Home / Academy / Blockchain / Wat is DePIN (Decentralized Physical Infrastructure) in Crypto?

Wat is DePIN (Decentralized Physical Infrastructure) in Crypto?

Wat is DePIN in crypto?

Wat is DePIN?

DePIN staat voor Decentralized Physical Infrastructure Networks, oftewel gedecentraliseerde netwerken voor fysieke infrastructuur. Deze maken gebruik van blockchains en tokenbeloningen om fysieke infrastructuur in de echte wereld te ontwikkelen op gebieden zoals transport, energie en draadloze netwerken.

Het idee achter DePIN is om op een gedecentraliseerde manier projecten te ondersteunen. In plaats van traditionele methoden te gebruiken, moedigen ze mensen aan om deel te nemen aan het bouwen van infrastructuur door beloningen te geven in cryptocurrency.

De traditionele methode

Er zijn al veel bedrijven die succesvol zijn geworden door de kracht van de gemeenschap te benutten en zo een netwerk van miljoenen gebruikers op te bouwen. Een voorbeeld hiervan is Airbnb, waar verhuurders hun ruimtes aanbieden op het platform, zodat deze beschikbaar worden voor miljoenen mensen die op zoek zijn naar tijdelijke accommodatie.

Dergelijke platforms betalen hun aanbieders in euro’s of andere fiat-valuta. Zolang de aanbieders actief zijn op het platform behoudt het bedrijf de controle over hun aanbod. Daarnaast moeten aabieders vaak door een rigoureus proces om zich te kunnen aanmelden.

De gedecentraliseerde methode van DePIN

Projecten die gebruikmaken van blockchain ontwikkelen oplossingen en verbeteringen voor dit traditionele systeem. Dit soort projecten willen aanbieders en gebruikers een betere manier bieden om deel te nemen aan openbare dienstverlening en beloven ook meer flexibiliteit en hogere beloningen voor deze diensten. De projecten die zich hiermee bezighouden worden DePINs genoemd, en hebben de potentie om de huidige platformeconomie aanzienlijk te verstoren.

De infrastructuur achter DePIN

Een DePIN is een netwerk van crowd-sourced aanbieders die bepaalde diensten aan gebruikers bieden. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een openbaar grootboek (blockchain) om een overzicht bij te houden van de geleverde diensten. Daarnaast ontvangen de aanbieders beloningen voor deze diensten, die worden uitgekeerd in cryptocurrencies die op hetzelfde of een ander blockchain netwerk draaien.

DePINs maken gebruik van blockchain als middel om gebruikers te registreren, betalingen te verrichten en administratie bij te houden. Iedereen met een cryptocurrency wallet kan zich eenvoudig aanmelden op het platform door verbinding te maken via de website of app. Nadat de wallet is verbonden, kan de gebruiker een product of dienst kiezen en betalen met cryptocurrency. Een DePIN fungeert als een systeem waar geen toestemming voor nodig is, waarbij iedereen de gewenste diensten kan leveren, mits ze aan de eisen van de klant voldoen.

DePIN categorieën

DePINs worden onderverdeeld in twee brede categorieën:

1. Physical Resource Networks (PRNs)

PRNs zijn gedecentraliseerde fysieke resource netwerken die zijn gebonden aan bepaalde locaties. Aanbieders in het netwerk leveren hardware voor connectiviteit, mobiliteit, energie en vergelijkbare sectoren. Deze bronnen zijn locatiegebonden en soms vastgezet op een specifieke locatie, wat ze niet vervangbaar maakt.

2. Digital Resource Networks (DRNs)

DRNs zijn netwerken van vervangbare digitale resources. Aanbieders dragen bij aan middelen zoals rekenkracht, gedeelde bandbreedte of opslagfaciliteiten. Deze middelen zijn niet gebonden aan een locatie of gerelateerd aan locatiegegevens.

Hoe werkt DePIN?

DePIN verbindt blockchain en de echte wereld op een manier die we nog nooit eerder hebben gezien. De belangrijkste onderdelen zijn een fysieke infrastructuur, een tussenlaag die de faciliteit verbindt met de blockchain, en een blockchain netwerk dat deze verbinding beheert voor beloningen. Zo werkt dit in detail:

Fysieke infrastructuur: Dit kan van alles zijn, zoals een sensor, een internetrouter of een zonnepaneel. Deze faciliteit wordt beheerd door een aanbieder. Soms bezitten deze aanbieders deze faciliteiten al voordat ze deelnemen aan het DePIN project.

Tussenlaag: De tussenlaag handelt het grootste deel van de verbinding af tussen de blockchain en de fysieke infrastructuur. Net als een gedecentraliseerd orakelnetwerk (DON) dat gegevens uit de buitenwereld haalt en ze communiceert naar een blockchain-toepassing. De tussenlaag vervult een vergelijkbare rol. Het verzamelt gegevens over activiteiten op elke faciliteit en stuurt ze door naar de blockchain.

Blockchain: Gegevens die zijn verzameld door de tussenlaag worden naar de blockchain gestuurd. Op basis van deze gegevens verdeeld de blockchain de vraag van gebruikers over de aanbieders en berekent beloningen op basis van deze activiteiten. Beloningen worden verstuurd in cryptocurrencies. Aan de kant van de gebruiker regelt de blockchain ook de inkoop van middelen, waarbij de prijsmodellen zijn geïntegreerd in het beloningssysteem en gebruikers betalen voor elke gebruikte dienst.

Het vliegwiel van DePIN

DePIN netwerk vliegwiel
Bron: https://twitter.com/dr_andrewlaw/status/1649067731268894720

DePINs streven ernaar om een efficiënte fysieke infrastructuur te laten groeien door middel van stimulatie. Allereerst worden aanbieders aangemoedigd om hun faciliteiten toe te wijden aan een gedecentraliseerd netwerk. In ruil voor beloningen, sluiten veel aanbieders zich aan bij het netwerk, waaronder sommigen die mogelijk ongebruikte faciliteiten hebben. DePIN maakt deze bronnen beschikbaar voor de gebruikers. Het netwerk genereert inkomsten door middel van vergoedingen die door de gebruikers worden betaald.

Gebruikers worden ook aangetrokken door de lagere servicekosten in vergelijking met faciliteiten die eigendom zijn van grote bedrijven. Naarmate het netwerk groeit, stijgt de waarde van de eigen token, wat resulteert in meer beloningen voor aanbieders en een grotere aantrekkingskracht voor investeerders, waardoor het aantal aanbieders nog verder toeneemt. Deze positieve cyclus zet zich voort en ontwikkelt zich tot een volledig functionerend ecosysteem, bekend als het vliegwiel van DePIN.

De voordelen en uitdagingen voor Decentralized Physical Infrastructure Networks (DePIN)

Voordelen van DePINs:

  • Horizontale schaalbaarheid
  • Decentralisatie van infrastructuur
  • Eerlijke prijzen
  • Efficiënt gebruik van middelen
  • Toegankelijk voor iedereen
  • Beloningen voor aanbieders en individuen

Uitdagingen voor DePIN:

  1. Adoptie beperkte belangstelling in vroege fasen
  2. Technologische complicaties
  3. Operationele kosten kunnen hoog zijn
  4. Winstgevendheid: Beloningen mogelijk nog niet aantrekkelijk genoeg

In welke sectoren zijn DePINs actief?

Hier zijn een aantal sectoren waarin DePIN projecten opereren met specifieke voorbeelden van projecten:

Mobiliteit

Auto’s en andere voertuigen hebben de manier waarop mensen zich verplaatsen aanzienlijk verbeterd. Afgezien van infrastructurele ontwikkelingen in autotechnologie, is er echter niet veel gedaan met betrekking tot hoe autobezitters hun auto’s beheren en welke extra waarde ze uit hun auto’s halen. DePIN projecten die zich focussen op mobiliteit ontwerpen nieuwe manieren om voertuigen te beheren, samen te werken met andere voertuigeigenaars en bedrijven, en tegelijkertijd beloningen te verdienen.

Dimo Mobiliteit DePIN

Een voorbeeld hiervan is DIMO, wat staat voor Digital Infrastructure for Moving Objects. Het is een mobiliteitsproject gericht op gegevensbeheer voor autobezitters en autofabrikanten. Het platform biedt een speciaal identiteitssysteem voor voertuigen via NFT’s, gegevens over de beschikbaarheid van auto’s en andere informatie die autobezitters in staat stelt betere beslissingen te nemen. Autobezitters kunnen de DIMO app downloaden en beloningen in DIMO tokens verdienen terwijl ze deze gegevens verstrekken.

GPU-rendering

Render (RNDR) DePIN project voorbeeld

Het Render Network staat bekend als een revolutionair gedecentraliseerd platform voor GPU-rendering, dat mensen in staat stelt om hun rendermogelijkheden uit te breiden over wereldwijde high-performance nodes. Dit platform ondersteunt een breed scala aan computertaken, variërend van renderen tot complexe berekeningen en machine learning. Het maakt gebruik van een efficiënt, foutloos en blockchain-gebaseerd peer-to-peer netwerk om deze taken uit te voeren, terwijl het ook eigendomsrechten beveiligt. Met behulp van Solana, een blockchain protocol, heeft het Render team de RENDER token geïntroduceerd, waarmee gemeenschapsleden worden beloond die hun GPU-kracht bijdragen.

Draadloze netwerken

In deze sector richt DePIN zich op het ontwikkelen van gedecentraliseerde platforms voor het delen van connectiviteit voor IoT- en mobiele apparaten. Projecten zoals deze stimuleren eigenaren van connectiviteitsmiddelen (zoals routers) om deze toe te voegen aan het netwerk door middel van beloningen in cryptocurrencies. De middleware (tussenlaag) berekent de gegevens van de verbonden apparaten en beloont aanbieders op basis van de geleverde diensten.

Helium Wireless DePIN

Wireless DePIN projecten zoals Helium richten zich op het verkrijgen van een deel van de connectiviteitsdiensten van grote netwerkaanbieders. Helium hanteert een multi-token systeem, waarbij elke token in het ecosysteem een specifiek doel dient bij het leveren van netwerkbronnen en het belonen van aanbieders. Gebruikers ‘verbranden‘ de HNT token om connectiviteitsdiensten te verkrijgen, terwijl de MOBILE token het Helium 5G project aandrijft. Bezitters van 5G hotspotbundels bieden netwerkdekking en verdienen de MOBILE token.

Opslagnetwerken

Filecoin opslagnetwerk

Decentrale opslagnetwerken bieden gebruikers on-demand opslagruimte door aanbieders te stimuleren om opslagruimte bij te dragen. Projecten zoals Filecoin willen het web veiliger en efficiënter maken met een gedecentraliseerd protocol, cryptocurrency en marktplaats voor gegevensopslag. De Filecoin blockchain houdt een overzicht bij van de opslagruimte die elke aanbieder bijdraagt, en beloont bijdragers met Filecoin. Gebruikers betalen een vergoeding om opslagruimte te huren en hun gegevens en bestanden veilig op te slaan.

Een ander interessant project is ColdStack, dat bekend staat als de voorloper op het gebied van Decentrale Cloud Aggregators, waarbij het op innovatieve wijze verschillende Decentrale Dataopslagplatforms, zoals Filecoin, samenvoegd in één geïntegreerd ecosysteem. De opmerkelijke snelheid, gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid maken ColdStack geliefd bij een breed publiek, ook buiten de cryptowereld.

Coldstack

Door gebruik te maken van een door AI gestuurd selectieproces, biedt ColdStack goedkope en veilige opslagoplossingen aan. De transparantie, samen met de onveranderlijke en cryptografisch controleerbare aard van het systeem, maakt ColdStack een betrouwbare keuze voor de opslag van gegevens in een decentrale omgeving.

Energie

DePIN projecten in de energiesector beweren groene energieopwekking te bevorderen door aanbieders van hernieuwbare energie te verbinden met bedrijven die gebruikmaken van dergelijke energiebronnen. Deze projecten bevorderen het verzamelen van betrouwbare gegevens over de energievoorziening en het gebruik van deze gegevens om milieuvriendelijke energiepraktijken te ontwikkelen.

Arkreen Green Energy

Arkreen, een project die zich bezighoudt met de decentralisatie van groene energie, moedigt aanbieders van groene energie aan om gegevens te verstrekken over hun energiecentrales. Denk bijvoorbeeld aan gegevens over de capaciteit van zonnepelen en dergelijke. Aan de vraagzijde van deze toepassing zijn bedrijven die groene energiecertificaten uitgeven en anderen die groene berekeningen maken. Deze bedrijven hebben toegang tot gegevens over elektriciteit en gebruiken die informatie om nuttige apps en services te bouwen.

Meer sectoren

Onderstaande afbeelding geeft een verder beeld van de verschillende DePIN projecten die zich richten op de consument.

Landschap van DePIN projecten gericht op consumenten
Bron: Twitter (X)

Tot slot

DePIN maakt het bouwen van digitale platforms voor toepassingen in de echte wereld toegankelijk voor iedereen. Het is als een digitaal ecosysteem waarbij iedereen kan meedoen. Door technologieën zoals cryptocurrency en blockchain te gebruiken, wordt samenwerken aan online projecten eenvoudiger en belonend.

Ondanks het feit dat DePIN nog in de beginfase zit en het niet zeker is hoeveel geld je ermee kunt verdienen, lijkt het een slimme en betaalbare manier om dingen te ontwikkelen. Het is belangrijk om te weten dat er mogelijk nog onbekende risico’s zijn, aangezien het nog in ontwikkeling is. Het is dus verstandig om onderzoek te doen en je bewust te zijn van mogelijke veranderingen in de toekomst voordat je eraan deelneemt.

Real-Time Trading Signals

Sluit je aan bij BitSignals voor real-time trading signals, marktanalyses en portfolio updates.

Scroll naar boven