Wat is het Internet of Services?
Het ‘Internet of Services’ (IOS) is een schaalbaar, beveiligd en gedecentraliseerd blockchain app platform. De hoge TPS (tot wel 100,000 transacties per seconde) en de schaalbare en veilige infrastructuur bieden eindeloze mogelijkheden voor ontwikkelaars om hun grote ideeën te creëren, te innoveren en te bouwen.
Bestaande blockchain platforms zijn nog niet schaalbaar genoeg. Wanneer een bepaald transactievolume op het netwerk wordt bereikt, gaan de kosten omhoog, transacties worden traag en is er een slechte doorvoer. Er zijn wel oplossingen voor bedacht, maar deze zijn grotendeels nog niet getest en bereiken nog steeds niet het niveau van schaalbaarheid dat bedrijven zoals Amazon en Facebook nodig zouden hebben.
In dit artikel lees je hoe het Internet of Services werkt, wat de IOST token voor functies heeft en krijg je inzicht in het team achter het project. Ook vind je een overzicht van de exchanges waar je IOST kunt kopen en de wallets die je het best kunt gebruiken voor het opslaan van je tokens.
Hoe werkt het Internet of Services (IOS)?
Het Internet of Services (IOS) maakt gebruik van vijf belangrijke innovaties op het gebied van blockchain architectuur en consensusalgoritmen. Hieronder staan ze per stuk in het kort beschreven.
1. Efficient Distributed Sharding (EDS)
Sharding splitst de knooppunten (nodes) in een netwerk in groepen die vervolgens een evenredig aantal transacties verifiëren. Met de groeperingen kunnen gelijktijdige verificaties plaatsvinden, waardoor de doorvoer van het netwerk toeneemt. Iedere groep wordt een shard genoemd.
Op zich een mooi idee, maar hoe selecteer je welke knooppunten in welke shard zijn? En hoe kan je resistent blijven tegen kwaadaardige nodes? Ook komt de volgende vraag naar boven: Hoe wordt de node leader (knooppuntleider) gekozen als er geen mining plaatsvindt?
Om deze vragen te beantwoorden, gebruikt IOS het Distributed Random Protocol (DRP). Als je een gedetailleerd beeld wilt hebben van hoe deze technologie in elkaar zit, adviseren wij om de whitepaper te lezen.
DRP werkt prima als er geen kwaadwillende of falende knooppunten op het netwerk zijn. Maar we weten dat dat vaak niet het geval is. Om de impact van de activiteit veroorzaakt door deze knooppunten te voorkomen, worden leiders gekozen met gebruik van Algorand en Omniledger. Deze mechanismen zorgen ervoor dat leidende nodes het DRP-protocol uitvoeren en, als ze dat niet doen, worden uitgesloten van deelname aan het netwerk.
2. TransEpoch
IOS schakelt batches van knooppunten in en uit bij de overgang tussen epochs (tijdperken). Hiervoor wordt TransEpoch gebruikt, een protocol voor overgang van knooppunt naar shard waarmee overblijvende knooppunten kunnen blijven werken terwijl ze nieuwe knooppunten en gegevens over de downloadgeschiedenis hebben.
Het TransEpoch algoritme behoudt de Byzantijnse fouttolerantie (BFT) consensus over elke shard. Dit betekent in feite dat kwaadwillende knooppunten tijdens de overgang de shard niet kunnen overnemen.
3. Atomix
Bij elk shardingsysteem is de kans groot dat je transacties over verschillende shards moet doen. Dit veroorzaakt een extra laag van complexiteit die het netwerk kwetsbaar maakt voor dubbele uitgaven (double spending attack), hacks en onnauwkeurigheden tussen de transactielijsten van verschillende shards.
De implementatie van het Byzantijnse Shard Atomic Commit (Atomix) protocol zou die problemen moeten oplossen. Wanneer een cross-shard transactie van knooppunt a bij shard A naar knooppunt b bij shard B gebeurt, doet het algoritme het volgende:
- Maak de TX (transactie) binnen de shard A en laat alle knooppunten de transactie valideren.
- Als de TX is goedgekeurd door alle knooppunten in Shard A, wordt de transactie vastgelegd in de blockchain van A. Tegelijkertijd zal de client een proof-of-acceptance (bewijs van acceptatie) roddelen om de transactie goed te keuren, het geld van a te blokkeren in een UTXO en het naar B te sturen.
– Als de TX wordt afgewezen door knooppunten in A, wordt het geld teruggezet naar a. - A‘s blockchain verbindt de TX naar B‘s blockchain en heeft knooppunten in de shard van de ontvanger die de TX valideren.
– Als de TX wordt afgewezen door knooppunten in B, wordt het geld teruggezet naar a. - Wanneer de TX door alle knooppunten in de blockchain van de B wordt goedgekeurd, wordt het geld vrijgegeven aan b.
– Als de TX wordt geweigerd door alle knooppunten, wordt het geld teruggezet naar a.
4. Proof-of-Believability (PoB)
Proof-of-Believability scheidt alle IOS knooppunten in twee divisies: geloofwaardig en normaal. Eerst verwerken knooppunten uit de geloofwaardige divisie de transacties. Daarna valideren de normale knooppunten samples van de transacties en bieden verificatie.
De waarschijnlijkheid dat een knooppunt wordt geselecteerd voor de geloofwaardige divisie is gebaseerd op de geloofwaardigheidscore. Deze score bestaat onder andere uit de tokenbalans, beoordelingen en bijdragen van de community.
Het doel van de normale knooppunten is ervoor te zorgen dat de geloofwaardige knooppunten eerlijk handelen. Als een normaal knooppunt een geloofwaardig knooppunt betrapt dat oneerlijk handelt, verliest dat geloofwaardige knooppunt al zijn tokens en zal de geloofwaardigheidsscore terugkeren naar nul. Een harde, maar zeer effectieve maatregel.
5. Micro State Block (MSB)
Door ieder knooppunt in het netwerk de volledige blockchain op te laten slaan is het geweldig voor beveiliging en onveranderlijkheid. Naarmate er echter meer transacties aan de keten worden gekoppeld, wordt dit proces tijd- en middelenintensief. In plaats van deze methode gebruikt de IOS blockchain de zogenaamde Micro State Blocks (MSB’s).
Met deze strategie slaat elke shard alleen de kopregels van eerdere blokken op en wordt de blockchain-status verspreid over meerdere shards. Vanwege het MSB-generatieprotocol hoeven knooppunten alleen het laatste deel van de blockchain te valideren in plaats van het hele ding te controleren. Dit bespaard een hoop tijd en middelen.
IOS token (IOST)
De IOS token (IOST) is het ruilmiddel op het IOS netwerk en een factor in de geloofwaardigheidscore van een knooppunt. Bovendien ontvang je IOST door transacties te valideren en rekenkracht bij te dragen voor diensten zoals het uitvoeren van slimme contracten.
Voor de ICO werd het volledige aanbod van IOST gecreëerd (21 miljard). De tokens werden als volgt verdeeld:
40%: tokenverkoop
35%: IOS Foundation
12,5%: community building
10%: team
2,5%: investeerders en adviseurs
Servi
De hoeveelheid Servi is een andere belangrijke factor in de geloofwaardigheidsberekening van een knooppunt. Je ontvangt Servi wanneer je services aan de community verleent, services van derden evalueert en/of op andere manieren hulp verleent.
Je kunt geen Servi verhandelen, en je Servi saldo wordt teruggezet naar nul wanneer je een blok valideert.
IOS team & concurrentie
Het IOS-team bestaat uit meer dan 30 leden verspreid over Azië en Noord-Amerika.
Het team bestaat onder andere uit de ontwikkelaar van CoinLang en de CTO van EtherCap. IOS heeft ook een adviesraad met namen als Yusen Dai (mede-oprichter van Jumei), Ryan Bubinski (medeoprichter van Codecademy) en Robert Neivert (startpartner van 500 Startups).
Een indrukwekkend aantal bedrijven en durfkapitaalbedrijven hebben ook een samenwerkingsverband met IOS en hebben in het project geïnvesteerd. De lijst omvat Huobi, FBG Capital en Sequoia Capital.
Met een focus op schaalbaarheid en gebruik op bedrijfsniveau concurreert IOS met gedecentraliseerde applicatie (dapp) platforms die hetzelfde willen bereiken. Een aantal belangrijke concurrenten zijn:
Het is duidelijk dat IOS’s grootste concurrent Ethereum is. EOS en NEO hebben echter aangekondigd dat ze ook van plan zijn om de schalingsproblemen op te lossen die andere blockchain projecten hebben geteisterd.
ICON, Lisk en VeChain streven ook naar blockchain oplossingen voor zakelijke klanten. Uiteindelijk zijn er genoeg dapp platforms waarmee IOS concurreert.
Hoe koop je IOST? De beste exchanges voor Nederland
Er zijn veel verschillende plekken waar je IOST kunt kopen en verkopen. Juist doordat er zoveel opties zijn, is het soms moeilijk te bepalen welke exchange je het best kunt gebruiken. Hier is een lijst van de beste IOST exchanges voor Nederland:
Hoe bewaar je IOST? De beste wallets
De Internet of Services Token (IOST) is een ERC-20 token, dus kan je het eenvoudig opslaan in een Ethereum wallet die ERC-20 ondersteund. Met de juiste Ethereum wallet staan je IOST tokens veilig opgeslagen en kan je eenvoudig transacties versturen en ontvangen. Hier is een lijst met de beste Ethereum wallets:
- Hardware wallet (Ledger, Trezor, etc.)
- MetaMask
- MyEtherWallet
- Trust Wallet
Conclusie
IOS is goed op weg op een meer schaalbare blockchain infrastructuur te bouwen dan andere platforms tot nu toe hebben gedaan. Als het team hun ambitieuze plannen kan verwezenlijken, dan zou het een van de grootste dapp platforms ter wereld kunnen worden. Met het aantal ontwikkelaars dat bezig is met schaaloplossingen voor blockchain projecten die al veel verder zijn, kan het echter te laat zijn voor IOS. De tijd zal het leren.