Home / Academy / Cryptocurrency / Cardano (ADA) – Alles wat je moet weten

Cardano (ADA) – Alles wat je moet weten

cardano uitgelichte afbeelding

Wat is Cardano?

Cardano is een smart contract platform met een focus op beveiliging via een gelaagde architectuur. De cryptocurrency die centraal staat bij de Cardano blockchain wordt verhandeld onder de naam ADA.

Het is het eerste blockchain platform dat evolueert uit een wetenschappelijke filosofie en een op onderzoek gebaseerde benadering. Het ontwikkelingsteam bestaat uit een groot wereldwijd collectief van deskundige ingenieurs en onderzoekers. Het team bouwt Cardano met zowel de eindgebruiker als de toezichthouders in gedachten. Ze proberen een middenweg te vinden die de behoefte aan regulering in evenwicht brengt met de principes van privacy en decentralisatie die ten grondslag liggen aan blockchain technologie.

Het platform maakt ook op unieke wijze gebruik van Haskell, een programmeertaal met een hoge mate van fouttolerantie. Met de relatief onbekende toekomst en complexiteit van op blockchain gebaseerde systemen, is het belangrijk om flexibiliteit in projecten te bouwen. Het is bijna onmogelijk om te weten waar een systeem in maanden of zelfs jaren mee te maken kan hebben, dus het is belangrijk om een robuuste taal zoals Haskell te gebruiken, waarmee je een zekere foutenmarge hebt.

In tegenstelling tot sommige andere cryptoprojecten, is het doel van het Cardano team niet om het hele financiële systeem te herzien. Hun doel is om blockchain technologie te gebruiken om banksystemen naar plaatsen te brengen waar ze eerder te duur waren om te implementeren, met name de derde wereld.

Hoe werkt Cardano?

Cardano wordt ontwikkeld in twee lagen die het grootboek van accountwaarden scheiden van de reden waarom waarden. Deze waarden worden van het ene account naar het andere verplaatst. Door deze scheiding kunnen de slimme contracten die op het platform worden geschreven flexibeler worden. Bedrijven kunnen van deze scheiding profiteren om het ontwerp, de privacy en de uitvoering van elk contract beter af te stemmen op hun specifieke gebruiksmogelijkheden.

hoe werkt cardano

Cardano Settlement Layer (CSL)

De CSL fungeert als het grootboek en is de eerste laag van het platform. Deze laag is gemaakt als een verbetering voor Bitcoin en is een cryptocurrency die is opgebouwd uit de whitepaper “Ouroboros: A Provably Secure Proof of Stake Blockchain Protocol” van Aggelos Kiayias.

De CSL maakt gebruik van een consensus algoritme om nieuwe blokken te genereren en transacties te bevestigen.

De roadmap (planning) voor de CSL is als volgt:

  1. Twee sets scripttalen.
    – Een set om de waarde te verplaatsen.
    – Een set om de ondersteuning voor beveiliging te verbeteren.
  2. Sidechains om te linken naar andere grootboeken.
  3. Meerdere soorten handtekeningen, waaronder kwantumbestendige handtekeningen.
  4. Meerdere door gebruikers uitgegeven items.
  5. Schaalbaarheid waarbij de mogelijkheden van het systeem toenemen naarmate meer gebruikers toetreden.

Cardano Computation Layer (CCL)

De CCL is de tweede laag van het Cardano platform en bevat de informatie over de reden waarom transacties plaatsvinden.

Omdat de berekeningslaag is losgekoppeld van de CSL, kunnen verschillende gebruikers van de CCL verschillende regels maken bij het evalueren van transacties. Je kan bijvoorbeeld een grootboek met toestemming opstellen dat alle transacties weglaat die geen AML / KYC-gegevens bevatten, iets dat belangrijker zal worden naarmate de blockchain-regulering blijft toenemen.

Het Cardano team maakt een nieuwe programmeertaal aan om slimme contracten te ontwikkelen voor de CCL genaamd Plutus. De CCL ondersteunt ook Solidity, de taal achter slimme contracten van Ethereum, voor toepassingen met weinig zekerheid op het platform.

Om ontwikkelaars te helpen, zal Cardano ook een bibliotheek van Plutus code opnemen die beschikbaar is voor gebruik in projecten. Daarnaast ontwikkelt het team een set hulpprogramma’s voor het verifiëren van code en het verbeteren van de codebewaking.

KMZ Sidechains

Cardano ondersteunt sidechains op basis van een nieuw protocol van Kiayias, Miller en Zindros (KMZ) met proofs of proofs of work.

Met het KMZ-sidechainprotocol kunnen fondsen veilig van de CSL naar een CCL of elke blockchain die ook het protocol gebruikt, worden verplaatst.

Grootboeken met bepaalde wettelijke voorschriften kunnen communiceren met de CSL zonder gegevens te hoeven delen die privé moeten blijven door KMZ sidechains te gebruiken.

Ouroboros Proof-of-Stake

In plaats van een Proof-of-Work (PoW) consensusalgoritme te gebruiken (zoals Bitcoin), gebruikt Cardano het Ouroboros Proof-of-Stake (PoS) -algoritme om consensus te bereiken over de status van het grootboek.

In dit protocol genereren zogenaamde ‘slot leaders’ nieuwe blokken in de blockchain en verifiëren de transacties. Iedereen die ADA (de cryptomunt van Cardano) heeft, kan een slot leader worden. Wanneer het algoritme “Follow the Satoshi” een ADA-munt selecteert die jij vasthoudt, kan je een leider worden en nieuwe blokken in het netwerk publiceren. Jouw node (knooppunt) voert dit proces automatisch uit, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het handmatig verifiëren van elke transactie.

Hoe koop je Cardano (ADA)?

Er zijn veel verschillende plekken waar je Cardano kunt kopen en verkopen. Hierdoor kan het soms moeilijk zijn om te bepalen welke exchange je het best kunt gebruiken. Hier is een lijst van de beste Cardano exchanges voor Nederland:

Hoe bewaar je Cardano (ADA)?

Conclusie

Cardano is een ambitieus project dat een groot aantal problemen in de crypto-industrie aanpakt. Na het zien van de mogelijke beveiligingsfouten van Ethereum via de DAO-hack en het recente fiasco van de Parity portemonnee, is het goed om te zien dat Cardano zich richt op het controleren van codes en peer-reviewed beveiligingsmaatregelen.

De omvang van het project kan verkeerd uitpakken voor Cardano, omdat het veel kans op fouten biedt. Charles Hoskinson aan het roer helpt echter enig vertrouwen te wekken dat het team een project van deze omvang aankan.

Ter wille van transparantie:
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven