Home / Hoe maak je een coin? Je eigen ERC20 cryptocurrency maken

Hoe maak je een coin? Je eigen ERC20 cryptocurrency maken

Cryptocurrency maken - ERC20 token

Je hebt vast al gehoord dat Bitcoin de wereld heeft overvallen met een radicaal nieuw monetair systeem en digitale munt. Misschien weet je ook al het een en ander over Ethereum en wil je nu een manier vinden om wat meer betrokken te raken in de wereld van crypto. Waarom niet zelf een coin maken?

Misschien klinkt het als een gek idee, maar er zijn al veel mensen die hun eigen munt hebben gecreëerd en er groot succes mee hebben behaald. Durf je het ook aan? In dit artikel geef ik een eenvoudige uitleg over hoe je zelf een cryptovaluta kunt maken op de Ethereum blockchain. Misschien kan je jouw eigen idee wel tot realiteit brengen!

Een cryptocurrency maken: het voorwerk

Als je van plan bent een serieus blockchain project te starten is het belangrijk om een aantal dingen te overwegen. Je kunt wel een token creëren, maar als er geen duidelijk doel achter zit en een gemeenschap van mensen die het project steunen, dan is er maar weinig aan. Neem dus eerst even de tijd om goed na te denken over je idee en hoe je het wilt gaan uitvoeren.

Wat is het doel?

Wanneer je een eigen cryptocurrency gaat maken, is het waarschijnlijk van belang dat er een doel is voor het bestaan ervan. Je zal mensen een reden moeten geven om de digitale valuta te gaan gebruiken. Er zijn veel use cases voor blockchain, dus kansen genoeg!

Maak ook een businessplan (white paper) voor je cryptocurrency, zodat mensen kunnen lezen over je project en het doel van de cryptocurrency die je hebt ontwikkeld. Je kunt afkijken hoe andere cryptovaluta het hebben gedaan, zodat je inspiratie kunt opdoen.

Een beetje juridisch onderzoek

Er is in de wereld van cryptocurrency veel onduidelijk over de wetgeving, als die er überhaupt al is. Wel weten we dat het in beginsel legaal is om in Nederland cryptovaluta te kopen en verkopen.

Het meest verstandige is om contact op te zoeken met een gespecialiseerde jurist die je precies kan vertellen of alles wat je doet ook legaal is. De blockchain sector wordt steeds groter, en daarmee neemt de regulatie ook toe.

Budget

Als je alles zelf kunt uitvoeren, dan hoeft het niet veel te kosten om te beginnen met een crypto project. De kosten kunnen echter snel oplopen als je dingen moet gaan uitbesteden. Zorg dus voor een budget en maak een realistisch plaatje van de kosten. Juridisch advies is bijvoorbeeld een kostbaar onderdeel wat veel mensen vergeten mee te nemen in hun begroting. Probeer onverwachte kosten zoveel mogelijk te voorkomen.

Stel een goed team samen

Alles valt of staat met een goed team van toegewijde mensen. Zorg dat degenen waarmee je in zee gaat de nodige competenties hebben om het project tot een succes te maken.

Als je een blockchain ontwikkelaar moet inhuren kan dit erg duur zijn, aangezien er maar weinig van zijn en de vraag naar deze mensen zeer hoog is. Maar natuurlijk, als je het balletje eenmaal hebt rollen kan het zich ook flink afbetalen.

Auditing: laat je werk controleren

Veel blockchain projecten laten de software die zij bouwen controleren door onafhankelijke partijen om er zeker van te zijn dat er geen bugs of andere fouten in zitten.

Als je professioneel over wilt komen met je cryptocurrency, dan kan het van belang zijn om een controle (audit) te laten doen. Zo laat je anderen weten dat je niet zomaar iets maakt, maar er echt aandacht aan besteedt en dat ze je software kunnen vertrouwen.

Promotie

Nu is het tijd om je eigen cryptocurrency in de spotlights te zetten. Als niemand iets weet van je digitale munt, is het ook moeilijk om een netwerk van gebruikers op te bouwen.

Een goede marketingcampagne geeft je project een flinke boost. Veelgebruikte kanalen voor de promotie van blockchain projecten zijn Telegram, Twitter, Reddit, en crypto blogs als deze.

Community

Alleen je project promoten op sociale media is niet genoeg. Als je een betrokken community wilt opbouwen zal je meer moeten doen. Help mensen met vragen over je project en geef regelmatig updates over de vooruitgang. Met een sterke community maak je meer kans op succes in de crypto markt.

Aan de slag: een cryptocurrency maken met Ethereum

Als we praten over cryptovaluta, kunnen we die ruwweg verdelen in twee verschillende categorieën: coins en tokens. Als een cryptocurrency een eigen blockchain heeft, dan noemen we dat een coin. En als een cryptocurrency de blockchain gebruikt van een andere digitale valuta, dan noemen we dat een token. Soms ontstaat er echter verwarring, omdat er ook tokens zijn die zichzelf een coin noemen.

De meest populaire manier om een cryptocurrency te maken is met gebruik van een ERC20 smart contract. Dit is een standaard protocol voor tokens op de Ethereum blockchain. Het is vrij eenvoudig om een token te lanceren op Ethereum; je hoeft niet veel ervaring te hebben met programmeren.

Hoe maak je een ERC20 token?

Er bestaan al veel voorbeelden van ERC20 tokens en daarom kan je in slechts een paar stappen je eigen cryptocurrency maken.

Stap 1: download MetaMask en maak een Ethereum account aan.

Om te beginnen met Ethereum heb je een wallet nodig. Vanuit MetaMask regel je alles van het versturen van crypto tot het lanceren van smart contracts. Download de browser plugin en maak een account aan. Zorg altijd dat je een goede wallet back-up maakt.

Stap 2: stop wat Ether in je wallet.

Als je een smart contract wilt lanceren heb je wat Ether in je MetaMask wallet nodig, zodat je kunt betalen voor de transactie. Meestal zijn de kosten vrij laag (een paar euro), maar ik raad het aan om ruim genoeg Ether in je wallet te storten.

Klik hier voor een overzicht van exchanges waar je Ether kunt kopen.

Als je geen geld wilt uitgeven kan je ook gebruikmaken van een Ethereum testnetwerk zoals Rinkeby. Deze vind je in MetaMask als je bovenaan klikt op “Main Network”. Let wel dat de token die je hier maakt niet wordt gezien als een echte cryptocurrency. Bekijk de video onderaan het artikel voor meer uitleg.

Stap 3: vind een ERC20 smart contract.

Op de website van de Ethereum Foundation vind je een artikel over de ERC20 token standaard. Onderin vind je een aantal links naar eerdere implementaties van de ERC20 token. In het voorbeeld gebruik ik die van Consensys.

Stap 4: open Remix Ethereum.

Met Remix Ethereum kan je direct vanuit je browser een smart contract compileren en lanceren. Er is laatst een nieuwe versie uitgekomen van Remix, maar in deze uitleg gebruik ik de oude versie. Klik in Remix onder “Resources” op “Old experience”.

Je zou ook een eigen Ethereum node kunnen opstarten voor het lanceren van smart contracts. Dit vergt wel een stuk meer technische kennis dan wanneer je gebruikmaakt van de online compiler (Remix).

Stap 5: kopieer het smart contract en plak de code in Remix.

Als je MetaMask eenmaal is verbonden met de Remix compiler, dan kan je aan de slag gaan met je ERC20 smart contract.

Kopieer de EIP20.sol file vanuit de Consenys Github en plak het in Remix. Zet daarna ook de EIP20.interface in Remix in een aparte file. Het moet er dan als volgt uitzien:

 • Zorg dat de filenaam van de interface is aangepast naar EIP20Interface.sol. Dit doe je door linksboven op de filenaam te klikken met de rechter muisknop en “Rename” te selecteren.
 • Verander nu ook de filenaam van de EIP20.sol file naar JouwTokenNaam.sol (de naam van jouw token met .sol aan het eind).
 • Geef het contract (EIP20) en de function (EIP20) de naam van jouw token, zoals te zien is in de afbeelding hieronder. Het is belangrijk om hier geen gebruik te maken van spaties in de naam van jouw token.
Voorbeeld contract en functie aanpassen naar JouwTokenNaam

Stap 6: selecteer de juiste compiler versie.

Klik rechtsboven in Remix op “Select new compiler version” en selecteer de volgende compiler versie: 0.4.21+commit.dfe3193c

Voorbeeld compiler selecteren

Als het goed is zie je nu rechtsonder in je Remix twee groene meldingen staan. Een met EIP20Interface, en een met “JouwTokenNaam”. Er worden misschien ook wat waarschuwingen gegeven, maar als dit geen kritieke errors zijn, hoef je hier niet zoveel aandacht aan te besteden.

compiler melding succes

Mocht het niet meteen lukken, dan kan het soms helpen om de pagina opnieuw te laden. Kies dan ook opnieuw de juiste compiler versie.

Stap 7: geef meer informatie over je token.

We kunnen bijna gaan beginnen met de lancering van je smart contract. Alleen nog even wat informatie toevoegen en voor je het weet heb je je cryptocurrency klaar voor gebruik!

Ga rechtsboven in het menu van Remix naar “Run”.

Zorg dat “JouwTokenNaam” is geselecteerd en niet de EIP20Interface. Bekijk de afbeelding hieronder als voorbeeld.

cryptocurrency-maken-run-token-smart-contract

Nu zie je rechts van “Deploy” een tekstvak staan. Hier geef je meer informatie over je token:

 • Het aantal tokens aan dat je wilt maken;
 • De naam van je cryptocurrency;
 • Het aantal decimalen (de standaard is 18);
 • De afkorting van je token (voor op de exchanges).

Je moet rekening houden met het aantal decimalen en het aantal tokens dat je wilt maken. Bijvoorbeeld, als je een miljoen tokens wilt maken met 18 decimalen, dan moet je een 1 met 24 (6+18=24) nullen invoeren als het aantal tokens dat je wilt maken. Je zult straks zien dat je een miljoen tokens in je wallet ontvangt.

Voer de informatie op deze manier in:

1000000000000000000000000,”JouwTokenNaam”,18,”JTM”

Deze token heeft een maximaal aanbod van 1,000,000 (1 miljoen) tokens, met als naam JouwTokenNaam, een decimalenaantal van 18, en als afkorting JTM.

Let op: de naam en afkorting van je token dienen tussen dubbele aanhalingstekens te worden gezet. Dit heeft te maken met de programmeertaal (solidity) waarin het smart contract is geschreven.

Als je zeker weet dat alles goed is ingevoerd kan je doorgaan met de volgende stap.

Stap 8: lanceer het smart contract.

Klik op “Deploy”. De pop-up geeft een indicatie van de transactiekosten. Je kunt deze aanpassen, maar als je hier geen ervaring mee hebt wordt dit afgeraden. Ook zie je een inzicht in de gecompileerde data van je smart contract (niet heel interessant). Scroll naar beneden en klik op “Confirm”.

Nu krijg je een tweede pop-up van MetaMask. Deze vraagt je om de transactie te ondertekenen. Klik in je wallet op bevestigen om het smart contract te lanceren.

Even wachten tot transactie is voltooid…

En klaar, je hebt je eigen cryptocurrency gemaakt!

Als je de transactie wilt volgen, klik dan in je MetaMask wallet op “Activity”. Hier vind je informatie over je transacties.

Stap 9: voeg het contract toe aan je wallet.

Je tokens zijn nog niet meteen zichtbaar in MetaMask. Eerst moet je het contractadres toevoegen aan je wallet.

Ga naar “Activity” en selecteer de betreffende transactie. Klik nu rechtsboven op de link naar Etherscan. Kopieer vanuit hier het contractadres van je token.

Ga nu naar “Assets” in MetaMask en klik onderin op “Voeg token toe”.

metamask token toevoegen

Als je eenmaal je token hebt toegevoegd zie je direct je tokens verschijnen onder je Assets. Nu kan je de tokens gaan versturen naar andere adressen en misschien zelfs verkopen.

Video uitleg

Liever een video? Leer van Ivan hoe je in 15 minuten een cryptocurrency kunt maken op vrijwel dezelfde manier als in de uitleg hierboven.

Volgende stappen

Verifieer je smart contract bij Etherscan

Nu je zelf een digitale valuta hebt weten te maken, kan je ook een stap verder gaan en het contract verifiëren bij Etherscan. Zo kan iedereen zien dat jouw contract veilig en betrouwbaar is.

Ga naar etherscan.io en voer het contractadres van je token in. Klik op “Contract” en vervolgens op “Verify and Publish”. Hier kan je het contract verifiëren.

Zet jouw cryptocurrency op Uniswap

Met de komst van decentrale exchanges kan iedereen zijn Ethereum token aanbieden aan de wijde wereld.

Uniswap is een decentrale exchange waar je eenvoudig je eigen handelsparen kunt aanmaken en liquiditeit kunt aanbieden.

Bouw een community van hodlers

Met een sterke community kan een digitale valuta onwijs waardevol zijn. Ga dus vooral aan de slag met het bouwen van je gemeenschap als je serieus bent over je project.

9 reacties op “Hoe maak je een coin? Je eigen ERC20 cryptocurrency maken”

 1. Geïriteerde cliënt

  Ik heb problemen met het remix programma, er staat namelijk een error dat het zogenaamde ‘ballot.sol’ er niet in staat. Dit vind ik erg apart want er staat in geen 1 stap iets over ballot.sol. Ik zou graag geïnformeerd worden door degene die deze error weet op te lossen.

  1. Beste bezoeker,

   Mogelijk moet u nog een filenaam aanpassen of het zou kunnen dat er een ballot.sol file staat die nog verwijderd moet worden. Het is lastig om meteen te weten wat er mis is omdat ik niet mee kan kijken, maar ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Succes!

 2. Jasmijn treffers

  Hallo, wij hebben wat problemen met de tokens in de Wallet te kunnen zetten en met de hoeveelheid tokens. Iemand hier meer verstand van die het ons even goed kan uitleggen?

  Met vriendelijke groet,

  Jasmijn

  1. Deze vraag is beantwoord en opgelost via e-mail. Voor de mensen die dezelfde vraag hebben is het volgende belangrijk om te weten:

   Zodra de token is aangemaakt is deze niet direct zichtbaar in je MetaMask. Hiervoor moet je het contractadres van de token toevoegen in je wallet. Zodra je dit hebt gedaan zou het balans zichtbaar moeten zijn.

   Wanneer je het aantal tokens dat je wilt maken aangeeft, voeg hier dan het aantal decimalen aan toe (zonder komma). Bij het standaard aantal van 18 decimalen en een tokenvoorraad van 1000 zou je dus in totaal 21 nullen moeten invoeren.

 3. Edwin Advocaat

  Hoi,

  Ik krijg telkens de volgende foutmelding in Remix:

  browser/EIP20Interface.sol:49:86: ParserError: Function, variable, struct or modifier declaration expected.
  event Approval(address indexed _owner, address indexed _spender, uint256 _value);

  Heeft iemand een idee?

  ^

  1. Hi Edwin,

   Wanneer de error in het oranje staat weergegeven is het meer een waarschuwing dan een daadwerkelijke error. Je zou het contract in een testnetwerk (bijv. Rinkeby) kunnen lanceren om te kijken of het naar behoren werkt.

   Als de error in de kleur rood staat aangegeven zou het kunnen dat er ergens geen of te weinig informatie is ingevoerd. Misschien dat de video onderaan het artikel uw probleem kan verhelpen.

   Mocht u verder nog hulp nodig hebben dan hoor ik het graag.

 4. Dag wouter,
  Ik heb een smartcontract met succes kunnen uploaden. Echter probeer ik via Etherscan.io het eigendom te verifieren, maar kreeg steeds een foutmelding te zien (Unable to process the standard-input-json you uploaded. ErrCode: Unable to parse Json file) Heb het contract geplakt in notepad++ en opgeslagen als .JSON, niets werkt. De link naar het contract is 0xfdcddcfa5a7d25ffeb127acb00843cb8370c4ebe.
  Ook zie ik in mijn Metamask wallet geen munten verschijnen. Heb aardig wat ETH betaald om te uploaden. Zou het toch mislukt zijn?

  1. Wouter Hidma

   Hallo Victor,

   Mocht het contract in een enkele file staan, dan kun je het in zijn geheel kopiëren en plakken in Etherscan. Kies dan voor “Solidity single file”. Als het contract uit meerdere files bestaat, werkt het misschien wanneer je ze opslaat als .sol files en “Solidity Multi-part files” selecteert in Etherscan. Deze twee opties hebben bij mij altijd goed gewerkt.

   Ik heb net geprobeerd om het door jou opgegeven contract adres in te voeren in MetaMask en ik krijg wel een token te zien wanneer ik zelf een afkorting en decimalen toevoeg. Het is voor mij natuurlijk niet mogelijk om een balans te krijgen maar het laat wel zien dat het token contract bestaat.

   Voor de volgende keer is het misschien verstandig om het contract eerst eens te lanceren op een testnetwerk zoals Rinkeby of Ropsten, zodat je zeker weet dat alles naar behoren werkt.

   Mocht het niet lukken dan help ik graag verder aan een oplossing. Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top