Wat is DigiByte?
DigiByte is een cryptocurrency die zich richt op beveiliging, decentralisatie en snelheid. De digitale munt werd in 2014 opgericht en wordt verhandeld met de afkorting DGB.
De gemeenschap achter DigiByte beweert dat het project zich altijd op het voorfront van blockchain technologie bevindt. Het netwerk zou sneller, veiliger en schaalbaarder zijn dan andere grote cryptovaluta’s zoals bitcoin. Niet te min heeft DigiByte een zeer actieve gemeenschap en bijna 100.000 nodes (knooppunten) over de hele wereld die het netwerk onderhouden.
De techniek achter DigiByte
Net als bitcoin is DigiByte een op UTXO gebaseerde cryptocurrency. Dit betekent dat nieuwe transacties niet afkomstig zijn uit de balans van een portemonnee (wallet). In plaats daarvan heeft elke afzonderlijke munt een ID. Wanneer een munt in je wallet komt, wordt deze door als “niet gebruikt” beschouwd. Wanneer je die munt naar iemand anders stuurt, wordt de munt geregistreerd als “uitgegeven”. Dit lost onder andere het probleem van dubbele uitgaven van digitaal geld op (double spending problem).
Mining algoritmes
Bij de lancering gebruikte DigiByte een enkel Proof-of-Work (PoW) algoritme voor mining. Kort daarna voerde DigiByte echter een zogeheten hard fork uit om in totaal vijf PoW algoritmen te introduceren. Het splitsen van de mining operaties tussen verschillende algoritmen stimuleert decentralisatie en verhoogt de veiligheid van het netwerk. Iedere 15-18 seconden wordt door een van deze algoritmen een nieuw blok gevonden. Elk van de vijf algoritmen heeft 1,5 minuut nodig om een blok toe te voegen aan de blockchain.
SegWit
DigiByte was de eerste om Segregated Witness technologie te implementeren, waardoor de blockchain klein en schaalbaar bleef. Door de snelle bloktijd in combinatie met een vierjarig bestaan, heeft DigiByte (voor zover bekend) de langste blockchain ter wereld.
Coin aanbod
Hieronder zie je een grafiek die laat zien hoe het coin aanbod zich ontwikkeld door de tijd heen. Op het moment van schrijven zijn er ongeveer 14,2 miljard DGB munten in omloop. Uiteindelijk zal de blockchain 21 miljard DGB maken. Het zal in totaal 21 jaar duren voordat alle DGB coins zijn gemined (tot 2035).
Gelaagde infrastructuur
De DigiByte software infrastructuur bestaat uit drie lagen die boven elkaar werken:
- Core protocol layer – Dit verbindt alle knooppunten (nodes) op het netwerk met elkaar. Het ondersteunt een zeer eenvoudige gegevensoverdracht tussen knooppunten en legt de basis voor de andere lagen.
- Digital Asset layer – Hier worden de gegevens van het netwerk opgeslagen. Het heeft ook veiligheidsmaatregelen om manipulatie van gegevens te voorkomen. Het stimuleert en beheert miners die het platform beveiligen.
- Applications layer – Dit is het gebruikersgerichte deel van de blockchain. Het betreft de interface, overdrachten, API en alle andere dagelijkse toepassingen die op het DigiByte netwerk zijn gebouwd.
Voordelen van DigiByte
Nog veiliger
Een van de grootste aandachtspunten van Digibyte is dat zij beweren veiliger te zijn dan andere digitale valuta’s. Dit moest worden gerealiseerd door het platform zo decentraal mogelijk te maken. Zij hebben dit als volgt uitgevoerd:
De community doet het meeste werk – Het ontwikkelingsteam van DigiByte is relatief klein gebleven. Ze hebben een groot deel van de promotie en ontwikkeling van DigiByte overgelaten aan de gemeenschap, op ware decentrale wijze. Toch houdt de DigiByte Foundation het meeste invloed op het project.
Gedecentraliseerde mining – DigiByte is erin geslaagd zijn mining operatie te decentraliseren. Ze hebben dit grotendeels gedaan door middel van goede incentives en het gebruik van vijf algoritmen. Deze algoritmen splitsen miners en hun mining power in vijf gelijke, kleinere groepen. Dit houdt de mining competitief, terwijl iedere groep nog elke 1,5 minuten een blok kan creëren. De DigiByte blockchain heeft meer dan 100.000 knooppunten (nodes) op zes continenten.
MultiShield technologie – DigiByte herverdeelt de belasting tussen de vijf mining algoritmen door de moeilijkheidsgraad van elk algoritme zodanig aan te passen dat het niet dominant wordt. Deze technologie wordt MultiShield genoemd. Het vroege prototype van MultiShield, DigiShield, implementeerde responsieve aanpassingsmogelijkheden om te voorkomen dat miners met veel rekenkracht kleinere blockchains manipuleren. Deze technologie wordt nu ook ingezet in veel andere blockchains.
Snellere transacties dan bitcoin
Dankzij de snellere bloktijd van DigiByte worden transacties super snel verwerkt en bevestigd op het netwerk. DigiByte’s bloktijd is 15-18 seconden, waardoor het ongeveer 40 keer sneller is dan Bitcoin. Er komen echter wel schaalbaarheidsproblemen bij kijken, omdat elk knooppunt op het netwerk de volledige geschiedenis van de blockchain moet behouden om nieuwe transacties te bevestigen.
Segregated Witness, ook wel bekend als SegWit moet een goede oplossing bieden voor het schaalbaarheidsprobleem. Deze technologie scheidt transactiebevestigingen van de transactie informatie in het blok, wat het grootboek compacter maakt. Daarnaast biedt SegWit innovaties zoals transacties tussen verschillende blockchains en transacties die maar één bevestiging nodig hebben.
DigiByte kan ongeveer 280 transacties per seconde verwerken. Dat is erg snel vergeleken met Bitcoin’s huidige acht transacties per seconde. Als je echter kijkt naar een centrale betalingsverwerker als Visa, die tienduizenden transacties per seconde kan verwerken, dan wordt al snel duidelijk dat ook DigiByte nog niet snel genoeg is om te concurreren. Er wordt geroepen dat zij bezig zijn om net zo snel, zo niet sneller te worden dan Visa, maar hoe dit zal worden gerealiseerd blijft vooralsnog onduidelijk.
Vooruitstrevende onwikkeling
DigiByte staat erom bekend actief te zijn op het gebied van de ontwikkeling van cryptocurrency en blockchain technologie. Een aantal van deze ontwikkelingen zijn:
DigiShield – Deze technologie werd door veel blockchain projecten gebruikt als oplossing voor het aanpassen van de moeilijkheidsgraad.
SegWit – DigiByte was de eerste blockchain die SegWit implementeerde.
Mining met meerdere algoritmes – Ook al moet deze technologie nog aanslaan, is het wel een belangrijke gebied waar DigiByte mee pionierde in de blockchain industrie.
In de toekomst heeft DigiByte plannen om de ontwikkeling van slimme contracten bovenop de blockchain te ondersteunen. Het project beweert ook dat het platform AI en IoT applicaties ondersteunt die zijn gebouwd op de blockchain.
DigiByte geschiedenis en team
De oprichter van DigiByte is Jared Tate. Hij ontwikkelde de cryptocurrency in 2013 en lanceerde het genesisblok in januari 2014. Destijds was de cryptocurrency een van de weinige openbare blockchain projecten. Het lanceerde zonder een ICO (Initial Coin Offering) en met weinig promotie.
De financiering van het project was afkomstig van donaties aan de DigiByte Foundation. Daarnaast zullen degenen die al vroeg betrokken waren bij het project ook aardig wat DGB in hun bezit hebben.
Het is nog best lastig om te achterhalen wie zich naast Jared Tate bezighoudt met de ontwikkeling van de cryptomunt. De website bevat geen informatie over het team, maar er zijn wel een aantal mensen op internet die beweren te werken voor DigiByte.
Hoe koop je DigiByte? De beste exchanges
Er zijn veel verschillende plekken waar je DigiByte (DGB) kunt kopen en verkopen. Juist doordat er zoveel opties zijn, is het soms moeilijk te bepalen welke exchange je het best kunt gebruiken. Hier is een lijst van de beste DGB exchanges voor Nederland:
Hoe bewaar je DigiByte? De beste wallets
Er zijn tegenwoordig veel verschillende DigiByte (DGB) wallets beschikbaar. De een nog wat veiliger en betrouwbaarder dan de ander, maar uiteindelijk delen ze allemaal dezelfde kernfunctionaliteit: het opslaan van cryptogeld. Met een goede wallet staat je crypto veilig opgeslagen en kan je eenvoudig transacties versturen en ontvangen. Hier is een lijst met de beste DigiByte wallets:
- Hardware wallet (aanbevolen)
- Coinomi
- Exodus
Tot slot
De supporters van de cryptocurrency noemen DGB vaak een slapende reus (sleeping giant). Of dit daadwerkelijk zo is zal de toekomst ons duidelijk moeten gaan maken. In ieder geval is DigiByte al aardig op weg om een grote invloed te maken op de cryptocurrency industrie. Met zijn vooruitstrevende technologie en grote gemeenschap is de cryptocurrency klaar voor toekomst.