Home / Academy / Cryptocurrency / Aeternity (AE) – Een uitgebreide uitleg

Aeternity (AE) – Een uitgebreide uitleg

aeternity-uitgelichte-afbeelding

🚀 Pro Tip: Meld je aan op Bybit en ontvang tot $30,000 bonus! Start hier >

Wat is Aeternity?

Aeternity is een platform voor gedecentraliseerde apps (dapps). Het team lanceerde het testnetwerk in 2017. Na een succesvolle ICO in hetzelfde jaar richt het project zich op het vergroten van de schaalbaarheid van slimme contracten en dapps.

Aeternity streeft naar een algemene oplossing te zijn die kan worden toegepast op smart contracts. Het project heeft grote ambities en hoopt een van de topspelers in de crypto-wereld te worden door het toevoegen van functies die bestaande blockchains niet hebben. Functies zoals de mogelijkheid om data uit de echte wereld (“real-world” data) te gebruiken en oplossingen voor problemen die worden gezien in andere cryptocurrencies, zoals de schaalbaarheid.

Het project werd gelanceerd als ERC-20-token (een token op de Ethereum blockchain) om een ICO mogelijk te maken. In november 2018 lanceerde het project zijn eigen blockchain. Aeternity is de naam van het project en de naam van de cryptovaluta is Aeon (AE).

3-oplossingen-ideeën-aeternity

3 problemen die Aeternity probeert op te lossen

Transactiegrootte

Het eerste probleem wat het project probeert op te lossen is de wijze waarop transacties verwerkt worden. Het team achter Aeternity is van mening dat veel van de informatie die onder een transactie valt, ‘off-chain’ (buiten de blockchain) kan worden verwerkt, in een geïntegreerde ‘sidechain’ (zijketen). Hierdoor blijft alleen de essentiële informatie over die moet worden doorgegeven aan de blockchain. Dit minimaliseert het formaat van de transacties, waardoor ruimte vrijgemaakt wordt en meer efficiëntie wordt gecreëerd.

Transacties onder voorwaarde

Iemand kan bijvoorbeeld een ticket voor een evenement willen kopen, maar alleen als het op de dag van het evenement niet regent. Een ideaal systeem zou zijn dat de betaling van de ticket alleen wordt verwerkt als bekend is dat het niet regent op die dag.

Aeternity heeft hiervoor een oracle-systeem als oplossing, welke bestaat uit twee methoden. De eerste methode maakt gebruik van niet-menselijke bronnen, die data kunnen geven aan de blockchain zonder de tussenkomst van mensen. Als er bijvoorbeeld een regensensor wordt geplaatst bij het bovengenoemde evenement, kan het doorgeven aan de blockchain of het regent of niet en of de betaling dus wel of niet moet plaatsvinden.

De tweede methode voor het systeem om informatie te vergaren is door menselijke consensus. Gebruikers kunnen “Ja of nee” vragen op de blockchain plaatsen met deadlines. Gebruikers kunnen op één van de twee resultaten stemmen. Het antwoord met de hogere consensus wordt dan als waar beschouwd.

Hybride consensus

Het derde probleem dat het project hoopt op te lossen is het bereiken van consensus met het juiste consensus algoritme. Andere blockchains worstelen met zorgen over de centralisatie van mining met Proof-of-Work algoritmen en anderen hadden problemen met de plutocratie (de rijksten aan de macht) die ontstaat in Proof-of-Stake modellen. Aeternity stelt een hybride systeem van zowel Proof-of-Work als Proof-of-Stake voor, in de hoop dat de twee manieren van consensus elkaar kunnen compenseren.

crowdfunding-aeternity-use-case

Crowdfunding: een Aeternity use-case

Crowdfunding kan vertrouwensloos en transparanter worden gemaakt door het gebruik van zogenaamde “dominant
assurance-contracts”. Dit zijn smart contracts die worden gebruikt om geld in te zamelen voor een publiek doel of een ander commercieel project. Een deel van het geld kan apart worden gezet voor ontwikkeling en andere delen van het fonds zijn vergrendeld om beleggers een rendement te bieden.

Het vrijgeven van fondsen kan op verschillende mijlpalen worden ingesteld. Zodra een mijlpaal is behaald en goedgekeurd, geeft het contract het geld vrij die is toegewezen aan die specifieke mijlpaal. Verschillende methoden kunnen worden gebruikt om de voltooiing te verifiëren, inclusief het “oracle”-systeem. Als een “oracle” concludeert dat de mijlpaal niet is bereikt, krijgen beleggers hun investeringen met rente terug.

“Dominant assurance-contracts” verschillen van traditionele “assurance-contracts” zoals Kickstarter, in de zin dat ze er een dominante strategie van maken om deel te nemen. Als het project is geproduceerd, krijgen alle deelnemers hun Aeons terug plus rente, dus zijn ze verzekerd. Met behulp van een “oracle” kan ervoor worden gezorgd dat de leverancier van de goederen of diensten alleen wordt betaald als hij of zij naar afspraak de goederen levert. Dit maakt transparantie en vertrouwelijke investeringen in ICO’s en startups mogelijk, waar het geld van de beleggers veilig is voor wanbeheer of fraude door de oprichters van het project. Dit kan worden geïmplementeerd bij elke andere uitwisseling van diensten tussen meerdere partijen, waardoor gehele sectoren kunnen worden gedecentraliseerd.

Aeternity vs. Ethereum

Ethereum vs. Aeternity

Terwijl sommige andere op smart contracts gerichte projecten zich op een bepaalde niche proberen te focussen, streeft Aeternity ernaar om de standaard smart contract blockchain voor iedereen ter wereld te zijn. Deze benadering betekend dat ze in directe concurrentie zijn met de grootste smart contract blockchain die er momenteel op de markt is, Ethereum.

Aeternity heeft nog een lange weg te gaan om de gevestigde merkherkenning van Ethereum in te halen, maar niets is onmogelijk in de cryptocurrency wereld. Als Ethereum struikelt, kunnen er kansen ontstaan voor alternatieve keuzes en zou Aeternity een kanshebber kunnen zijn.

De founders van beide projecten hebben tevens een geschiedenis samen. Yanislav Malahov (Aeternity) en Vatilik Buterin (Ethereum) hebben, voor de creatie van Ethereum, namelijk samen aan een crypto-project gewerkt met de naam ‘Keidom’. Malahov meent dan ook dat het mogelijk is dat hij een inspiratie is geweest voor de creatie van Ethereum. Hij noemt zichzelf dan ook de “Godfather of Ethereum”.

Hoe bewaar je Aeternity (AE)?

Er zijn een aantal verschillende Aeternity wallets beschikbaar. De een nog wat veiliger en betrouwbaarder dan de ander, maar uiteindelijk delen ze allemaal dezelfde kernfunctionaliteit: Het opslaan van Aeon en andere cryptomunten. Met een goede Aeon wallet staat je cryptogeld veilig opgeslagen en kan je eenvoudig transacties versturen en ontvangen. Hier is een lijst met de beste Aeternity / Aeon (AE) wallets:

Waar koop je Aeternity in Nederland?

Er zijn veel verschillende plekken waar je Aeternity (AE) kunt kopen en verkopen. Juist doordat er zoveel opties zijn, is het soms moeilijk te bepalen welke exchange je het best kunt gebruiken. Hier is een lijst van de beste Aeternity exchanges voor Nederland:

Over de auteur

Ter wille van transparantie
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven