Home / Academy / Mining / Cloud mining – Alles wat je moet weten

Cloud mining – Alles wat je moet weten

cloud mining landschap

🚀 Pro Tip: Meld je aan op Bybit en ontvang tot $30,000 bonus! Start hier >

Je wilt miner worden, maar zonder de technische rompslomp. In dat geval biedt cloud mining de juiste oplossing! Dit artikel gaat over de voor- en nadelen van cloud mining, de verschillende soorten cloud mining en de risico’s die eraan verbonden zijn. Als kers op de taart geven we je een paar serviceproviders die je kunt gebruiken.

Wat is cloud mining?

Cloud mining betekent het gebruik van gedeelde hashing kracht die wordt geleverd door mining bedrijven op afstand. Alles wat je nodig hebt voor een succesvolle start is je computer (of telefoon) en een crypto wallet om je beloningen op te slaan.

Een cloud mining serviceprovider geeft je de mogelijkheid om mining kracht te kopen in afgelegen datacenters of zogeheten mining farms over de hele wereld. Dit heet ook wel ‘cloud hashing’.

Het stelt gebruikers in staat om betaalbare mining (hashing) kracht te kopen zonder alle moeilijkheden die men gewoonlijk ondervindt bij het minen, zoals elektriciteitskosten, onderhoudskwesties, hardware, software etc.

Hoe werkt mining?

Voordat we in de wereld van cloud mining duiken is het wellicht handig om eerst uit te leggen wat mining precies is.

Mining is de manier waarop een bepaald soort blockchain deelnemers betaalt voor het onderhouden van de blockchain. Door miners te betalen in de eigen cryptovaluta van de blockchain worden zij aangemoedigd om de integriteit te behouden en het grootboek up-to-date te houden.

Lees hier onze uitgebreide uitleg over mining.

Voor- en nadelen van cloud mining

Voordelen:

Dit is waarom je misschien cloud mining wilt overwegen:

 • Geen extra elektriciteitskosten
 • Geen constant gezoem van miners in je huis
 • Wanneer het minen niet meer winstgevend is zit je niet met je hardware opgescheept
 • Ventilatieproblemen met hete apparatuur zijn geen probleem, die heb je uitbesteed aan experts (doe je onderzoek)
 • Omdat je zit aangesloten bij een serviceprovider heb je minder kans dat de leveranciers van mining-apparatuur je in de steek laten

Nadelen:

Dit is waarom je cloud mining misschien niet wilt overwegen:

 • Risico op fraude
 • Schimmige mining-activiteiten
 • Minder plezier (als je een geek bent wil je liever een eigen miner)
 • Lagere winsten – de exploitanten moeten immers hun kosten dekken
 • Gebrek aan controle en flexibiliteit
Mining - cloudmining

Soorten cloud mining

Over het algemeen zijn er momenteel drie vormen van cloud mining beschikbaar:

 • Hosted mining
 • Virtually hosted mining
 • Leased mining

Hosted mining

Hosted mining is geschikt voor ervaren miners met technische kennis. Onder dit model host een datacenter de mining hardware op afstand en neemt de gebruiker de volledige controle over de installatie en configuratie van de mining hardware.

In dit model betaalt de miner een vergoeding aan het hostingbedrijf voor elektriciteitskosten en onderhoud. Dit helpt de miner de risico’s te beheren die samenhangen met het onderhoud, evenals alle risico’s bij het verzenden van de hardware. Wel loopt de miner het risico om (een deel van) de initiële investering in de gehoste mining hardware te verliezen. Ook vergt het veel kennis en tijd om een succesvolle mining operatie te runnen.

Virtually hosted mining

Virtually hosted mining is erg vergelijkbaar met de bovengenoemde optie. Je hebt veel controle over het mining-proces. Het grote voordeel van deze optie is dat er geen aanschaf van de hardware bij komt kijken. Bij virtually hosted mining draait de mining-software op een virtuele machine. Deze virtuele machine kan bijvoorbeeld opgesteld zijn op Miscrosoft Azure of Amazon Web Services (AWS).

Je kunt dus je eigen virtuele ‘mining rig’ bouwen. Hierbij kun je helemaal zelf de specificaties van je rig aangeven, zoals het aantal videokaarten etc. De virtuele machine draait vervolgens op een van de cloud diensten. Je betaald dus voor het laten draaien van de virtuele machine en niet voor de werkelijke hardware. Je hebt wel veel technische ervaring nodig om dit succesvol uit te voeren.

Leased hashing power

Het derde en meer toegankelijke model voor cloud mining is leased mining, waarbij klanten mining power kunnen leasen. De serviceprovider neemt de configuratie van de hardware over, garandeert dat je miner online blijft en selecteert de meest efficiënte en betrouwbare pools.

Dit model van cloud mining vereist geen technische ervaring. Uiteraard is het erg belangrijk dat je als miner het mining-proces wel een beetje begrijpt, maar dit model vereist geen hardware-expertise of kennis van configuratie/implementatie. Klanten kunnen vrijwel elke gewenste hoeveelheid mining power kopen. Ook kun je in de toekomst eenvoudig opschalen indien succesvol.

De meest betrouwbare cloud mining dienst

De cloud mining dienst die wij het meest betrouwbaar achten is Genesis Mining. Wij adviseren echter om altijd zelf goed onderzoek te doen voordat je geld investeert.

Genesis-mining

Dit bedrijf biedt veel verschillende opties wat betreft cloud mining. Je kunt verschillende cryptovaluta minen en het geld komt direct in je account terecht.

Bezoek Genenis-Mining

Genesis mining cloud mining

Risico’s van cloud mining

Als je de technische rompslomp allemaal hebt uitbesteed betekent dit nog niet dat je geen risico loopt op verlies. Zorg dat je genoeg weet van cloud mining voordat je de stap neemt om te investeren in een geldmachine elders op de wereld. Het blijft natuurlijk een interessant en spannend concept, maar gebruik je gezonde verstand. Sommige aanbieders van cloud mining beweren dat je binnen enkele weken alweer je geld terug hebt verdiend. Nou, ga er maar vanuit dat daar een addertje onder het gras zit.

Het is verstandig om testberekeningen te doen zodat je ongeveer kunt voorspellen hoelang het duurt voordat je winst gaat zien. Neem niet zomaar een sprong in het diepe!

Mining is een competitieve industrie en het kost steeds meer computerkracht (hashing power) om cryptocurrency te minen. Het kan zo zijn dat je na een tijdje niet meer winstgevend bent en je dus de operatie zult moeten staken. Leased mining zal automatisch stoppen zodra het niet meer winstgevend is. Kijk in de voorwaarden van de serviceprovider voor meer informatie hierover.

In de wereld van cryptocurrency komt fraude en bedrog maar al te vaak voor. Beleggers zouden alleen in cloud mining moeten investeren als ze zich op hun gemak voelen met deze risico’s. Zoals het gezegde luidt, nooit meer investeren dan je bereid bent te verliezen.

Over de auteur

Ter wille van transparantie
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven