Home / Academy / Wallets / Hoe gebruik je MetaMask? Handleiding voor beginners

Hoe gebruik je MetaMask? Handleiding voor beginners

MetaMask Hero

MetaMask een van de meest vertrouwde applicaties in de crypto industrie. Deze handige browserextensie en mobiele applicatie heeft zich gevestigd als een essentiële tool voor iedereen die bezig houdt met crypto en gedecentraliseerde applicaties (dapps). In dit artikel leer je wat MetaMask precies kan en geef ik je een handleiding zodat je het zelf ook kunt gaan gebruiken. Laten we beginnen!

Wat is MetaMask?

MetaMask is een cryptocurrency wallet en een gateway naar de Ethereum blockchain. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld als een browserextensie, maar heeft zich sindsdien uitgebreid naar mobiele platforms. De belangrijkste functie van MetaMask is het beheren van cryptocurrency, zoals Ether (ETH) en ERC-20 tokens. Het stelt je ook in staat om rechtstreeks vanuit je webbrowser gebruik te maken van blockchain applicaties (dapps).

Waar is MetaMask handig voor?

  • Crypto’s bewaren: MetaMask is ideaal voor het veilig opslaan van je cryptocurrencies. Het biedt een gebruiksvriendelijke interface om je assets te beheren.
  • Transacties uitvoeren: met MetaMask kun je gemakkelijk Ethereum en andere digitale valuta verzenden en ontvangen. Dit is handig voor het verplaatsen van je geld tussen wallets of het uitvoeren van betalingen in cryptocurrency.
  • Dapps gebruiken: de wallet geeft je de mogelijkheid om verbinding te maken en transacties uit te voeren op decentrale applicaties. Of je nu DeFi apps wilt gebruiken, NFT’s wilt kopen of deel wilt nemen aan blockchain-games, MetaMask maakt het mogelijk.
  • Token swaps: het heeft een ingebouwde functie voor het ruilen van tokens. Je kunt verschillende ERC-20 tokens (dit zijn cryptocurrencies die gebouwd zijn op Ethereum) direct in de wallet omwisselen.

Multi-chain

MetaMask is geëvolueerd van oorspronkelijk een Ethereum wallet naar een multi-chain wallet en gateway voor meerdere blockchain ecosystemen. Dit betekent dat je met MetaMask niet alleen met Ethereum kunt werken, maar ook met andere blockchain netwerken, zoals BNB Chain, Arbitrum, Polygon en Avalanche.

Je kunt duizenden verschillende cryptocurrencies opslaan, transacties uitvoeren en verbinding maken met dapps op deze verschillende netwerken, allemaal binnen dezelfde wallet. Voorheen was het voor gebruikers die betrokken zijn bij verschillende blockchains nodig om verschillende wallets te gebruiken. Dat hoeft dus niet meer. Deze multi-chain-functionaliteit maakt MetaMask een veelzijdige tool die de noodzaak van meerdere wallets in de meeste gevallen wegneemt.

Handleiding: MetaMask instellen en gebruiken

Hier is een stap-voor-stap gids voor als je wilt beginnen met het gebruiken van MetaMask:

Stap 1: Installeer MetaMask

Open je webbrowser (bijvoorbeeld Chrome, Firefox, Brave of Edge) en ga naar de MetaMask website. Gebruik je een telefoon? Ga dan naar de Play Store (Android) of App Store (iPhone) en zoek hier naar de MetaMask app.

Klik op “Download” om MetaMask te downloaden.

MetaMask-handleiding-stap-1-installeren

Volg de installatie-instructies voor je specifieke browser of smartphone. Dit omvat meestal een paar extra klikken en het toevoegen van de extensie aan je browser.

Stap 2: Maak een nieuwe wallet

Nadat de extensie is geïnstalleerd, zou MetaMask automatisch moeten opstarten. Mocht dit niet zo zijn dan klik je op het MetaMask-pictogram in de rechterbovenhoek van je browser. Als je de app op je telefoon hebt gedownload moet je de app zelf openen.

Lees en accepteer de voorwaarden en klik op “Create a new wallet” om te beginnen.

MetaMask vraagt je vervolgens om je gegevens te delen zodat zij informatie kunnen gebruiken om de applicatie te verbeteren. Je kunt zelf kiezen of je hiermee akkoord gaat of niet.

Maak een sterk wachtwoord voor je MetaMask wallet en bewaar deze op een veilige plek. Dit wachtwoord is nodig om toegang te krijgen tot je wallet.

MetaMask-handleiding-stap-2-wallet-maken-wachtwoord-instellen

Stap 3: Noteer je herstelzin

Nu word je gevraagd om je herstelzin op te schrijven. Dit is een reeks van 12 of 24 woorden die wordt gebruikt om je wallet te herstellen als je je wachtwoord bent vergeten of als je apparaat stuk gaat. Bekijk de korte video en klik daarna op “Secure my wallet”.

stap-3-wallet-beveiligen-herstelzin

In het volgende venster klik je onderin op “Onthul back-up woorden”. Schrijf je herstelzin op een stuk papier en bewaar het op een veilige en offline locatie. Deel deze herstelzin nooit met anderen.

stap-3-onthul-back-up-woorden

Vervolgens moet je de herstelzin bevestigen door 3 van de 12 woorden in te vullen. Nadat je dit hebt gedaan klik je op bevestigen.

Let op!

Onthoud dat MetaMask je herstelzin niet bewaard. Je moet er dus zelf voor zorgen dat deze veilig wordt opgeslagen. Mocht je computer of telefoon stuk gaan, dan is de herstelzin de enige manier om je wallet te herstellen.

Stap 4: Stort Ether in je wallet

Nadat je wallet is ingesteld, kun je Ether (ETH) of een andere cryptocurrency naar je MetaMask wallet sturen. Bovenin de wallet zie je een willekeurige reeks van cijfers en letters. Dit is je walletadres, vergelijkbaar met je rekeningnummer. Kopieer je walletadres en deel dit adres met degene die je cryptocurrency stuurt.

MetaMask-handleiding-stap-4-wallet-adres-kopiëren

Verifieer of het adres klopt en of je niet de verkeerde cryptomunt wilt storten (bijvoorbeeld Bitcoin, want daar heb je een andere wallet en walletadres voor nodig).

Heb je nog geen Ether gekocht? Dan kan je dit eenvoudig doen via de onderstaande widget. Wil je een ander blockchain netwerk dan Ethereum gebruiken? Zoek dan in de widget naar de coin die je nodig hebt en volg de stappen om de aankoop te voltooien.

Stap 5: Gebruik Ethereum dapps

Als je eenmaal wat geld in je wallet hebt staan kun je beginnen met het gebruiken van decentrale applicaties (dapps). Bezoek een bekende dapp-website (bijvoorbeeld Uniswap of Aave) en klik op de knop om MetaMask te verbinden met de dapp. In onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van Uniswap, een populaire decentrale exchange.

MetaMask-handleiding-stap-5-dapps-gebruiken-Uniswap-Interface-voorbeeld

MetaMask zal je om toestemming vragen om transacties uit te voeren. Controleer elke transactie voordat je deze goedkeurt. Vermijd verdachte websites en phishing-pogingen die je privésleutels kunnen proberen te stelen.

Stap 6: Beheer je wallet

Je kunt je MetaMak wallet beheren door rechtsboven in je browser op het logo te klikken en de wallet te openen (of door de app te starten op je telefoon). Hier kun je je saldo bekijken, transacties volgen en tokens beheren.

Daarnaast is het ook mogelijk om je portfolio te beheren. Klik in de wallet op “Portfolio” om een overzicht te zien van je digiale bezittingen.

Stap-6-wallet-en-portfolio-beheren

Dit zijn de basisstappen om MetaMask te gebruiken. Onthoud altijd dat de beveiliging van je portemonnee van het grootste belang is, dus zorg ervoor dat je je herstelzin en wachtwoord goed bewaart en deel ze nooit met anderen.

Extra tips en tricks

Onbekende tokens toevoegen

MetaMask herkent niet automatisch alle tokens, vooral als ze nieuw zijn. Als je een token in je portemonnee wilt zien die niet automatisch wordt weergegeven, kun je het handmatig toevoegen.

Ga naar de MetaMask-interface, klik op “Import tokens”, en voeg de token toe door het contractadres in te voeren. Dit zorgt ervoor dat al je digitale valuta correct worden weergegeven. Als je het contractadres nog niet hebt, dan kun je deze vinden in een blockchain explorer zoals etherscan.io, of vraag het in de community aan een vertrouwd persoon of teamlid.

MetaMask-onbekende-token-toevoegen

Token swaps

Een handige functie van MetaMask is de ingebouwde token swap. Hiermee kun je eenvoudig tokens omwisselen binnen de wallet. Dit is vooral handig als je snel wilt profiteren van wisselende marktprijzen. Zorg er wel voor dat je voldoende crypto hebt om de transactiekosten te dekken, aangezien swaps transactiekosten met zich meebrengen.

Klik in de wallet op de blauwe “Swap” knop en kies de token die je wilt omruilen en de token die je wilt hebben. Vul daarna het bedrag en wacht tot MetaMask de transactie heeft voorbereid.

MetaMask-token-swap-uitleg

Controleer de bedragen die worden aangegeven en klik vervolgens op “Swap” om de transactie te starten. Voltooi de transactie en wacht tot de swap is voltooid. Als alles goed is gegaan zie je nu de nieuwe tokens in je wallet verschijnen.

Van netwerk veranderen

Als je van het Ethereum netwerk naar een ander ondersteund blockchain netwerk wilt overschakelen, kun je dat direct vanuit MetaMask doen. Klik bovenin op het netwerkicoon, klik op “Add network” en selecteer het gewenste netwerk. Houd er rekening mee dat elke blockchain zijn eigen cryptocurrency en transactiekosten heeft, dus zorg ervoor dat je begrijpt waar je naartoe verplaatst voordat je transacties uitvoert.

MetaMask-netwerk-selecteren-aanpassen-voorbeeld

Is er een netwerk waar je mee wilt verbinden maar die niet wordt aangegeven in MetaMask? Dan kun je deze eenvoudig toevoegen met de chainlist.org website. Hier kun je je wallet verbinden en vervolgens kiezen welke chain je wilt toevoegen. Als je de specifieke chain hier niet kunt vinden, dan moet je zelf handmatig het netwerk met de juiste RPC invoeren. Selecteer onderin “Add a network manually” en vul de informatie in.

Token bridge

Heb je Ethereum (ETH) in je wallet en wil je het naar een andere blockchain overzetten? Dat kan met gebruik van de ingebouwde token bridge. Dit is een handige functie waarmee je Ethereum en andere cryptocurrencies kunt overzetten naar een compatibel netwerk. Zorg ervoor dat je vertrouwd bent met de instructies en kosten die bij het gebruik van de token bridge horen voordat je begint.

Klik op de blauwe “Bridge” knop en selecteer vervolgens de blockchains die je wilt overbruggen. Eerst kies je het netwerk waar je crypto hebt staan en vervolgens het netwerk waar je crypto naartoe wilt sturen. Als laatst vul je de token en het bedrag in en klik je op Connect Wallet om het proces te beginnen. Onthoud dat het even kan duren voordat de transactie is voltooid, afhankelijk van de drukte op beide netwerken en de hoogte van de transactiekosten die je betaald.

MetaMask-Portfolio-Bridge-uitleg

Tot slot

MetaMask is een van de meest populaire en gebruiksvriendelijke crypto wallets met meer dan 50 miljoen gebruikers wereldwijd. Het biedt gemakkelijk toegang tot de wereld van cryptocurrencies en decentrale applicaties. Door de handleiding te volgen, zou je nu een duidelijk beeld moeten hebben van hoe MetaMask werkt en hoe je het zelf kunt gebruiken.

Onthoud altijd dat veiligheid voorop staat in de crypto-wereld. Wees alert op phishing-pogingen en controleer altijd zorgvuldig het ontvangstadres voordat je cryptocurrency verzendt. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kan MetaMask je helpen om veilig en eenvoudig te navigeren in de spannende wereld van crypto.

Ter wille van transparantie:
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven