Home / Academy / Cryptocurrency / Augur – Een decentrale voorspellingsmarkt

Augur – Een decentrale voorspellingsmarkt

augur logo met tekst uitgelichte afbeelding

🚀 Pro Tip: Meld je aan op Bybit en ontvang tot $30,000 bonus! Start hier >

Wat is Augur?

Augur is een gedecentraliseerde voorspellingsmarkt die de uitkomsten van events kan voorspellen door middel van een principe genaamd de ‘wisdom of the crowd’. Dit houdt in dat als je maar genoeg mensen vraagt over de uitkomst van een event, zal het gemiddelde antwoord vele malen accurater zijn dat het antwoord van welke expert dan ook.

De cryptocurrency die centraal staat bij het platform heet REP, wat staat voor “reputation” (reputatie). Dit is een ERC-20 token, gebouwd op de Ethereum blockchain. REP wordt gebruikt om eerlijke en accurate verslaggeving te stimuleren en, je raad het al, reputatie op te bouwen.

Het Augur project wil een revolutie teweegbrengen in voorspellingsmarkten en daarmee de manier veranderen waarop mensen ‘de waarheid’ ontvangen en verifiëren. Het belangrijkste idee is om meer accurate voorspellingen te doen door grote groepen mensen in plaats van een klein team van experts.

Het idee voor Augur werd aanvankelijk bedacht in 2014 door de medeoprichters Jack Peterson en Joey Krug. Zoals beschreven in hun whitepaper, probeerden Peterson en Krug het eerste gedecentraliseerde open-source platform voor voorspellingsmarkten te creëren. Met een alfaversie die al aan het grote publiek is vrijgegeven voor het testen, hield het Augur-team in september 2015 een ICO om verdere ontwikkeling te financieren. Het was een groot succes en bracht uiteindelijk meer dan $ 5,2 miljoen op, waarvan $ 2,5 miljoen alleen al in de eerste drie dagen werd opgehaald.

Wat zijn voorspellingsmarkten?

In principe is een voorspellingsmarkt een hulpmiddel voor het voorspellen van de uitkomsten van toekomstige gebeurtenissen. Voorspellingsmarkten laten mensen handelen op basis van hun verwachting over hoe een realistisch evenement zal verlopen, zoals wie de volgende presidentsverkiezingen wint, het volgende wereldkampioenschap, of zo ongeveer elke andere gebeurtenis die je maar kunt bedenken. De kansen van een gegeven uitkomst worden in real-time weergegeven door de aandelenkoers van die uitkomst.

Laten we het afgelopen wereldkampioenschap voetbal nemen als voorbeeld. De vraag kan bijvoorbeeld zijn of Frankrijk wel of niet wereldkampioen gaat worden. Als de kans dat Frankrijk gaat winnen 40% is, zal een aandeel in de uitkomst 40 cent kosten (en als de kans 20% is, zal een aandeel 20 cent kosten etc.). Zodra Frankrijk ook werkelijk wereldkampioen wordt, krijgt de koper van het aandeel 1 dollar voor elk 40 cent-aandeel dat hij of zij heeft gekocht. Mocht Frankrijk geen kampioen worden, is het aandeel waardeloos.

Waar kan Augur voor worden gebruikt?

Mensen kunnen evenementen in elk onderwerp opzetten en aandelen kopen voor de mogelijke uitkomsten van die evenementen. De cryptocurrencies ether en bitcoin worden geaccepteerd op het platform. Het algoritme werkt met crowdsourced-informatie en biedt voorspellingen op basis van consensus. Zodra het evenement is afgesloten, worden de fondsen die zijn gekoppeld aan aandelen van de juiste uitkomst gedistribueerd naar ‘winnaars’.

Augur kan ook worden gebruikt buiten het platform zelf. Joey Krug, medeoprichter en hoofdontwikkelaar van Augur, zei dat het platform ‘door boeren in Argentinië zou kunnen worden gebruikt om zich in te dekken tegen weerscycli of door Chinese handelaren die geen toegang hebben tot de Amerikaanse aandelenmarkt’, en suggereert zelfs dat voorspellingsmarkten door artsen kunnen worden gebruikt om patiënten nauwkeuriger te diagnosticeren. Voorspellingsmarkten zijn geen nieuwe concepten, maar de sterk gedecentraliseerde aard van Augur betekent dat het enigszins onaangetast is door beperkingen die door regelgeving worden gesteld.

Augur kan zelfs gebruikt worden door boeren in Argantinië

Niet de eerste, maar wel vernieuwend

Augur is niet de eerste voorspellingsmarkt ter wereld. Er zijn als verschillende, zeer succesvolle voorspellingsplatformen op de markt. Het probleem met deze markten is dat ze allemaal gecentraliseerd zijn. Centralisatie brengt in dit geval de volgende problemen met zich mee:

  • Gecentraliseerde platforms hebben één enkel storingspunt, wat betekent dat ze relatief eenvoudig kunnen worden afgesloten in vergelijking met een gedecentraliseerd systeem.
  • Iemand moet de daadwerkelijke uitkomst van de weddenschappen melden. In gecentraliseerde markten vereist dit het vertrouwen van een persoon om elke keer eerlijk en correct te rapporteren.

Door middel van een gedecentraliseerd platform stelt Augur mensen van over de hele wereld in staat om een ​​vraag te stellen over de uitkomst van een toekomstige gebeurtenis, en om aandelen te kopen en verkopen op de uitkomst van elke markt waaraan zij wensen deel te nemen. Het staat duizenden gebruikers toe om te rapporteren over de resultaten, waardoor er geen behoefte meer is aan een individuele verslaggever.

Reputation (REP)

Reputation is de token achter Augur en kan worden beschouwd als de “score” van een individuele deelnemer binnen Augur. REP is geen investering, maar eerder een hulpmiddel dat nodig is om Augur te laten werken. De grote meerderheid van Augur-deelnemers zullen nooit Reputatie gebruiken, zien of gebruiken. Het is echter belangrijk om te begrijpen hoe Reputatie werkt om het Augur-platform volledig te begrijpen.

REP (Reputation) tokens zijn beperkt tot een vaste hoeveelheid van 11.000.000, waarvan 80% werd verkocht tijdens de ICO van 2015 voor ongeveer $5.300.000. Van degenen die Reputation hebben, wordt verwacht dat ze elke paar weken nauwkeurig verslag doen van de uitkomst van willekeurig geselecteerde gebeurtenissen in Augur.

Als houders foutief of helemaal niet rapporteren over de uitkomst van de willekeurig geselecteerde gebeurtenis, of proberen om oneerlijk te zijn, dan herverdeelt het Augur-systeem de tokens van slechte rapporteurs naar degenen die tijdens dezelfde rapportagecyclus nauwkeurig hebben gerapporteerd.

Al het geld dat voor een bepaalde gebeurtenis wordt verzameld, wordt opgeslagen in een smart contract. Wanneer het rapporteren van het evenement eindigt, wordt het smart contract automatisch uitgevoerd en herdistribueert het op basis van de resultaten. Door REP houders aan te moedigen eerlijk en accuraat te zijn en door het geld op te slaan voor actieve evenementen in smart contracts, heeft Augur een vertrouwensloos platform voor voorspellingsmarkten gecreëerd.

Het is belangrijk op te merken dat je REP niet nodig hebt om Augur te gebruiken. Reputation tokens worden alleen gebruikt door verslaggevers om te rapporteren over de resultaten van evenementen. Gewone deelnemers die weddenschappen sluiten op het platform, gebruiken bitcoin, ether of een andere token van Ethereum (ERC20).

Hoe Reputation (REP) van Augur werkt

Concurrentie

De meest voor de hand liggende concurrent van Augur is zonder twijfel Gnosis (GNO). Net als Augur is Gnosis een op Ethereum gebaseerd platform voor voorspellingsmarkten. Op moment van schrijven heeft Augur echter een aanzienlijk hogere marktkapitalisatie dan Gnosis. Die van Augur bedraagt $217 miljoen en Gnosis heeft een marktkapitalisatie die momenteel $74 miljoen bedraagt.

Terwijl Augur en Gnosis strijden om soortgelijke dingen te doen, zitten ze in hetzelfde team als het gaat om massale adoptie. Beide teams zijn meer bezig met concurrentie van gevestigde, gecentraliseerde gokplatforms zoals Betfair, Bookmaker en Nadex.

De beste Augur (REP) wallets

Er zijn tegenwoordig veel verschillende REP wallets beschikbaar. De een nog wat veiliger en betrouwbaarder dan de ander, maar uiteindelijk delen ze allemaal dezelfde kernfunctionaliteit: het opslaan van REP (en vaak ook andere cryptomunten). Met een goede REP wallet staat je cryptogeld veilig opgeslagen en kan je eenvoudig transacties versturen en ontvangen. Hier is een lijst met de beste Augur wallets:

Hoe koop je Augur (REP) in Nederland?

Augur (REP) is verkrijgbaar op verschillende crypto exchanges, waaronder Bitvavo en KuCoin. Om REP te kopen, dien je een account aan te maken op een van deze exchanges, geld te storten en vervolgens REP tokens aan te schaffen. Hieronder vind je een gebruiksvriendelijke widget waarmee je direct Augur (REP) kunt kopen via Bitvavo:

Over de auteur

Ter wille van transparantie
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven