Wat is NEM?
NEM, kort voor New Economy Movement, is een ‘enterprice-grade’ oplossing voor de opkomende blockchain economie, ook wel een “smart asset” blockchain genoemd.
NEM (XEM) is niet alleen een digitale valuta, maar ook een krachtig platform voor alle soorten ontwikkelaars. Particulieren en bedrijven kunnen gebruik maken van het blockchain-platform van NEM als een snelle, veilige en schaalbare oplossing.
Het NEM platform is gebouwd rond het “Smart Asset System” en het geeft je de mogelijkheid om NEM te gebruiken alsof het een aangepaste blockchain is die is gebouwd voor je eigen toepassing en je eigen assets. NEM geeft je directe API-toegang tot een gespecialiseerde reeks geteste en veilige on-blockchain-functies. Hierdoor hoef je vaak niet eens je eigen smart contract code te schrijven.
Het “Smart Asset System”

De primaire functie van NEM is de implementatie van wat zij het “Smart Asset System” noemen. In feite geeft dit systeem gebruikers de mogelijkheid om een aangepaste blockchain te implementeren voor hun eigen specifieke “smart contract”. “Smart Assets” geven je de mogelijkheid om NEM te gebruiken alsof het een aangepaste blockchain is die specifiek is gebouwd om uw assets te verwerken.
Het “Smart Asset System” kan worden onderverdeeld in vier componenten:
- Adressen: containers met munten, contracten, akten of zakelijke records. Dit zijn items die uniek zijn en kunnen worden bijgewerkt. Deze containers kunnen iets simpels zijn zoals een gebruikersaccount vol met munten, of iets complexer als een pakket dat moet worden verzonden, een akte van een huis of een notariële akte.
- Mozaïeken: je eigen tokens of andere digitale items. Dit kan iets als een munt vertegenwoordigen, of items zoals aandelen, of zelfs andere cryptovaluta.
- Namespaces: webadressen die bewijzen wie je bent en je vermogen ook een plek geven. Ze laten je een unieke plek creëren om uw assets op de NEM-blockchain te plaatsen, waardoor je assets uniek, gebruiksvriendelijk en betrouwbaar worden.
- Transacties: gebruik je ‘smart assets’ om acties te voltooien zoals het overbrengen van mozaïeken tussen adressen of het overdragen en configureren van het eigendom van adressen.

Proof-of-Importance en Harvesting
De NEM blockchain gebruikt een zogenaamde Proof-of-Importance-algoritme (in tegenstelling tot Bitcoin’s Proof-of-Work of DASH’s Proof-of-Stake) om consensus te bereiken. Dit is een proces dat actieve deelname aan het netwerk motiveert. Dit zorgt voor een gedecentraliseerd, wendbaar netwerk van goed opgevoede nodes (de computers in het netwerk). Elke node heeft een ‘importance score’ die bepaalt hoe vaak het kan ‘oogsten’ (denk minen of staken in PoW- en PoS-systemen).
Een deel van het PoI-systeem werkt net als PoS. Wanneer je de coins van NEM (genaamd XEM) in je cryptowallet stopt, beginnen ze als “unvested”. Naar loop van tijd beginnen je coins mee te tellen van de ‘importance’ van je account. Om in aanmerking te komen voor een werkelijke ‘importance score’ moet je minstens 10.000 XEM in je account hebben.
Naast het zogenaamde ‘vesten’ van je coins om je ‘importance score’ omhoog te brengen, wordt er door het netwerk ook bij gehouden welke nodes bijdragen en het netwerk en welke niet. Dit betekent dat hoe meer transacties je naar andere gebruikers verzendt en hoe meer je het netwerk normaal gebruikt, hoe belangrijker je wordt. Het vestingsproces en de transactiestatistieken resulteren in een ‘importance score’ voor elke node en deze scores worden gebruikt om de kans te vergroten dat je XEM oogst.
Omdat PoI niet hardware-intensief is, kunnen full-nodes op vrijwel elke machine worden gerund, ongeacht de stroomvoorziening. De grootste nodes zullen niet sneller oogsten van kleinere nodes, waardoor centralisatie van het oogsten wordt voorkomen.

Voordelen van NEM
Transactiekosten
Naast dat NEM transacties zeer snel kan behandelen (een transactie is verwerkt in 6 seconde), rekent het ook lage transactiekosten. De transactiekosten zijn altijd 0,01% van het totale bedrag van de transactie. Dus als je bijvoorbeeld een transactie van 1.000 euro stuurt, zal je maar 10 cent transactiekosten betalen. In vergelijking: credit cards rekenen 1,5 tot 3% en Paypal rekent 2,6%. Een groot verschil dus!
Schaalbaarheid
Zoals hierboven al is aangegeven kan NEM transacties snel behandelen. Momenteel kan het echter nog niet zoveel transacties per keer behandelen. Er is echter een update geplant, wat er voor zal moeten zorgen dat het netwerk duizenden transacties per seconde aankan. Hierdoor zal NEM gelijk het schaalbaarheidsprobleem hebben opgelost.
Het is van belang om in gedachte te houden wat NEM niet bedoeld is als een valuta. De coins zijn echter wel nog steeds nodig. Als toekomstige bedrijven bijvoorbeeld gebruik maken van het netwerk, zullen ze hun “Smart Assets” naar verschillende plekken willen sturen. Oftewel, ze willen documenten sturen over de NEM blockchain. Om deze documenten te sturen moeten transactiekosten betaald worden. De transactiekosten worden betaald in XEM.
Traceerbaarheid
Dit is een unieke eigenschap in de crypto-wereld, waardoor de eigenschap ook niet door iedereen gewaardeerd wordt. Vrijwel elke cryptocurrency staat erom bekent dat alle transacties privé zijn.
NEM denkt echter dat het voordelig kan zijn om traceerbare transacties te hebben. Het geeft bijvoorbeeld extra veiligheidsopties zoals kopers- en verkopersprotectie. Daarnaast geeft het bedrijven die gebruik maken van het netwerk ook de mogelijkheid om koopgedrag te meten, een eigenschap die zeer aantrekkelijk is voor bedrijven.
Milieuvriendelijkheid
Doordat de cryptocoin gebruik maakt van het Proof-of-Importance consensusalgoritme, is het een stuk milieuvriendelijker dan cryptocurrencies die gebruik maken van het Proof-of-Work-algoritme, zoals Bitcoin. Het runnen van een node op het NEM netwerk gebruikt bijna 100 keer minder stroom dan bij Bitcoin.
Public vs. Private

Iedereen kan de publieke blockchain gebruiken door gebruik te maken van de API die NEM beschikbaar stelt, maar voor applicaties die meer privacy vereisen of dingen in eigen huis willen houden, kan een privéversie van de blockchain worden ingericht die gebruik maakt interne servers en alleen vooraf gedefinieerde Nodes waaruit het bedrijf zelf heeft gekozen.
Op deze vertrouwde privénetwerken van nodes is het mogelijk om transacties nog sneller te verwerken dan op een publieke blockchain.
NEM kopen? De beste NEM exchanges voor Nederland
Er zijn veel verschillende plekken waar je XEM kunt kopen en verkopen. Juist doordat er zoveel opties zijn, is het soms moeilijk te bepalen welke exchange je het best kunt gebruiken. Hier is een lijst van de beste NEM (XEM) exchanges voor Nederland:
De beste NEM wallets
NEM is vrij beperkt als het gaat om cryptowallets. Dit betekent echter nog niet dat er een aantal zeer goede opties zijn voor het veilig opbergen van je XEM. Er zijn in principe drie verschillende soorten wallets beschikbaar:
- Ledger hardware wallet (aanbevolen)
- NEM wallet (mobile wallet)
- NEM Nano wallet (desktop)
- NEM node (full node of supernode)