Home / Academy / Cryptocurrency / Wat is Loopring (LRC)? Alles wat je moet weten

Wat is Loopring (LRC)? Alles wat je moet weten

wat-is-loopring-hero

Wat is Loopring?

Loopring is een gedecentraliseerd uitwisselingsprotocol en een “geautomatiseerd uitvoeringssysteem” gebouwd op Ethereum, waarmee gebruikers hun crypto assets kunnen verhandelen tussen verschillende exchanges. 

Duidelijk moet zijn dat Loopring geen gedecentraliseerde exchange is. Het vergemakkelijkt de gedecentraliseerde uitwisseling van activa door middel van ring-sharing en orderafstemming.  Alle orders worden uiteindelijk voltooid door een exchange. Loopring zorgt ervoor dat deze orders efficiënt verwerkt worden. 

Het systeem van Loopring brengt alle orders bij elkaar en combineert de orderboeken van verschillende exchanges om ervoor te zorgen dat er altijd voor de beste prijzen verhandeld kan worden. Het geeft gebruikers toegang tot een bredere markt waardoor de prijzen automatisch een stuk eerlijker worden en de kans op arbitrage aanzienlijk wordt verkleint.

Het protocol van Loopring is beschikbaar voor zowel gecentraliseerde als gedecentraliseerde exchanges. Bovendien is Loopring blockchain agnostisch, wat betekent dat elk platform dat slimme contracten gebruikt (bijv. EOSEthereum en NEO) kan integreren met Loopring.

Hoe werkt Loopring?

Een groot voordeel van Loopring is dat handelaren nooit geld hoeven te storten op een exchange om te kunnen beginnen met handelen. Met Loopring blijven de fondsen altijd in de wallet van de gebruiker. Dit geeft je volledige autonomie over je geld en het verhandelen ervan. 

Het systeem geeft je ook de mogelijkheid om een order te annuleren, in te korten of te verhogen voordat deze wordt uitgevoerd. Je kunt zelfs geld van je wallet verwijderen nadat je een order hebt geplaatst, hoewel dit van invloed zou zijn op je definitieve order, omdat het protocol op de hoogte wordt gebracht van het saldo van de wallet voordat de orders overeenkomen en worden gevuld.

Order plaatsen

Wanneer je klaar bent om een transactie aan te gaan, dien je een bestelling in via de loopring.io wallet en meld je je aan met je privésleutel. Wanneer je de order hebt geplaatst wordt deze naar zowel slimme contracten op het Loopring netwerk als een reeks off-chain relay nodes verzonden. 

De slimme contracten zorgen ervoor dat het geld in je wallet zal worden ingewisseld voor de verhandelde munten. De off-chain relays zijn verantwoordelijk voor het bijhouden van een orderboek en het uitzenden van deze orders naar ring-miners.

Ring Miners

De ring-miners zorgen ervoor dat de orders (gedeeltelijk) worden gevuld. Dit doen zij door middel van zogenaamde order rings. Ter compensatie van deze service kunnen miners een vergoeding ontvangen in LRC (de token van Loopring) of een gesplitste marge op het uiteindelijke aankoopbedrag van een bestelling. 

Als je bijvoorbeeld 1 BTC voor 20 ETH wilt verhandelen, maar de ring-miner een transactie voor 11 ETH heeft gevonden, kan hij een deel van deze marge met je delen of hij heeft ervoor gekozen om de LRC kosten te nemen die zijn opgegeven toen de order werd verzonden. Dit zorgt ervoor dat miners eerlijk worden betaald voor het vinden van de beste wisselkoersen voor handelaren. In theorie zou dit ook de kans op arbitrage verminderen, omdat de beste handelswaarde inherent wordt aangeboden via het protocol.

Order afronden

Zodra de bestelling is afgerond, evalueren de slimme contracten van Loopring de bestellingen om zeker te zijn dat ze kunnen worden uitgevoerd. Als alles is goedgekeurd sturen de slimme contracten het geld naar de ontvangers.

Order rings & Order sharing

Loopring onderscheid zich van andere gedecentraliseerde uitwisselingsplatforms door gebruik te maken van order rings en order sharing. 

Een order ring maakt ring-matching mogelijk, een proces waarbij een reeks transacties aan elkaar worden geregen om elkaars orders te vervullen. Als een order niet met een enkele transactie kan worden voltooid, kan het de orders splitsen in deelbestellingen totdat het oorspronkelijke orderbedrag volledig is gevuld.

In de praktijk kan het voorkomen dat er nog restanten overblijven van orders die nog niet volledig zijn gevuld. Dankzij de order sharing van Loopring zou dit echter geen probleem zijn. De restjes worden gewoon verwerkt tot een andere order ring totdat elke order volledig is voltooid.

Loopring team

De oprichter en leider van Loopring is Daniel Wang. In 2014 stond hij aan het hoofd van de gecentraliseerde cryptocurrency exchange Coin Port. Ook heeft hij gewerkt als Google tech Lead en was mede-oprichter en VP van Yunrang Technology.

Jay Zhou is de CMO van Loopring. Hij was vroeger in dienst bij Ernst en Young, hielp SJ Consulting op te richten en werkte in de afdeling Risk Operations van PayPal.

Johnston Chen, de COO van het project, heeft gewerkt als Chief Information Officer bij 3NOD.

Concurrentie

In plaats van te concurreren met exchanges, probeert Loopring juist met ze samen te werken. Het wil zo veel mogelijk exchanges implementeren en hen voorzien van de liquiditeit die zij zo hard nodig hebben.

Op het gebied van gedecentraliseerde exchange platforms zijn er enkele projecten die hetzelfde proberen te doen als Loopring. Het 0x protocol is misschien wel de belangrijkste concurrent, maar er zijn wel verschillen in de manier waarop beide platforms werken. Het verschil zit hem voornamelijk in het feit dat op 0x iedereen een node als een gedecentraliseerde exchange kan uitvoeren. Net als Loopring worden orders buiten de blockchain verwerkt en worden alle transacties afgehandeld op basis van de blockchain. Echter, anders dan bij Loopring, gebruikt 0x niet de orders van meerdere beurzen. Alle liquiditeit is afkomstig van exchanges die op het platform van 0x zijn gevestigd.

Andere concurrenten zijn:

Loopring (LRC) kopen: de beste exchanges voor Nederland

Er zijn veel verschillende plekken waar je Loopring (LRC) kunt kopen en verkopen. Hier is een lijst van de beste exchanges voor Nederland:

Loopring wallets: de beste opties

De Loopring (LRC) token is een ERC-20 token, dus kan je het eenvoudig opslaan in een Ethereum wallet die ERC-20 ondersteund. Met de juiste Ethereum wallet staan je LRC tokens veilig opgeslagen en kan je eenvoudig transacties versturen en ontvangen. Hier is een lijst met de beste Ethereum wallets:

Tot slot

Een belangrijke insteek van het Loopring platform is dat zij niet proberen om DEXs (gedecentraliseerde exchanges) te verslaan, maar juist verbinding met ze wilt maken. Dit heeft het potentieel om de liquiditeit te vergroten op alle markten die Loopring implementeren, en het kan mogelijk arbitrage neutraliseren dankzij de beste prijsafstemming.

Gedecentraliseerde uitwisselingen zullen waarschijnlijk populairder worden naarmate ze hun gebruikerservaringen verbeteren. Als Loopring een succesvol project bewijst te zijn, zal het ons een nieuw tijdperk van cryptocurrency-handel introduceren.

Finst - Bitcoin kopen met 82% lagere tarieven

Ter wille van transparantie:
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven