Home / Academy / Cryptocurrency / Je eigen cryptomunt maken in 8 simpele stappen

Je eigen cryptomunt maken in 8 simpele stappen

cryptomunt maken hero

Je hebt vast al gehoord dat Bitcoin de wereld heeft overvallen met een radicaal nieuw monetair systeem. Misschien ben je ook al bekend met Ethereum en wil je nu zelf een stap zetten in de wereld van crypto. Waarom zou je dan niet je eigen cryptocurrency creëren?

Het idee kan misschien gek klinken, maar er zijn al veel mensen die hun eigen coin hebben gemaakt en hiermee succes hebben behaald. Durf jij het ook aan?

In dit artikel geef ik een eenvoudige uitleg over hoe je zelf een cryptomunt kunt maken op zowel de Ethereum blockchain als andere blockchains die gebruikmaken van de EVM (Ethereum Virtual Machine), zoals BNB chain, Polygon, Avalanche, Optimism, en nog veel meer. Met deze uitleg kun je jouw eigen idee wellicht tot werkelijkheid brengen!

Een nieuwe cryptomunt maken: het voorwerk

Bedenk een doel voor je cryptomunt

Als je van plan bent een serieus blockchain project te starten, is het belangrijk om enkele zaken te overwegen. Het is één ding om een token te creëren, maar als er geen duidelijk doel achter zit en geen gemeenschap van mensen die het project ondersteunen, dan heeft het weinig waarde. Neem dus de tijd om na te denken over je idee en hoe je het wilt uitvoeren. Er zijn talloze toepassingen voor blockchain, dus kansen zijn er genoeg!

Schrijf een whitepaper

Leg je ideeën voor je nieuwe cryptomunt vast en maak een whitepaper, zodat anderen kunnen lezen over je project en het doel van de cryptocurrency die je hebt ontwikkeld. Als je inspiratie nodig hebt, kun je altijd kijken naar andere projecten via ons cryptocurrency overzicht.

Bepaal de kosten

Je hebt in ieder geval wat cryptocurrency nodig om het smart contract te lanceren. Dit smart contract definieert jouw token en moet worden vastgelegd in de blockchain.

Ethereum is een populaire keuze, maar je kunt ook overwegen om je nieuwe cryptomunt op een andere blockchain te maken, zoals de BNB Chain. De transactiekosten op de BNB Chain zijn een fractie van die op Ethereum, en het proces verloopt nagenoeg hetzelfde.

Als je handig bent, hoef je niet veel kosten te maken om je project te starten. De kosten kunnen echter snel oplopen als je zaken moet uitbesteden. Zorg dus voor een budget en maak een realistische inschatting van de kosten. Marketing en juridisch advies kunnen bijvoorbeeld kostbare onderdelen zijn die vaak over het hoofd worden gezien.

Stel een goed team samen

Een goed team van toegewijde mensen is essentieel. Zorg ervoor dat de mensen waarmee je samenwerkt de juiste vaardigheden hebben om van het project een succes te maken.

Het inhuren van een blockchain developer kan duur zijn, omdat er maar weinig van hen zijn en er een grote vraag naar is. Maar als je eenmaal momentum hebt, kan het zich zeker lonen.

Doe wat juridisch onderzoek

Er is veel onduidelijkheid over de juridische aspecten van het creëren van een cryptomunt. Het is belangrijk om te begrijpen welke regels en voorschriften van toepassing zijn op jouw specifieke situatie en rechtsgebied. Raadpleeg daarom een juridisch expert die bekend is met blockchain en cryptocurrency om ervoor te zorgen dat je project voldoet aan alle wettelijke vereisten en om mogelijke juridische problemen te voorkomen.

Aan de slag: stap voor stap je eigen cryptomunt maken

crypto-maken-aan-de-slag

De meest populaire manier om een cryptocurrency te maken is met gebruik van een ERC20 smart contract. Dit is een standaard protocol voor tokens op de Ethereum blockchain. Het is vrij eenvoudig om een token te lanceren op Ethereum, zelfs als je niet veel ervaring hebt met programmeren.

Wat interessant is, is dat je dezelfde standaard kunt implementeren op andere blockchains die gebruikmaken van de Ethereum Virtual Machine (EVM). Dit betekent dat je jouw token kunt lanceren op verschillende netwerken, zoals:

Welke chain je ook kiest, het proces om een nieuwe cryptomunt te maken blijft grotendeels hetzelfde. Laten we beginnen!

Stap 1: Installeer MetaMask en maak een wallet aan.

metamask-logo

Om te beginnen met Ethereum heb je een wallet nodig. Met MetaMask kun je alles regelen, van het versturen van crypto tot het lanceren van smart contracts. Download de browserextensie en maak een account aan. Zorg er altijd voor dat je een goede back-up van je wallet maakt.

Stap 2: Stort crypto in je MetaMask wallet.

Om een smart contract op Ethereum te kunnen lanceren, heb je Ether nodig in je MetaMask wallet om de transactiekosten te betalen. Aangezien de kosten momenteel hoog zijn, raad ik aan om voldoende Ether in je wallet te storten.

Klik hier voor een overzicht van exchanges waar je Ether kunt kopen.

Wil je liever je cryptomunt op een andere blockchain dan Ethereum lanceren? Je kunt eenvoudig overschakelen naar een ander netwerk door de juiste RPC toe te voegen aan je MetaMask wallet. Chainlist.org is een handige site waar je dit met een paar klikken kunt regelen. Als je het door jou gekozen blockchain netwerk hebt toegevoegd kun je de bijbehorende cryptocurrency storten en hiermee de transactiekosten betalen.

Tip: je kunt ook gebruikmaken van een Ethereum testnetwerk zoals Goerli om alles eerst te testen zonder dat het je geld kost. Je kunt deze vinden in MetaMask door bovenaan te klikken op “Mainnetwerk” en vervolgens te kiezen voor Goerli. Via het Goerli Faucet kan je gratis test ETH aanvragen door je wallet adres in te voeren en te klikken op “Request”.

Stap 3: Kies een geschikt smart contract voor je token.

Op de website van de Ethereum Foundation vind je een artikel over de ERC20 token standaard. Onderaan het artikel staan enkele links naar eerdere implementaties van de ERC20-token. In dit voorbeeld gebruik ik die van ConsenSys.

Als je een cryptomunt wilt lanceren met specifieke functies, zoals een tax, kun je op Etherscan zoeken naar een bestaande token die het gewenste smart contract gebruikt. Op de pagina van het tokencontract vind je meestal de code die zij hebben gebruikt voor hun token. Houd er wel rekening mee dat dit voorbeeld specifiek gericht is op een token zonder tax en dat er waarschijnlijk andere aanpassingen nodig zijn om een dergelijk contract succesvol te lanceren. Denk bijvoorbeeld aan andere functies en een andere compiler versie.

Stap 4: Open Remix en kopieer/plak het smart contract.

Remix is een speciale omgeving voor ontwikkelaars van Ethereum smart contracts. Het stelt je in staat om smart contract code te schrijven, te compileren en te testen zonder dat je een eigen omgeving hoeft op te zetten. Alles werkt gewoon vanuit je browser.

Je zou ook een eigen Ethereum node kunnen opstarten voor het lanceren van smart contracts. Dit vergt wel een stuk meer technische kennis dan wanneer je gebruikmaakt van de online compiler (Remix).

Kopieer het EIP20.sol bestand vanuit de ConsenSys GitHub en plak het in Remix. Voeg ook de EIP20.interface toe aan Remix in een apart bestand. Het zou er als volgt uit moeten zien:

voorbeeld-token-smart-contract-erc20
 • Zorg dat de filenaam van de interface is aangepast naar EIP20Interface.sol. Dit doe je door linksboven op de filenaam te klikken met de rechter muisknop en “Rename” te selecteren.
 • Verander nu ook de filenaam van de EIP20.sol file naar JouwTokenNaam.sol (de naam van jouw token met .sol aan het eind).
 • Geef het contract (EIP20) en de function (EIP20) de naam van jouw token, zoals te zien is in de afbeelding hieronder. Het is belangrijk om hier geen gebruik te maken van spaties in de naam van jouw token.
Voorbeeld-smart-contract-code-aanpassen-eigen-cryptomunt-maken

Stap 5: Selecteer de juiste compiler versie in Remix.

Navigeer in het menu naar de Solidity compiler en selecteer de volgende compiler versie: 0.4.21+commit.dfe3193c. Klik vervolgens op Compile.

Tip: houd er rekening mee dat deze versie geschikt is voor het smart contract dat ik in dit voorbeeld gebruik. Als je echter een ander contract wilt lanceren, is het waarschijnlijk dat je een andere compiler versie nodig hebt.

Remix-solidity-compiler-versie-selecteren-voorbeeld

Als het goed is zie je nu een groen vinkje staan bij het menu item van de Solidity compiler. Er worden misschien ook wat waarschuwingen gegeven, maar als dit geen kritieke errors zijn, hoef je hier niet zoveel aandacht aan te besteden.

Remix compiler succesmelding

Mocht het niet meteen lukken, dan kan het soms helpen om de pagina opnieuw te laden. Kies dan ook opnieuw de juiste compiler versie.

Stap 6: Geef de benodigde informatie voor je token op.

We kunnen bijna gaan beginnen met de lancering van je smart contract. Alleen nog even wat informatie toevoegen en voor je het weet heb je je cryptocurrency klaar voor gebruik!

Navigeer links in het menu van Remix naar “Deploy & run transactions”.

Zorg dat “JouwTokenNaam.sol” is geselecteerd en niet de EIP20Interface. Bekijk de afbeelding hieronder als voorbeeld.

Remix-contract-file-selecteren-voorbeeld

Nu zie je naast de Deploy knop een tekstvak staan. Hier geef je meer informatie over je token:

 • Het aantal tokens aan dat je wilt maken;
 • De naam van je cryptocurrency;
 • Het aantal decimalen (de standaard is 18);
 • De afkorting van je token (voor op de exchanges).

Je moet rekening houden met het aantal decimalen en het aantal tokens dat je wilt maken. Bijvoorbeeld, als je een miljoen tokens wilt maken met 18 decimalen, dan moet je een 1 met 24 (6+18=24) nullen invoeren als het aantal tokens dat je wilt maken. Je zult straks zien dat je een miljoen tokens in je wallet ontvangt.

Voer de informatie op deze manier in:

1000000000000000000000000,”JouwTokenNaam”,18,”JTM”

Let op: de naam en afkorting van je token dienen tussen dubbele aanhalingstekens te worden gezet. Dit heeft te maken met de programmeertaal (Solidity) waarin het smart contract is geschreven.

Je kunt het tekstvak ook uitklappen om het wat overzichtelijker te maken. Zorg dan wel dat je alles tussen dubbele aanhalingstekens schrijft (zie onderstaande afbeelding).

Remix-ethereum-token-informatie-voorbeeld

Deze token heeft een maximaal aanbod van 1,000,000 tokens, met als naam JouwTokenNaam, een decimalenaantal van 18, en als afkorting JTM.

Als je zeker weet dat alles goed is ingevoerd kan je doorgaan met de volgende stap.

Stap 7: Lanceer het smart contract.

Selecteer bovenin Remix de volgende omgeving (environment): Injected Provider – MetaMask. Je zou nu vlak eronder het juiste account moeten zien staan (het wallet adres van je MetaMask met het huidige balans).

Remix-deploy-environment-selecteren-voorbeeld

Klik in Remix op “Deploy” of “Transact”. MetaMask zou nu een melding moeten geven met informatie over de transactie en een indicatie van de transactiekosten. Scroll naar beneden en bevestig de transactie.

Even wachten tot transactie is voltooid…

En klaar, je hebt je eigen cryptocurrency gemaakt!

Onderin Remix zie je nu als het goed is “view on etherscan” staan. Als je hierop klikt kan je de transactie volgen. Je kan hier ook het zojuist gecreëerde contract selecteren om meer informatie over je token te zien (zie onderstaande afbeelding).

smart-contract-transactie-bekijken-voorbeeld

Tip: ontvang je geen melding van MetaMask? Zorg dan dat je bent ingelogd en laad de pagina opnieuw.

Stap 8: Voeg je eigen cryptomunt toe aan je MetaMask wallet.

Je tokens zijn nog niet meteen zichtbaar in MetaMask. Eerst moet je het contractadres toevoegen aan je wallet. Dit doe je vanuit “Assets” in MetaMask. Als je hier bent klik je onderin op “Import tokens”. Kopieer en plak het contractadres van je token en voeg (als dit niet automatisch gaat) de gevraagde informatie toe.

Als je eenmaal je token hebt toegevoegd zie je direct je huidige balans verschijnen onder je Assets. Nu kan je de tokens gaan versturen naar andere adressen en misschien zelfs op een exchange zetten. Verderop in het artikel lees je hier meer over.

Video uitleg

Wil je liever visuele instructies? Bekijk dan de video van Ivan waarin hij je in slechts 15 minuten laat zien hoe je een cryptomunt kunt maken op een vergelijkbare manier als in de bovenstaande uitleg.

Volgende stappen

Verifieer je smart contract

Nu je je eigen cryptomunt hebt gemaakt, is het belangrijk om je smart contract te verifiëren bij Etherscan. Op deze manier kunnen anderen controleren of jouw contract veilig en betrouwbaar is.

Ga naar etherscan.io en voer het contractadres van je token in. Klik op “Contract” en vervolgens op “Verify and Publish”. Hier kun je je contract verifiëren.

Als je de cryptomunt op een andere blockchain hebt gemaakt, zoek dan naar de juiste explorer. Voor de BNB Chain moet je bij bscscan.com zijn.

Zet je cryptomunt op een decentrale exchange

Met de opkomst van decentrale exchanges is het voor iedereen mogelijk om zijn cryptocurrency aan te bieden aan de wereld.

Uniswap is een decentrale exchange op waar je eenvoudig je eigen handelsparen kunt aanmaken en liquiditeit kunt verschaffen. Dit platform biedt ondersteuning voor Ethereum, Polygon, Celo, BNB Chain, Arbitrum en Optimism. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit aanbod snel worden uitgebreid.

Een andere populaire decentrale exchange is PancakeSwap. Dit is de grootste decentrale exchange op de BNB Chain, maar het biedt ook ondersteuning voor een aantal andere blockchain netwerken zoals Ethereum en Aptos.

Auditing: laat je werk controleren

Veel crypto projecten laten hun software controleren door onafhankelijke partijen om ervoor te zorgen dat er geen bugs of andere fouten in zitten.

Als je een professionele uitstraling wilt hebben met je eigen cryptocurrency, kan het helpen om een controle (audit) te laten uitvoeren. Op die manier geef je anderen het vertrouwen dat je niet zomaar iets maakt, maar dat je echt aandacht besteedt aan je software en dat het betrouwbaar is.

Bouw een community van trouwe “hodlers”

Als niemand afweet van je nieuwe cryptomunt, is het moeilijk om een netwerk van gebruikers op te bouwen. Een sterke gemeenschap kan een digitale valuta enorm waardevol maken. Het is dus tijd om je cryptocurrency in de schijnwerpers te zetten.

Een goede marketingcampagne kan je project een flinke boost geven. Veelgebruikte kanalen voor het promoten van cryptomunten zijn Telegram, Twitter, Discord, Reddit en educatieve websites zoals deze.

Het is ook belangrijk dat je team actief is in de community en mensen helpt met vragen over je project. Geef ook regelmatig updates over de voortgang van het project. Met een sterke, actieve community, vergroot je de kans op succes in de cryptomarkt.

Conclusie

In dit artikel hebben we stapsgewijs laten zien hoe je je eigen cryptocurrency kunt maken in slechts 8 eenvoudige stappen. Door het volgen van deze stappen kun je de wereld van crypto betreden en je eigen digitale valuta creëren.

Onthoud echter dat het succes van je project afhangt van factoren zoals community-opbouw, marketing en het waarborgen van de veiligheid van je smart contract.

Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en zet je idee om in realiteit door je eigen cryptomunt te maken!

Finst - Bitcoin kopen met 82% lagere tarieven

13 gedachten over “Je eigen cryptomunt maken in 8 simpele stappen”

 1. Jasmijn treffers

  Hallo, wij hebben wat problemen met de tokens in de Wallet te kunnen zetten en met de hoeveelheid tokens. Iemand hier meer verstand van die het ons even goed kan uitleggen?

  Met vriendelijke groet,

  Jasmijn

  1. Deze vraag is beantwoord en opgelost via e-mail. Voor de mensen die dezelfde vraag hebben is het volgende belangrijk om te weten:

   Zodra de token is aangemaakt is deze niet direct zichtbaar in je MetaMask. Hiervoor moet je het contractadres van de token toevoegen in je wallet. Zodra je dit hebt gedaan zou het balans zichtbaar moeten zijn.

   Wanneer je het aantal tokens dat je wilt maken aangeeft, voeg hier dan het aantal decimalen aan toe (zonder komma). Bij het standaard aantal van 18 decimalen en een tokenvoorraad van 1000 zou je dus in totaal 21 nullen moeten invoeren.

 2. Edwin Advocaat

  Hoi,

  Ik krijg telkens de volgende foutmelding in Remix:

  browser/EIP20Interface.sol:49:86: ParserError: Function, variable, struct or modifier declaration expected.
  event Approval(address indexed _owner, address indexed _spender, uint256 _value);

  Heeft iemand een idee?

  ^

  1. Hi Edwin,

   Wanneer de error in het oranje staat weergegeven is het meer een waarschuwing dan een daadwerkelijke error. Je zou het contract in een testnetwerk (bijv. Rinkeby) kunnen lanceren om te kijken of het naar behoren werkt.

   Als de error in de kleur rood staat aangegeven zou het kunnen dat er ergens geen of te weinig informatie is ingevoerd. Misschien dat de video onderaan het artikel uw probleem kan verhelpen.

   Mocht u verder nog hulp nodig hebben dan hoor ik het graag.

 3. Dag wouter,
  Ik heb een smartcontract met succes kunnen uploaden. Echter probeer ik via Etherscan.io het eigendom te verifieren, maar kreeg steeds een foutmelding te zien (Unable to process the standard-input-json you uploaded. ErrCode: Unable to parse Json file) Heb het contract geplakt in notepad++ en opgeslagen als .JSON, niets werkt. De link naar het contract is 0xfdcddcfa5a7d25ffeb127acb00843cb8370c4ebe.
  Ook zie ik in mijn Metamask wallet geen munten verschijnen. Heb aardig wat ETH betaald om te uploaden. Zou het toch mislukt zijn?

  1. Hallo Victor,

   Mocht het contract in een enkele file staan, dan kun je het in zijn geheel kopiëren en plakken in Etherscan. Kies dan voor “Solidity single file”. Als het contract uit meerdere files bestaat, werkt het misschien wanneer je ze opslaat als .sol files en “Solidity Multi-part files” selecteert in Etherscan. Deze twee opties hebben bij mij altijd goed gewerkt.

   Ik heb net geprobeerd om het door jou opgegeven contract adres in te voeren in MetaMask en ik krijg wel een token te zien wanneer ik zelf een afkorting en decimalen toevoeg. Het is voor mij natuurlijk niet mogelijk om een balans te krijgen maar het laat wel zien dat het token contract bestaat.

   Voor de volgende keer is het misschien verstandig om het contract eerst eens te lanceren op een testnetwerk zoals Rinkeby of Ropsten, zodat je zeker weet dat alles naar behoren werkt.

   Mocht het niet lukken dan help ik graag verder aan een oplossing. Succes!

    1. Dit betekent meestal dat je te weinig Ether in je wallet hebt staan. Zorg altijd voor meer dan voldoende Ether om de transactie te voltooien. Op etherscan.io kun je zien dat de transactie ongeveer 0.037 kostte. Als je zeker wilt zijn dat de transactie lukt, zet dan 0.1 Ether in je wallet en probeer het nogmaals. Het is trouwens altijd goed om je token eerst op een testnetwerk zoals Rinkeby te lanceren, zodat je eventuele fouten ontdekt voordat je een kostbare transactie doet op Ethereum. Succes!

 4. Ik ben aan het proberen een eigen token te maken. Op zich gaat alles nu goed. Alleen bij de betaling van ETH op Metamask, geeft men aan dat het bijna 237 en 304 euro zou gaan kosten. Dat lijkt me toch aan de hoge kant (???). Bedoel het moet wel ‘leuk’ blijven 😉

  In hoeverre kan ik hier iets aanpassen nog. Of doe ik wat verkeerd

  1. Hi WhiteRaven!

   Ethereum is op dit moment erg duur. Zeker als je een token wilt lanceren kost het een hoop geld omdat het slimme contract veel “gas” gebruikt. Als je het niet erg vindt om op een ander netwerk te lanceren dan zou je het kunnen proberen op bijvoorbeeld de Binance Smart Chain. Gewoon even de RPC van het BSC netwerk toevoegen in je MetaMask (eenvoudig op google te vinden) en vervolgens het token contract lanceren op dezelfde manier als je met Ethereum deed. De Binance Smart Chain is namelijk compatibel met Ethereum. Succes!

 5. wie kan en wil mij helpen om een cryptomunt op te zetten, wij hebben een goed onderbouwd plan voor het opzetten van een energie fabriek die zowel warmte als elektra produceert. Om dit te realiseren willen we een crypto munt uit geven

Laat een reactie achter

Ter wille van transparantie:
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven