Home / Academy / Crypto Trading / Wat is Leverage (Hefboom) bij Crypto Trading?

Wat is Leverage (Hefboom) bij Crypto Trading?

crypto-trading-met-leverage-hefboom-hero-image

Met leverage trading heb je de mogelijkheid om meer te beleggen dan je eigen vermogen toelaat. Of je nu bekend bent met crypto of net begint, dit artikel is bedoeld om je te helpen begrijpen hoe leverage trading werkt en hoe je er verstandig mee om kunt gaan.

Leverage trading in het kort

Leverage trading, ook wel bekend als handelen met hefboom, is een techniek waarbij je geleend geld gebruikt om grote posities op financiële markten in te nemen. Hierdoor kan je grotere winsten of verliezen behalen dan mogelijk zou zijn met alleen het eigen vermogen.

Een voorbeeld

Stel dat Bitcoin wordt verhandeld tegen $50.000 per BTC en je hebt $10.000 om te investeren. Zonder leverage trading zou je met dat bedrag 0,2 BTC kunnen kopen. Als de prijs stijgt naar $55.000 per BTC, zou je een winst van $1.000 behalen, wat neerkomt op een rendement van 10%.

Met leverage trading kan je handelspositie vergroot worden. Bij een leverage ratio van 1:3 en $10.000 als marge, kan je een positie innemen van $30.000. Hiermee kan je 0,6 BTC kopen. Als de prijs naar $55.000 stijgt, zou je een winst van $3.000 behalen op je totale positie, wat overeenkomt met een rendement van 30% op je eigen investering.

Hoewel het een krachtige tool kan zijn om je winstpotentieel te vergroten, brengt het gebruik van hefboom ook een hoger risico met zich mee. Als de markt in je nadeel beweegt, kan dit leiden tot het opraken van je marges en het verlies van je hele investering. Het is dus belangrijk om voorzichtig te zijn als je leverage gebruikt en zorg dat je voldoende marges op je account hebt om eventuele verliezen op te vangen.

Hoe gebruik je leverage?

Leverage werkt door een storting, bekend als marge, te gebruiken om je blootstelling aan een bepaalde activa te vergroten. Je legt een deel van de totale waarde van je transactie vast en de exchange leent je de rest.

Als je wilt beginnen met leverage trading werkt het als volgt:

1. Open een account

Als eerst open je een margin account bij een vertrouwde exchange en stort je een bepaald bedrag die wordt gebruikt als de initiële marge. Dit is als het ware het onderpand dat je gebruikt om een positie te kunnen openen met hefboom.

Je kan helaas niet op Bitvavo gebruikmaken van leverage, maar je kan wel goed terecht op Bybit of MEXC. Dit zijn beide uitstekende platforms met alle tools die je nodig hebt om een goed begin te maken met leverage trading in crypto.

2. Stel je hefboom in

Bepaal welk handelspaar je wilt gaan kopen of verkopen en stel het niveau van de hefboom in. Des te hoger de hefboom is, des te sneller je winst of verlies kunt maken.

3. Plaats een trade

Als je nu een trade opent gebruik je geleend geld bovenop je eigen inleg. Naarmate de prijs van het financiële instrument stijgt of daalt, zal de waarde van je account ook fluctueren. Als de prijs in je voordeel beweegt, zal je account waarde toenemen. Als de prijs tegen je beweegt, zal de waarde van je account afnemen.

Video uitleg (Engelstalig)

Hoeveel leverage mag ik gebruiken?

In Nederland zijn er geen specifieke regels voor de maximale hoeveelheid leverage die je mag gebruiken, maar er wordt wel verwacht dat je verantwoordelijk handelt en alleen gaat werken met een hoeveelheid leverage die je aankunt.

Brokers bieden meestal een specifieke hoeveelheid leverage aan, zoals 2:1, 10:1 of 20:1. Hoe hoger je leverage is, hoe meer geld je kunt lenen om je positie te vergroten. Een leverage van 10:1 betekent bijvoorbeeld dat je een positie kunt openen die 10 keer groter is dan je eigen inleg.

De Europese Unie heeft wel regels opgesteld die de hoeveelheid leverage beperken die online brokers mogen aanbieden aan retail klanten. Deze regels stellen een maximale leverage van 30:1 in voor forex producten, en een vermindering van hefboom voor CFD’s waaronder aandelen en Indices. Voor leverage trading met cryptomunten zijn geen specifieke regels opgesteld, maar het zou goed kunnen dat het onder dezelfde regulering valt als andere handelsinstrumenten.

Hoe bepaal je je hefboom?

Er zijn verschillende manieren om de hoogte van je hefboom te bepalen, afhankelijk van je persoonlijke situatie en doelen. Hier zijn enkele factoren om rekening mee te houden bij het bepalen van de juiste hoeveelheid hefboom voor jou.

Risicotolerantie

Hoeveel risico ben je bereid te nemen? Als je een lage risicotolerantie hebt, is het waarschijnlijk verstandig om een lagere hoeveelheid hefboom te gebruiken.

Trading stijl

Sommige handelaren gebruiken hefboom als onderdeel van een strategie die zich focust op de lange termijn, terwijl anderen het gebruiken voor daytrading of swing trading. Per trading stijl worden meestal verschillende hoeveelheden hefboom gebruikt.

Vermogenspositie

Hoeveel geld heb je beschikbaar om te beleggen? Hoeveel van dat geld ben je bereid te riskeren? Het is aan te raden om nooit meer dan 5-10% van je totale vermogen te gebruiken voor hefboomhandel. Dit kan je helpen om verliezen te beperken in geval van een slechte trade.

Marktomstandigheden

Daarnaast is het ook verstandig om regelmatig te monitoren hoeveel hefboom je gebruikt, en deze eventueel aan te passen, afhankelijk van de marktomstandigheden en je eigen vermogenspositie. Zo kun je beter afwegen wat de risico’s en de voordelen zijn die leverage trading met zich meebrengen.

Veelgemaakte fouten

Er zijn een aantal veelgemaakte fouten die traders kunnen maken als het gaat om leverage trading. Hier zijn een paar van de meest voorkomende.

Te veel leverage gebruiken

Dit is misschien de meest voorkomende fout. Veel traders denken dat hoe meer leverage ze gebruiken, hoe groter hun winsten zullen zijn. Maar in werkelijkheid kan te veel leverage sneller leiden tot een margin call en het verlies van je gehele investering.

Ontbreken van risicobeheer

Als je geen goed risicobeheer hebt, kan het gebruik van leverage snel tot grotere verliezen leiden dan je had verwacht. Het is belangrijk om een goed plan te hebben voor het beheren van risico’s, zoals het instellen van stop-loss orders en het aanhouden van een reserve.

Te emotioneel handelen

Leverage trading kan een emotionele ervaring zijn, vooral als de markt tegen je werkt. Veel traders maken hierdoor de fout om te snel hun posities te sluiten, of juist niet snel genoeg.

Onvoldoende kennis

Omdat leverage trading een hoog risico bij zich draagt is het belangrijk om voldoende kennis te hebben van de markten waarin je handelt en de instrumenten die je koopt of verkoopt. Onvoldoende kennis kan leiden tot slechte handelsbeslissingen en grote verliezen.

Wil je jezelf nog wat beter inlezen voordat je aan de slag gaat met trading? Lees dan onze trading uitleg voor beginners.

Te veel focus op korte termijn

Als je alleen maar focust op de korte termijn en de dagelijkse bewegingen van de markt, kan het lastig zijn om een groter beeld te krijgen van de ontwikkelingen op de markt.

Geen diversificatie

Als je al je eieren in één mandje stopt, wordt je afhankelijk van een enkele positie. Als je nog niet veel ervaring hebt met leverage trading, kan diversificatie van je portefeuille je helpen om het risico te spreiden.

Waar kan ik crypto handelen met leverage?

Er zijn veel exchanges waar je cryptocurrency kunt handelen, maar slechts enkele exchanges bieden de mogelijkheid om leverage te gebruiken. De exchanges die wel futures aanbieden hebben vaak restricties voor Nederlandse gebruikers.

Denk bijvoorbeeld aan Binance, de grootste crypto exchange ter wereld. Voorheen kon je hier als Nederlander gewoon nog terecht om met hefboom te handelen, maar door lokale wet- en regelgeving is het niet langer mogelijk om leverage te gebruiken op Binance.

Er zijn bepaalde futures exchanges zoals die het handelen in crypto-futures met leverage aanbieden. Hiermee kun je een contract kopen of verkopen met een bepaalde vervaldatum tegen een bepaalde prijs en hefboom. Je zou eens kunnen kijken op de volgende exchanges:

Je kunt ook bij traditionele CFD-brokers beginnen met leverage trading in crypto. Deze brokers geven je de mogelijkheid om in te spelen op de prijsbeweging van een cryptocurrency zonder daadwerkelijk de onderliggende cryptovaluta te bezitten. Denk bijvoorbeeld aan Etoro of Plus500.

Tot slot

Leverage trading kan een geweldige manier zijn om je winstpotentieel te verhogen, maar het brengt ook grote risico’s met zich mee. Persoonlijk raad ik aan om te beginnen met kleine bedragen en om stap voor stap te groeien naarmate je meer ervaring krijgt.

Het is heel belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en een sterk plan te hebben voor het beheren van risico’s. Blijf op de hoogte en investeer alleen wat je kunt missen. Succes!

Finst - Bitcoin kopen met 82% lagere tarieven

Ter wille van transparantie:
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven