Home / Academy / Cryptocurrency / Wat is VeChain (VET)? Een complete uitleg

Wat is VeChain (VET)? Een complete uitleg

vechain-vet-uitleg-hero

🚀 Pro Tip: Meld je aan op Bybit en ontvang tot $30,000 bonus! Start hier >

VeChain in het kort

VeChain (VET) is een blockchain platform, gebouwd voor bedrijven en ondernemers. Met behulp van VeChain kan je items volgen via een toeleveringsketen (supply chain). Dit zorgt voor de authenticiteit en kwaliteit van goederen en je kan de kwaliteitscontrole van voedingsproducten goed handhaven.

De missie van VeChain luidt als volgt:

 “een trustless (trouweloos) en gedistribueerd bedrijfsecosysteem bouwen om een transparante informatiestroom, efficiënte samenwerking en snelle overdracht van waarden mogelijk te maken.”

Het project bestaat al meer dan 5 jaar en heeft al klanten die een werkend product gebruiken, wat vandaag de dag nog vrij zeldzaam is in de blockchain-sector. Verschillende industrieën waaronder luxegoederen, landbouw, logistiek, voedsel, medicijnen en overheden maken al gebruik van VeChain’s blockchain technologie.

Hoe werkt VeChain?

VeChain begon als een toeleveringsketen (supply chain), maar heeft onlangs plannen aangekondigd om ook te evolueren naar een platform voor decentrale applicaties (hierover later meer).

Supply Chain vertrouwen

VeChain maakt gebruik van een mix van blockchain technologieën. Ook hebben zij een eigen chip ontwikkeld waarmee items gedurende hun hele levenscyclus gevolgd kunnen worden. De slimme chip kan worden geïmplementeerd in verschillende IoT-items zoals NFC-chips, RFID-trackers of QR-codes.

Hoewel dit misschien niet de meest interessante technologie lijkt, speelt het een belangrijke rol bij het waarborgen van de productkwaliteit in alle sectoren. Laten we eens kijken naar de sector luxegoederen als slechts één voorbeeld.

In de sector van de luxegoederen wemelt het van de namaakartikelen (meer dan $450 miljard aan waarde). Met een item als een Louis Vuitton-handtas die verschillende keren van handen wisselt tijdens de productie en distributie, moet je erop kunnen vertrouwen dat de persoon die je voorgaat iets authentieks doorgeeft. Zonder een duidelijke administratie is het onmogelijk om altijd met zekerheid te kunnen zeggen dat het om een échte Louis Vuitton-handtas gaat. Er zullen altijd namaakartikelen tussendoor glippen.

Screenshot VeChain website

VeChain verwijdert de behoefte aan dit vertrouwen met gebruik van zijn blockchain technologie. Bij elke stap van het proces kan je de slimme chip op elk item scannen om te garanderen dat je ontvangt wat het zou moeten zijn. Omdat de blockchain een onveranderlijk grootboek is (dankzij de ”onbreekbare” cryptografie), kan je erop vertrouwen dat je accurate informatie ontvangt.

Hoewel het in de praktijk nog niet is toegepast, is het niet gek om te veronderstellen dat deze technologie binnenkort in de handen van de consument zal zijn. Binnenkort kun je de authenticiteit van jouw luxe producten controleren met een snelle scan vanaf je telefoon! Handig toch?

Supply Chain Logistics

Naast namaakbescherming verbetert VeChain ook logistieke systemen door vereenvoudigde producttracéring. Logistiek is complex en omvat vaak verschillende afzonderlijke systemen die per bedrijf verschillen. Hierdoor kan het volgen van producten in de supply chain enorm lastig worden. Dit is met name het geval wanneer gegevens handmatig moeten worden ingevoerd of wanneer tussen processen wordt gewisseld van handen.

Met behulp van VeChain scan je eenvoudig de slimme chip van het item om al zijn bijbehorende gegevens te krijgen. Dit biedt bedrijven informatie die altijd actueel is en een nauwkeurig overzicht van elk artikel geeft.

Integratie met IoT-apparaten, helpt VeChain ook met kwaliteitscontrole. Dit is vooral handig in de voedings- en landbouwindustrie, waar zoiets als een temperatuurverandering van enkele graden een hele product batch kan ruïneren.

VeChain Thor

Eind 2017 kondigde VeChain plannen aan voor een rebranding naar VeChain Thor. Dit stond gepland voor 26 februari 2018. VeChain Thor is vergelijkbaar met Ethereum, een platform voor het bouwen van dApps. Het nieuwe platform gebruikt twee verschillende tokens:

  • VeChain Tokens (VET)
  • Thor Power (THOR)

VeChain Tokens (VET)

VET zal door bedrijven worden gebruikt als de slimme betaalvaluta om bedrijfsactiviteiten op de blockchain uit te voeren. Bedrijven met meer VeChain Tokens krijgen een hogere prioriteit en meer rechten op de nieuwe VeChain Thor-blockchain.

Thor Power (THOR)

VET houders krijgen THOR die ze kunnen gebruiken om slimme contracten uit te voeren en applicaties op de blockchain te laten runnen. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop NEO GAS produceert voor haar token houders.

Nodes

VeChain Thor vertrouwt op knooppunten (nodes) om het blockchain-ecosysteem te onderhouden. Nodes ontvangen THOR als een beloning voor het onderhoud van het netwerk. Er zijn vier soorten knooppunten die worden gedifferentieerd door hun vervaldatum en de hoeveelheid VET die ze hebben:

  • Strength Nodes – 10-daagse looptijd (minimum 10.000 VET)
  • Thunder Nodes – 20-daagse looptijd (minimum 50.000 VET)
  • Mjolnir Masternodes – 30-daagse looptijd (minimum 150.000 VET)
  • Thrudheim Masternodes – 12/21/17  is de startdatum van de looptijd (minimaal 250.000 VET)

De drie soorten economische knooppunten (Strength, Thunder en Mjolnir) ontvangen beloningen van de THOR-pool van de VeChain Foundation als aanvulling op de normale beloning voor het houden van VET.

De Thrudheim knooppunten ontvangen dezelfde beloningen als economische knooppunten plus 30% van alle THOR die wordt verbruikt door blockchain-transacties. De resterende 70% van THOR zal vernietigd worden door middel van token burns.

Laat je niet intimideren door de hoeveelheid VET die nodig is om een knooppunt te worden. Je ontvangt nog steeds de dagelijkse THOR-beloningen, ongeacht het aantal tokens dat je hebt.

Het VeChain team, partners en concurrentie

VeChain begon als een dochteronderneming van BitSe, een van China’s grootste blockchain-bedrijven. Het in Singapore gevestigde team is meer dan 150 leden sterk en heeft een groot aantal talenten in hun topmanagement.

Team

Sunny Lu leidt het team als CEO. Voor de meerderheid van de carrière van Lu leidde hij IT- en informatiesysteemprojecten voor verschillende luxemerken. Het meest indrukwekkende is dat hij Chief Information Officer (CIO) was voor Louis Vuitton China.

Andere leden van het managementteam zijn CFO Jie Zhang, die 17 jaar ervaring heeft in IT-assurance en Advisor Bo Shen, de oprichter van Fenbushi Capital.

Partners

Het team is druk bezig geweest om partnerschappen aan te gaan. De twee meest opvallende zijn PwC en DNV GL. VeChain maakt deel uit van het PwC-incubator programma en geeft hen toegang tot het enorme wereldwijde netwerk van klanten van het bedrijf.

DNV GL is een miljardenbedrijf dat diensten verleent aan olie- en gasbedrijven, stroombedrijven, maritieme en duurzame bedrijven. De strategische samenwerking met DNV GL zou de deur voor VeChain moeten openen voor een enorme hoeveelheid potentiële klanten.

Misschien nog belangrijker is dat de Chinese overheid VeChain heeft gekozen als de blockchain technologiepartner van de regering van Gui’an. Met een regering die berucht is om regulatie, is dit een indrukwekkende prestatie.

Concurrentie

Op het gebied van de toeleveringsketen gebruiken Waltonchain en Modum blockchain technologie op een vergelijkbare manier als VeChain. Logistiek is echter een grote industrie. Elk van de drie bedrijven lijkt zich te concentreren op verschillende niches die directe concurrentie helpen voorkomen.

De interesse in DApp-platforms is de laatste tijd enorm gestegen, met concurrenten als EthereumCardanoEOS en NEO, die allemaal (op het moment van schrijven) een grotere marktkapitalisatie hebben. Hoewel VeChain Thor nog niet is vrijgegeven, zouden hun partnerschappen hen wel moeten helpen te concurreren tegen deze (nu nog) waardevollere projecten.

De beste VeChain wallets

Er zijn tegenwoordig veel verschillende VeChain wallets beschikbaar. De een nog wat veiliger en betrouwbaarder dan de ander, maar uiteindelijk delen ze allemaal dezelfde functionaliteit: het beheren van je cryptogeld. Met een goede wallet staat je crypto veilig opgeslagen en kan je eenvoudig transacties versturen en ontvangen. Hier is een lijst met de beste VeChain wallets:

VeChain kopen – de beste VET brokers/exchanges

Er zijn veel verschillende plekken waar je VeChain tokens kunt kopen en verkopen, maar er zijn slechts een paar exchanges waar de token veel wordt verhandeld. Hieronder zie je een aantal goede opties om VET te kopen.

Conclusie

VeChain is een van de meest gevestigde blockchain-bedrijven in de branche. Niet alleen hebben ze klanten die een functioneel product gebruiken, ze hebben ook een team met uitgebreide ervaring in de sector.

Met partnerschappen zoals PwC en de Chinese overheid, zouden ze geen probleem moeten hebben om hun klantenkring te laten groeien. Als VeChain in zijn huidige tempo doorgaat, zou het geen verrassing zijn om VET als een van de best presterende tokens van 2018 te zien.

Over de auteur

Ter wille van transparantie
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven