Home / Academy / Cryptocurrency / Dash – Een supersnelle cryptomunt met lage kosten

Dash – Een supersnelle cryptomunt met lage kosten

wat-is-dash-uitgelichte-afbeelding

Wat is Dash?

Simpel gezegd is Dash een cryptocurrency die het mogelijk maakt om geld te versturen naar wie dan ook ter wereld, zonder dat hier een tussenpersoon zoals een bank aan te pas hoeft te komen. Dash lijkt in veel opzichten op Bitcoin. Je kunt het gebruiken om online aankopen te doen of je kunt het vasthouden als investering. Het werkt ook net als Bitcoin op een openbare blockchain die elke transactie registreert. Iedereen kan dus een kijkje nemen in het grootboek.

Dash (DASH) is een cryptocurrency die werd gelanceerd in 2014 en was oorspronkelijk bekend als Darkcoin. Deze cryptomunt heeft veel van de problemen van Bitcoin opgelost door transacties te versnellen en verbeterde financiële privacy te bieden. Dash heeft ook een gedecentraliseerd bestuurs- en financieringssysteem.

Hoe worden dash munten gemaakt?

Dash wordt (net als bitcoin) aangemaakt door een proces genaamd mining. Mining vereist computers die oplossingen zoeken voor moeilijke rekenproblemen (proof-of-work). Als de oplossing correct is, wordt een nieuw blok toegevoegd aan de blockchain en krijgt de miner een deel van de aangemaakte munten als beloning.

Korte video over Dash (Engelstalig)

Is Dash beter dan Bitcoin?

Dash heeft een aantal van de problemen opgelost waarmee Bitcoin wordt geconfronteerd. Snelheid is er een van. Dash transacties worden binnen vier seconden bevestigd, terwijl het verzenden van Bitcoins 10 minuten of langer kan duren.

Dan zijn er de kosten die je moet betalen voor het versturen van een transactie. De gemiddelde transactiekosten van Bitcoin liggen op het moment van schrijven ongeveer op €5,00. Als je dit vergelijkt met de transactiekosten van Dash, ongeveer €0,30, dan is dit een stuk goedkoper. De transactiekosten zullen echter wel toenemen naarmate er meer gebruik wordt gemaakt van de cryptomunt. Dit geldt uiteraard ook voor Bitcoin. Zolang hier geen oplossing voor is, blijft het de adoptie door het grote publiek tegenhouden. Het Lightning Network zou hier verandering in kunnen brengen.

Een ander probleem met Bitcoin is dat er geen duidelijke bestuursstructuur in zit gebouwd. Dit betekent dat belangrijke veranderingen niet kunnen worden doorgevoerd zonder een hard fork. Een hard fork heeft als gevolg dat er een nieuwe cryptomunt op de markt wordt gebracht. Dit is hoe bijvoorbeeld Bitcoin Cash is geboren. Dash is anders. Het heeft een stemsysteem, zodat belangrijke veranderingen snel kunnen worden doorgevoerd.

De voordelen van Dash

Twee van de grootste voordelen van de cryptomunt zijn de eerder genoemde snelheden en lage kosten. Je kunt binnen vier seconden geld naar iedereen in de wereld sturen voor minder dan €0,30. Probeer dat maar eens via een bank te doen.

Banken brengen hoge kosten in rekening, vooral als je geld naar het buitenland verzendt. Een transactie kan ook enkele dagen duren om te voltooien. Je kunt het proces versnellen, maar dan moet je wel bereid zijn om extra te betalen voor de transactie. Cryptovaluta zoals Dash bieden dus grote voordelen op het gebied van internationale transacties.

Een ander voordeel is anonimiteit. Hoewel alle transacties openbaar zijn, hoef je geen persoonlijke gegevens zoals je naam en adres te delen. Dit kan echter ook een nadeel zijn. Cryptocurrencies die anonimiteit bieden, kunnen worden gebruikt door criminele organisaties omdat het geld niet zo makkelijk naar hen terug te leiden is. Sommige mensen beweren dat de populariteit van cryptomunten onder “slechteriken” een van de belangrijkste redenen is waarom we tot nu toe zo’n grote waardestijging hebben gezien.

Dash financiert zichzelf. 45 procent van de nieuw aangemaakte Dash munten gaat naar de miners en 45 procent naar zogeheten masternodes. De resterende 10 procent gaat naar een treasury voor de financiering van het ontwikkelingsteam, marketing, klantenondersteuning, enzovoort.

Hoeveel kost Dash?

De prijs gaat de hele tijd op en neer als gevolg van vraag en aanbod. Op het moment van schrijven is één Dash ongeveer gelijk aan €270. De actuele waarde zie je in de widget hieronder. Op dit moment is de munt een stuk minder waardevol dan Bitcoin, dat momenteel ongeveer €47.000 per stuk kost.

Eigenlijk moet je niet alleen naar de prijs per munt kijken, maar ook naar het totaal aan circulerende munten. Dash heeft (op het moment van schrijven) maar 10 miljoen munten in omloop, terwijl Bitcoin er zo’n 18,5 miljoen heeft. Dit vergroot het aanbod, en dat verlaagt automatisch de prijs per munt. Als Bitcoin net zoveel munten zou hebben als Dash, dan zou er voor een Bitcoin ruim 2 keer zoveel betaald worden, ongeveer €12.000. Kijk dus altijd goed naar het aantal munten in omloop en denk niet zomaar dat een munt ”goedkoop” is. Een goede plek om dit te checken is in ons cryptovaluta overzicht.

Investeren in Dash

Is het een goed idee om te investeren in Dash?

Dash is tot nu toe een uitstekende investering gebleken, omdat de waarde ervan sinds de creatie in 2014 enorm is toegenomen. Als je bijvoorbeeld begin 2014 €2.000 had geïnvesteerd toen een Dash coin €0,30 waard was, zou je vandaag ongeveer 1,77 miljoen hebben. Maar voordat je te opgewonden raakt en erop uit gaat om Dash te kopen, moet je er rekening mee houden dat beleggen in cryptocurrencies riskant is. De meesten van hen zijn de afgelopen jaren in waarde gestegen, maar dat betekent niet dat de trend zich zal voortzetten. De prijs kan net zo snel dalen als stijgen, dus zorg ervoor dat je nooit meer belegt dan je kunt veroorloven om te verliezen.

Dash kopen: de beste exchanges voor Nederland

Er zijn veel verschillende plekken waar je bitcoins kunt kopen en verkopen. Juist doordat er zoveel opties zijn, is het soms moeilijk te bepalen welke exchange je het best kunt gebruiken. Hier is een lijst van de beste Bitcoin exchanges voor Nederland:

Dash bewaren: de beste wallets

Er zijn tegenwoordig veel verschillende Dash wallets beschikbaar. De een nog wat veiliger en betrouwbaarder dan de ander, maar uiteindelijk delen ze allemaal dezelfde kernfunctionaliteit. Het opslaan van Dash (en vaak ook andere cryptomunten). Met een goede wallet staat je cryptogeld veilig opgeslagen en kan je eenvoudig transacties versturen en ontvangen. Hier is een lijst met de beste Dash wallets:

Hoe zit het met de toekomst?

Wordt Dash een belangrijk onderdeel van ons financiële leven in de toekomst? Niemand weet het zeker, vooral omdat er meer dan 10.000 cryptocurrencies op de markt zijn. Niet allemaal zullen ze kunnen overleven, hoewel het lijkt alsof Dash voorlopig op de goede weg is.

Voordat het grote publiek de munt kan gaan gebruiken als betaalmiddel zullen er nog een hoop technische problemen moeten worden opgelost. Dit zal waarschijnlijk nog wel even duren. Maar ondertussen zijn veel mensen van over de hele wereld razend enthousiast over cryptocurrency en het zal zeker niet zomaar verdwijnen. Het avontuur is pas net begonnen.

Ter wille van transparantie:
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven