Home / Academy / Cryptocurrency / Decred – een cryptocurrency van de gemeenschap

Decred – een cryptocurrency van de gemeenschap

decred-uitgelichte-afbeelding

🚀 Pro Tip: Meld je aan op Bybit en ontvang tot $30,000 bonus! Start hier >

Wat is Decred?

Decred (DCR) is een cryptovaluta, vergelijkbaar met Bitcoin, met een sterke focus op input van de gemeenschap. Het heeft een open bestuur met duurzame financiering en ontwikkeling

Een valuta-eenheid wordt een ‘decred’ (DCR) genoemd. Om de integriteit van de valuta te waarborgen en te voorkomen dat mensen frauduleuze transacties uitvoeren of hun eigen munten maken, gebruikt Decred een methode voor het registreren van transacties die een blockchain wordt genoemd.

Het maakt gebruik van een hybride “proof-of-work” en “proof-of-stake” mining systeem om ervoor te zorgen dat een kleine groep niet de stroom van transacties kan domineren of wijzigingen kan aanbrengen in Decred zonder de input van de gemeenschap.

Een blockchain platform

Decred is een gedecentraliseerd blockchain platform dat op 8 februari 2016 werd gelanceerd. De ontwikkelaars van Decred beweren dat de technologie eenvoudig te gebruiken is, waardoor gebruikers de digitale valuta met een paar klikken kunnen ontvangen, verzenden en mijnen.

De Decred Community

Het platform is gebouwd door een paar ontwikkelaars die zich eerder bezighielden met Bitcoin. Hun doel is om een volledig gedecentraliseerde cryptocurrency te creëren die in handen is van niemand en tegelijkertijd van iedereen. Zowel miners als gebruikers hebben hetzelfde recht om een bijdrage te leveren aan de community om het te helpen groeien.

Zoals eerder al gezegd, is Decred een op zijn gemeenschap gebaseerde cryptocurrency. Het project wordt open-source ontwikkeld en het is ontworpen met een ingebouwd bestuurssysteem om conflicten binnen de gemeenschap op te lossen.

De consensus algoritmen van Decred

Decred maakt gebruik van zowel het Proof-of-Work (PoW) als het Proof-of-Stake (PoS) consensusprotocol. Dit wordt ook wel een hybride-systeem genoemd. Voordat we het hierover gaan hebben is het van belang om het verschil tussen Proof-of-Work en Proof-of-Stake uit te leggen.

Proof-of-Work vs. Proof-of-Stake

Decred - Proof-of-Work PoW

Proof-of-Work is een consensusmechanisme dat onder andere wordt gebruikt door Bitcoin. PoW heeft de volgende stappen:

  • Miners proberen extreem moeilijke cryptografische puzzels op te lossen om zo een nieuw blok te vinden en toe te kunnen voegen aan de blockchain. Het oplossen van de puzzel is een competitie. De miner die de puzzel als eerste oplost, mag het volgende blok toevoegen aan de blockchain en krijgt hiervoor een beloning.
  • Wanneer een miner de oplossing voor de puzzel heeft gevonden, presenteert hij deze aan het netwerk. De andere miners en knooppunten controleren vervolgens of de oplossing klopt. Het controleren van de oplossing is extreem simpel, in tegenstelling tot het vinden van de oplossing, wat extreem moeilijk is.
  • Het vinden van de oplossing voor de puzzel vergt tevens een enorme hoeveelheid energie en computerkracht, wat PoW potentieel belastend voor het milieu maakt.
Decred - Proof-of-Stake PoS

Een oplossing die hiervoor is gevonden is Proof-of-Stake. Bij PoS worden de miners vervangen voor ‘validators’ Dit proces werkt als volgt:

  • De validators bergen een deel van hun coins op als een aandeel (stake)
  • Op die manier krijgen ze de bevoegdheid om blokken met transacties te valideren. Dit wordt als volgt gedaan: wanneer er een blok wordt gevonden die toegevoegd kan worden aan de blockchain, kunnen validators hem valideren door hun aandeel er op in te zetten.
  • Als het blok wordt toegevoegd aan de blockchain krijgen de validators een beloning voor het inzetten op het juiste blok.

Hybrid Proof-of-Work vs. Proof-of-Stake

Het hybride PoW/PoS-systeem geïmplementeerd door Decred staat miners toe nieuwe blokken te maken en validators om te stemmen om de gevonden blokken te verifiëren. Het proces om consensus te creëren is daarom in evenwicht met bijdragen van miners en validators aan het ecosysteem.

Daarnaast maakt Decred ook gebruik van een systeem dat vergelijkbaar is met Segwit. Hierbij worden de handtekeningen van de transacties gescheiden van de rest van de transactiedata. Hierdoor blijft er in een blok meer ruimte over voor andere transacties.

Wat uniek is aan transacties op het Decred-platform, is het feit dat transacties na een bepaalde periode vervallen. Hiermee worden transacties automatisch geannuleerd in geval van vertragingen in de bevestiging.

Decred en Lightning Network

Decred is ook van plan om Lightning Network te implementeren. Dit is een verbetering die meerdere cryptocurrency projecten hebben onderzocht, waaronder de Bitcoin gemeenschap. Kort gezegd werkt Lightning Network als een manier om betalingen buiten de blockchain te verrekenen om zo de snelheid van transacties te verhogen. Het vereist twee gebruikers die regelmatig zaken doen om een derde account in te stellen dat een vergrendelde box is waarin ze elk een gelijke hoeveelheid geld plaatsen. Wanneer de twee gebruikers met elkaar willen handelen, sturen ze elkaar gewoon orderbriefjes waarin de saldo’s in de box worden gewijzigd.

Alice en Bob dragen bijvoorbeeld elk 10 DCR bij aan een Lightning Network-box. Er zit dus een totaal van 20 DCR in de box. Als Alice Bob 2 DCR wil betalen, kan ze Bob een notitie sturen om balans van hun vergrendelde box bij te werken naar 8 Alice, 12 Bob. Deze notitie hoeft niet te worden verzonden op de blockchain en Bob en Alice kunnen vrij transacties heen en weer sturen binnen een marge van 20 DCR voordat ze iets moeten toevoegen aan de blockchain.

Hoe koop je Decred? De beste exchanges voor Nederland

Er zijn een aantal verschillende plekken waar je DCR kunt kopen en verkopen. Hier is een lijst van de beste Decred (DCR) exchanges voor Nederland:

Hoe bewaar je Decred? De beste wallets

Decred biedt zelf verschillende crypto wallets aan die zeer goed te gebruiken zijn voor het veilig opbergen van je DCR. Op de website wordt er een onderscheid gemaakt tussen wallets voor beginners, geavanceerde gebruikers en experts. Hieronder vind je een lijst van de verschillende wallets:

Over de auteur

Ter wille van transparantie
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven