Home / Academy / Cryptocurrency / Wat is een Token in Crypto? Het Verschil Tussen Coins en Tokens

Wat is een Token in Crypto? Het Verschil Tussen Coins en Tokens

Wat is een Token in Crypto? Het Verschil Tussen Coins en Tokens

🚀 Pro Tip: Meld je aan op Bybit en ontvang tot $30,000 bonus! Start hier >

Cryptocurrencies hebben de financiële wereld getransformeerd en blijven groeien in populariteit. Maar in de cryptojungle vind je niet alleen ‘coins’, maar ook ’tokens’. Wat is het verschil tussen deze twee? Wat kun je met een token en hoe koop je er een? In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden en je een diepgaand inzicht geven in de wereld van crypto tokens.

Wat is een crypto token?

Laten we bij het begin beginnen. Een crypto token is een digitaal activum die op een blockchain draait, maar het is belangrijk om te begrijpen dat niet alle cryptocurrencies tokens zijn. Het belangrijkste onderscheid tussen een coin en een token ligt in hun technische en functionele aard.

Een coin, zoals Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH), is een op zichzelf staande blockchain die een eigen transactienetwerk heeft. Het dient als een digitale valuta en wordt vaak gebruikt voor het verrichten van financiële transacties.

Een token daarentegen is niet op zichzelf staand en draait meestal op een bestaande blockchain, zoals Ethereum. Het maakt gebruik van de infrastructuur van de host blockchain en wordt gecreëerd via smart contracts. Tokens kunnen verschillende functies hebben en worden vaak uitgegeven als onderdeel van een project, ICO (Initial Coin Offering) of als een beloningssysteem binnen een gedecentraliseerde applicatie (dapp).

Het verschil tussen een coin en een token

Het onderscheid tussen coins en tokens kan soms verwarrend zijn, maar het komt neer op hun technische en functionele kenmerken:

Coins:

 • Coins opereren onafhankelijk op een eigen blockchain.
 • Ze dienen voornamelijk als digitale valuta voor het uitvoeren van transacties.
 • Voorbeelden zijn Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC) en Ripple (XRP).

Tokens:

 • Tokens draaien op bestaande blockchains.
 • Ze worden vaak gebruikt voor specifieke doeleinden, zoals stemrechten, toegang tot een bepaalde dapp, of het vertegenwoordigen van activa zoals aandelen of onroerend goed.
 • Voorbeelden zijn de ERC-20 tokens op de Ethereum blockchain, zoals Chainlink (LINK) en Uniswap (UNI).
Coins vs. Tokens verschillen uitleg

Wat kan je met een token?

Tokens kunnen een breed scala aan functionaliteiten hebben, afhankelijk van het project dat ze uitgeeft. Hier zijn enkele van de meest voorkomende toepassingen van tokens:

 • Stemrechten: Sommige tokens geven je het recht om deel te nemen aan besluitvormingsprocessen binnen het project of het netwerk.
 • Toegang tot dapps: Veel gedecentraliseerde applicaties vereisen specifieke tokens om ze te kunnen gebruiken.
 • Beloningen: Tokens kunnen worden gebruikt als beloningen voor bijdragen aan een project of netwerk, zoals mining of het valideren van transacties.
 • Representatie: Sommige tokens vertegenwoordigen fysieke activa, zoals goud of vastgoed, en stellen gebruikers in staat om deze activa te verhandelen zonder de activa zelf te bezitten.
 • ICO’s: Tokens worden vaak uitgegeven als onderdeel van een Initial Coin Offering (ICO) en kunnen in de toekomst waarde hebben als het project succesvol is.

Wat is een token waard?

De waarde van een token wordt bepaald door de marktvraag en het aanbod, net als bij traditionele financiële activa. Het is belangrijk om te begrijpen dat de waarde van een token sterk kan schommelen en volatiel kan zijn. Factoren die de waarde van een token beïnvloeden zijn onder andere:

 • Adoptie en gebruik: Hoe meer mensen en bedrijven een token gebruiken, hoe groter de vraag kan zijn.
 • Schaarste: Als het aanbod van een token beperkt is, kan dit de prijs opdrijven.
 • Technische ontwikkelingen: Verbeteringen aan de technologie achter een token kunnen de waarde ervan verhogen.
 • Marktsentiment: Speculatie en het vertrouwen van investeerders spelen ook een grote rol.

Hoe gebruik je een token?

Het gebruik van een token is een proces dat kan variëren afhankelijk van het specifieke project en het doel van de token. Hier zijn enkele belangrijke stappen om een token effectief te gebruiken:

1. Portemonnee (wallet)

Om tokens veilig te bewaren en te beheren, is een cryptocurrency wallet vereist. Zorg ervoor dat de wallet compatibel is met het specifieke type token dat je wilt gebruiken. Houd er ook rekening mee dat verschillende tokens mogelijk verschillende soorten wallets vereisen.

2. Aankoop van tokens

Als je tokens wilt verkrijgen, kun je dit doen via cryptocurrency exchanges. Op deze platforms kun je euro’s of andere cryptocurrencies, zoals Bitcoin of Ethereum, inwisselen voor de gewenste tokens. Zorg ervoor dat je een betrouwbare en geschikte exchange kiest voor de transactie.

3. Verzenden en ontvangen

Een van de kernfuncties van tokens is het vermogen om ze veilig van de ene gebruiker naar de andere te sturen. Dit proces vereist het invoeren van het wallet-adres van de ontvanger en het gewenste bedrag dat je wilt verzenden. Het verzenden en ontvangen van tokens is vergelijkbaar met het uitvoeren van transacties met andere cryptocurrencies.

4. Gebruik in gedecentraliseerde applicaties (dapps)

Sommige tokens zijn specifiek ontworpen voor gebruik binnen gedecentraliseerde applicaties, oftewel dapps. Als je een token wilt gebruiken binnen een dapp, dien je de instructies te volgen die door de betreffende applicatie worden gegeven. Deze instructies kunnen variëren, maar ze helpen je om optimaal gebruik te maken van de token binnen de dapp.

Door deze stappen te volgen, kun je tokens op een effectieve manier beheren, verhandelen en gebruiken voor hun beoogde doeleinden. Het begrijpen van de specifieke vereisten en kenmerken van het betreffende token is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat je deze digitale activa veilig en efficiënt kunt benutten.

Hoe koop je een token?

Volg deze stappen om tokens te kopen:

 1. Kies een exchange: Kies een betrouwbare cryptocurrency exchange (zoals Bitvavo of Bybit) waar de token dat je wilt kopen wordt verhandeld.
 2. Registratie: Maak een account op de exchange en voltooi de vereiste verificatieprocedures.
 3. Stort geld: Stort fiatgeld (zoals USD, EUR) of andere cryptocurrencies op je exchange account.
 4. Plaats een bestelling: Zoek de gewenste token op de exchange en plaats een kooporder. Je moet de hoeveelheid aangeven en soms ook de prijs specificeren waartegen je wilt kopen.
 5. Opslaan in een wallet: Zodra je de tokens hebt gekocht, is het raadzaam om ze over te dragen naar een veilige crypto wallet om ze te beschermen tegen mogelijke beveiligingsrisico’s op de exchange.

Conclusie

Tokens zijn een belangrijk aspect van de cryptowereld en vormen een essentieel onderdeel van projecten, gedecentraliseerde applicaties en financiële markten. Het begrijpen van het verschil tussen coins en tokens, evenals hun specifieke toepassingen, is cruciaal voor iedereen die geïnteresseerd is in crypto. Dus, of je nu deel wilt nemen aan een ICO, stemrechten wilt uitoefenen, of gewoon wilt profiteren van de nieuwste dapps, tokens spelen een sleutelrol in dit revolutionaire ecosysteem.

Over de auteur

Ter wille van transparantie
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven