Home / Academy / Cryptocurrency / Wat is Worldcoin, en hoe werkt het?

Wat is Worldcoin, en hoe werkt het?

worldcoin-uitleg-hero

Stel je voor dat er een manier zou zijn om elke persoon op aarde te voorzien van gratis geld in de vorm van een digitale token. Dit idee van wereldwijde financiële inclusie heeft geleid tot de geboorte van Worldcoin. Maar dit project wil niet alleen geld uitdelen; het heeft een grotere ambitie – iedereen toegang geven tot de wereldeconomie door een gigantisch systeem te bouwen voor identiteit en openbare financiën.

In dit artikel zullen we nader bekijken wat Worldcoin precies inhoudt, hoe het werkt en hoe je het kunt verkrijgen. Daarnaast zullen we enkele organisaties noemen die betrokken zijn bij de ontwikkeling en ondersteuning van dit veelbelovende protocol.

Wat is Worldcoin?

Worldcoin is een open source protocol dat ontworpen is om iedereen toegang te geven tot de wereldeconomie. Het is gedecentraliseerd, wat betekent dat de besluitvorming en het toezicht in handen liggen van de gebruikers.

De ontwikkelaars van dit project werken aan verschillende tools om hun missie te realiseren, waaronder:

  • World ID: een digitale identiteit die de privacy van het individu respecteert en tegelijkertijd cruciale identiteitsuitdagingen aanpakt, zoals het bewijzen van de unieke persoonlijkheid van een individu.
  • Worldcoin Token: de allereerste token die wereldwijd en gratis wordt verdeeld, met zowel praktisch nut als potentiële governance-functies, simpelweg omdat iemand een uniek individu is.
  • World App: een app waarmee wereldwijde betalingen, aankopen en overboekingen kunnen worden gedaan met behulp van de Worldcoin token, digitale valuta, stablecoins en traditionele valuta.

Het belangrijkste is dat Worldcoin, via de unieke digitale identiteit van World ID, een cruciale rol kan spelen in het bewijzen van menselijkheid in een online wereld vol geavanceerde kunstmatige intelligentie.

Hoe werkt Worldcoin?

Om deel te nemen aan Worldcoin, moet je de World App gebruiken. Om je identiteit te bevestigen, bezoek je een Orb, een apparaat voor biometrische verificatie. Zodra je jouw World ID hebt ontvangen, kun je bewijzen dat je een echt en uniek persoon bent, terwijl je volledig privé blijft. In de World App kun je vervolgens WLD ontvangen en gebruiken.

Stap 1: Download de World App

Met de World App kun je jouw account opzetten en toegang krijgen tot een digitale portemonnee die verbonden is met Worldcoin, Bitcoin, Ethereum en andere digitale en traditionele valuta, inclusief stablecoins. Tools for Humanity beheert de World App.

Stap 2: Meld je aan voor World ID

Om Worldcoin tokens en andere digitale valuta te ontvangen, moet je je aanmelden voor World ID bij een Worldcoin Operator en jouw unieke persoonlijkheid verifiëren met behulp van de Orb. Deze verificatie maakt gebruik van irisbiometrie en stelt je in staat om pseudoniem jouw digitale World ID te gebruiken zonder jouw identiteit prijs te geven.

Op de officiële website lees je meer over hoe de Orb werkt en waarom het biometrie gebruikt.

Stap 3: Ontvang gratis Worldcoins en andere valuta

Zodra jouw unieke persoonlijkheid is geverifieerd, kun je jouw World ID in de World App gebruiken om meer te leren over digitale valuta en gratis airdrops van Bitcoin, Ethereum en meer te ontvangen. Na de mainnet-lancering kunnen mensen in landen waar de Worldcoin Token beschikbaar is, ook hun gratis tokens claimen.

Hoeveel Worldcoin tokens kun je gratis krijgen? Na het verifiëren van je World ID bij een van de Orbs ontvang je in ieder geval 25 WLD. Later kan je meer tokens verdienen door deel te nemen aan de airdrops.

Wie heeft Worldcoin opgericht?

Alex-Blania-Sam-Altman-worldcoin-oprichters

In 2020 werd Worldcoin opgericht door Alex Blania en Sam Altman met een grote visie voor de toekomst. Als het project succesvol is, streven ze ernaar om economische kansen voor iedereen te vergroten en mensen op betrouwbare en schaalbare wijze te kunnen onderscheiden van kunstmatige intelligentie, met respect voor privacy. Ook willen ze wereldwijde democratische processen mogelijk maken en de weg banen naar een universeel basisinkomen dat gefinancierd wordt door kunstmatige intelligentie.

Organisaties verbonden aan Worldcoin

Worldcoin wordt momenteel ondersteund door twee belangrijke organisaties: de Worldcoin Foundation en Tools for Humanity.

De Worldcoin Foundation is een non-profitorganisatie die is opgezet om de Worldcoin community te ondersteunen en te laten groeien tot een onafhankelijke en zelfvoorzienende gemeenschap. Dit omvat onder andere het bevorderen van een gemeenschap van ontwikkelaars, het verstrekken van subsidies en het opzetten van manieren voor de gebruikers om deel te nemen aan de governance (bestuur) van het protocol.

Tools for Humanity (TFH) is een wereldwijd technologiebedrijf dat is opgericht om de overgang naar een rechtvaardiger economisch systeem te versnellen. Het heeft het Worldcoin-protocol in eerste instantie ontwikkeld en blijft tools bouwen en het protocol ondersteunen, evenals het beheren van de World App. TFH zal in de loop der tijd blijven werken aan belangrijke tools voor Worldcoin en daarbuiten.

Naarmate het protocol zich verder ontwikkelt, is het aannemelijk dat meer bedrijven zich zullen aansluiten om de groei te ondersteunen.

Waar kan je Worldcoin kopen?

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van Worldcoin, heb je verschillende opties, waaronder Bitvavo, Bybit en Uniswap. Deze platforms bieden een handige manier om Worldcoin en andere cryptocurrencies aan te schaffen en te verhandelen. Kies het platform dat het beste bij je past en handel alleen met bedragen die je bereid bent te verliezen.

Bekijk de Worldcoin (WLD) koers >>

Conclusie

Worldcoin is een spannend project met een grote visie: universele toegang tot de wereldeconomie en digitale identiteit voor iedereen. Het doel is om economische kansen te vergroten en mensen te onderscheiden van kunstmatige intelligentie, terwijl hun privacy behouden blijft.

Het succes van Worldcoin zou een groot verschil kunnen maken voor de manier waarop we omgaan met geld en identiteit, en hoe we economische gelijkheid bereiken. We kijken uit naar wat de toekomst in petto heeft voor dit project en zijn streven naar een wereld van gelijke kansen voor iedereen.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom dit project? Volg dan hun Twitter, Discord en/of LinkedIn.

Finst - Bitcoin kopen met 82% lagere tarieven

Ter wille van transparantie:
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven