliging van het platform te waarborgen. Deze omvatten:

Accountbeveiliging: Bitvavo biedt meerdere opties om je account en tegoeden te beschermen, waaronder tweefactorauthenticatie (2FA), apparaat- en IP-beheer, en antiphishingbescherming.

Cold wallets en multi signature: Een groot deel van de digitale valuta wordt bewaard in cold wallets, offline en onder strikte protocollen. Grote transacties vereisen handmatige goedkeuring van meerdere directieleden.

Custody aanbieders: Bitvavo werkt samen met toonaangevende custody partijen om het merendeel van de digitale valuta in cold wallets te bewaren. Transacties vereisen meervoudige goedkeuring. De custodians zijn verzekerd tot $755 miljoen.

Fysieke veiligheid: Back-ups worden bewaard in kluizen van bankkwaliteit, die voldoen aan de hoogste veiligheidscategorie in Nederland (veiligheidscategorie 4+).

Locatie en wetgeving: Bitvavo is gevestigd in Amsterdam en staat geregistreerd als aanbieder van cryptodiensten bij De Nederlandsche Bank (DNB). Het bedrijf voldoet aan de AVG en AMLD5-richtlijnen van de EU. Ook is er een afzonderlijke stichting opgericht om gebruikerstegoeden te beschermen in geval van een faillissement.

Gescreende medewerkers en training: Alle medewerkers zijn gescreend op achtergrond en beschikken over een Verklaring Omtrent Gedrag. Regelmatige trainingen zorgen ervoor dat het personeel op de hoogte is van de laatste veiligheidsmaatregelen.

Auditing en monitoring: De code wordt gecontroleerd door gespecialiseerde IT-beveiligingsbedrijven, en systemen worden onderworpen aan penetratietests. Uitgebreide logging, geavanceerde monitoring, en geïntegreerde dreigingsdetectie zorgen voor een veilige omgeving.

Uptime en redundancy: Belangrijke diensten worden in meerdere availability zones gehost voor ononderbroken toegang. Gecertificeerde datacenters met ISO-certificeringen, PCI DSS Level 1, en SOC 1 – 3 dragen bij aan het hoogste veiligheids- en complianceniveau.

API-veiligheid: Bitvavo waarborgt veilige API-toegang met toegangsregels, IP-whitelisting, en whitelists voor opnameadressen. Deze maatregelen bieden een veilige API-omgeving voor lezen, handelen en opnames.

Hoe veilig en betrouwbaar is Finst?

Finst hanteert een reeks hoogwaardige veiligheidsmaatregelen om jouw vermogen en privacy te waarborgen:

Locatie en wetgeving: Finst BV is gevestigd in Amsterdam en staat geregistreerd als aanbieder van cryptodiensten bij De Nederlandsche Bank (DNB). Het bedrijf voldoet aan EU AMLD5 en AVG-wetgeving.

Cryptocurrency kluis: Digitale assets worden beschermd door Fireblocks, met Multi-Party Computation (MPC) technologie voor bescherming tegen aanvallen.

Beheer: Finst houdt jouw geld gescheiden en veilig bij Bunq, een gerenommeerde Nederlandse bank. Digitale activa zijn dus gescheiden van het bedrijf, waardoor maximale bescherming wordt geboden.

Proof of Reserves (PoR): Finst is het eerste Nederlandse platform met een succesvolle PoR-audit door een onafhankelijk auditbedrijf.

Risk Management: Strikte risicobeheersing en controlekaders worden toegepast voor maximale veiligheid.

Medewerkersscreening: Alle werknemers ondergaan strenge antecedentenonderzoeken en voortdurende screening.

Gesloten systeem: Zelfs bij accounttoegang door kwaadwillende partijen kunnen ze geen geld overmaken naar externe bankrekeningen.

Biometrische bescherming: Standaard 2-Factor Authentication (2FA) en apparaatkoppeling voor extra beveiliging.

Data encryptie: Volledige versleuteling en strikt vertrouwelijke verwerking van gegevens binnen de EU.

Directe push-notificaties: Blijf op de hoogte van transacties met directe push-notificaties.

Discrete modus: Verberg je accountbalans met één tik voor privacy in de openbare Finst-app.

Vergelijking: Bitvavo en Finst, beide gevestigd in Nederland, leggen de lat hoog wat betreft veiligheid in de wereld van cryptocurrency. Bitvavo blinkt uit met geavanceerde beveiligingstechnologieën, strenge controles, en een uitgebreide auditstructuur. Aan de andere kant positioneert Finst zich als het eerste Nederlandse platform met Proof of Reserves, waarbij MPC-technologie en strikte risicobeheersing de kern vormen.

Dus, welke crypto exchange is beter?

Na een grondige vergelijking tussen Bitvavo en Finst, twee vooraanstaande Nederlandse cryptocurrency exchanges, rijst de vraag: welke exchange verdient jouw voorkeur?

Bitvavo heeft zich gevestigd als een betrouwbaar platform voor het kopen en verkopen van digitale valuta. Met een transparante kostenstructuur, geavanceerde functies zoals periodiek kopen en staking, en een uitgebreid aanbod van meer dan 200 cryptocurrencies, biedt Bitvavo een veelzijdige en aantrekkelijke optie voor zowel beginners als ervaren handelaren. De gebruikerservaring is intuïtief, en de veiligheidsmaatregelen zijn geavanceerd.

Finst, geleid door het voormalige seniormanagementteam van DEGIRO, is een opkomende speler die indruk maakt met zijn focus op lage kosten en gebruiksvriendelijkheid. Het vaste handelstarief van 0,15%, gratis stortingen, en unieke functies zoals crypto bundels en staking maken Finst aantrekkelijk voor beleggers. Het platform breidt zijn aanbod continu uit en heeft met zijn hoge Trustpilot-score van 4,4 veel positieve reacties.

Bij het kiezen tussen Bitvavo en Finst is het belangrijk om je persoonlijke behoeften en voorkeuren in overweging te nemen. Beide platforms bieden uitstekende veiligheidsmaatregelen, ondersteunen iDeal, en hebben een gebruiksvriendelijke interface. Bitvavo schittert met zijn brede aanbod en gevestigde reputatie, terwijl Finst opvalt met zijn focus op lage kosten en crypto bundels.

Ik moedig je vooral aan om beide platforms zelf te verkennen en te evalueren. Lees de ervaringen van andere gebruikers op Trustpilot en probeer de unieke functies van elk platform uit. Zo ben je goed voorbereid om de exchange te kiezen die het beste aansluit bij jouw voorkeuren.

Ter wille van transparantie:
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven