Home / Academy / Cryptocurrency / Fantom (FTM): Een Eenvoudige Uitleg

Fantom (FTM): Een Eenvoudige Uitleg

Fantom FTM Hero Afbeelding

De crypto-insdustrie heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Te midden van deze groei heeft Fantom (FTM) zich als een opmerkelijk blockchain platform gevestigd. Fantom is geen gewone speler in het veld; het belichaamt de visie van snellere, schaalbare, en energiezuinige blockchain oplossingen. In dit artikel leg ik uit wat Fantom is, hoe het werkt, en waarom het een revolutie teweegbrengt in de wereld van gedecentraliseerde technologie.

Wat is Fantom?

Fantom (FTM) is een open-source, gedecentraliseerd blockchain platform dat is ontworpen om problemen op te lossen waar veel van de bestaande blockchains mee worstelen. Het doel van Fantom is om een snelle, schaalbare en efficiënte infrastructuur te bouwen voor decentrale applicaties (dapps) en slimme contracten.

De technische basis van Fantom

Fantom maakt gebruik van een eigen consensusmechanisme genaamd Lachesis. Dit mechanisme is anders dan de traditionele proof-of-work (PoW) of proof-of-stake (PoS) mechanismen die vaak in andere blockchains worden aangetroffen. Lachesis is ontworpen om snelheid en schaalbaarheid te bevorderen zonder dat dit ten koste gaat van veiligheid.

In plaats van alle transacties in één blok te verwerken, zoals PoW- en PoS-systemen, gebruikt Lachesis een zogenaamde “asynchrone Byzantijnse fouttolerantie” (aBFT) consensusmethode. Dit betekent dat transacties parallel kunnen worden verwerkt, waardoor de schaalbaarheid aanzienlijk wordt vergroot en de verwerkingstijd wordt verkort.

Het resultaat is dat gebruikers minder transactiekosten hoeven te betalen en dat de transacties sneller worden verwerkt dan op de meeste andere netwerken, wat de gebruiksvriendelijkheid onwijs vergroot.

Wat maakt Fantom bijzonder?

 • Snelheid: een van de meest opvallende kenmerken van Fantom is de ongelooflijke snelheid waarmee transacties worden verwerkt. Door gebruik te maken van Lachesis en asynchrone verwerking kunnen transacties in slechts enkele seconden worden voltooid, in tegenstelling tot de minuten of zelfs uren die soms nodig zijn op andere blockchain netwerken.
 • Lage Kosten: dankzij de snelle verwerking en schaalbaarheid zijn transactiekosten laag. Dit maakt het platform aantrekkelijk voor ontwikkelaars en gebruikers die willen profiteren van de voordelen van blockchain zonder hoge kosten.
 • Milieuvriendelijk: terwijl sommige andere blockchains enorme hoeveelheden energie verbruiken vanwege hun PoW-consensusmechanismen, is Fantom energiezuinig. Dit betekent dat het milieuvriendelijker is en niet bijdraagt aan de ecologische problemen die soms worden geassocieerd met blockchain.
 • Interoperabiliteit: deze blockchain is ontworpen met interoperabiliteit in gedachten. Het kan naadloos samenwerken met andere blockchains, waardoor ontwikkelaars meer flexibiliteit hebben bij het bouwen van dapps die gebruikmaken van meerdere blockchains.
 • Grote Gemeenschap: Fantom heeft een actieve en groeiende gemeenschap van ontwikkelaars, gebruikers en supporters die bijdragen aan de verdere ontwikkeling en acceptatie van het platform.

Toepassingen

Fantom wordt snel geadopteerd in verschillende sectoren en heeft toepassingen in verschillende gebieden. Het platform heeft een bloeiend ecosysteem van DeFi projecten die profiteren van de snelheid en lage kosten van het platform.

Supply Chain Management is ook een interessant gebied waar ontwikkelaars actief mee bezig zijn. Het traceerbaar maken van goederen en producten wordt eenvoudiger met de transparantie en efficiëntie van blockchain.

De gezondheidszorg kan ook profiteren van de innovaties rondom blockchain technologie. Het beheren van medische gegevens en het volgen van de supply chain van medicijnen kan worden verbeterd met gebruik van decentrale netwerken.

Een andere belangrijke trend is “tokenization”. Het uitgeven en beheren van tokens voor verschillende doeleinden, zoals kunst, vastgoed en aandelen, wordt eenvoudiger en goedkoper op Fantom.

Het Team achter Fantom’s succes

Fantom_Team

Achter het succes van Fantom staat een getalenteerd en toegewijd team van meer dan 30 ontwikkelaars, ingenieurs en blockchain-experts. Het team wordt geleid door Michael Kong, een gerenommeerde computerwetenschapper en ondernemer, die een schat aan ervaring heeft in blockchain en technologie in het algemeen. Het team heeft hard gewerkt aan het ontwikkelen en verbeteren van Fantom’s unieke Lachesis consensusmechanisme en heeft een grote groep van partners en ontwikkelaars aangetrokken. Op deze pagina lees je meer over het team.

Hoe Fantom (FTM) te kopen in Nederland

Als je in Nederland of ergens anders in Europa woont en Fantom (FTM) wilt kopen, kun je onder andere Bitvavo gebruiken, een populaire Nederlandse cryptocurrency exchange. Bitvavo maakt het eenvoudig om cryptocurrencies te kopen, waaronder FTM. Hier is een stapsgewijze handleiding om te beginnen:

 1. Geef het bedrag aan: gebruik bovenstaande widget om aan te geven hoeveel FTM je wilt kopen.
 2. Registreren bij Bitvavo: klik op “Fantom kopen” en maak een account aan.
 3. Verificatie: volg de verificatieprocedure om je identiteit te bevestigen, wat nodig is om te kunnen handelen.
 4. Geld storten: stort euro’s op je Bitvavo account met behulp van verschillende betaalmethoden, zoals iDEAL, bankoverschrijving, of creditcard.
 5. Fantom kopen: Zodra je geld op je account staat, ga je naar de handelspagina en zoek je naar “FTM”. Plaats een bestelling om FTM te kopen met je euro’s
 6. Opnemen: Als je de coin hebt gekocht, kun je ze opnemen naar je persoonlijke wallet voor extra veiligheid.

Bekijk de live koers van FTM >>

Conclusie

Fantom (FTM) vertegenwoordigt een belangrijke verschuiving in crypto. Met een focus op snelheid, schaalbaarheid en milieuvriendelijkheid, biedt het project een veelbelovende visie voor de toekomst van blockchain technologie. Het heeft de potentie om de manier waarop we transacties uitvoeren, applicaties bouwen en met gegevens omgaan, radicaal te veranderen. Als je op de hoogte wilt blijven van de laatste ontwikkelingen rondom dit project, raad ik je aan om de officiële website van het project regelmatig te bezoeken. Je kunt Fantom uiteraard ook volgen op social media.

Veelgestelde vragen

Finst - Bitcoin kopen met 82% lagere tarieven

Ter wille van transparantie:
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven