Home / Academy / Cryptogeld / Wat is Tezos (XTZ)? Een Complete Uitleg

Wat is Tezos (XTZ)? Een Complete Uitleg

Wat is Tezos (XTZ)? Een Complete Uitleg

De wereld van cryptocurrency staat nooit stil, en Tezos (XTZ) is een van de opkomende sterren aan de hemel. In dit artikel ga ik dieper in op Tezos, van zijn ontstaan tot zijn technologie en toepassingen. Daarnaast zal ik uitleggen hoe je XTZ kunt kopen in Nederland en enkele van zijn concurrenten en toekomstplannen bespreken.

Het begin van Tezos

Tezos vindt zijn oorsprong in de creatieve geesten van Arthur en Kathleen Breitman. Hun visie was om een blockchain te creëren met een zelfbesturend ontwerp, waarbij belangrijke beslissingen werden genomen door de houders van Tezos tokens (XTZ). Deze visionaire aanpak trok al snel de aandacht van de cryptocurrency gemeenschap.

Tezos oprichters Arthur en Kathleen Breitman
Arthur en Kathleen Breitman

De initiële muntverkooop (ICO) van Tezos in 2017 brak records en haalde meer dan $230 miljoen op, wat destijds een van de grootste crowdfundingprestaties in de geschiedenis was. Het grote succes van de ICO zorgde voor hoge verwachtingen en zette Tezos op de kaart als een veelbelovend blockchain project.

De technologie van Tezos

Een van de meest opvallende kenmerken van Tezos is zijn unieke zelfbesturende en upgrademechanisme. In tegenstelling tot sommige andere blockchains, stelt Tezos zijn protocolupgrades voor via een governance-proces dat wordt aangedreven door de gemeenschap en XTZ holders (investeerders). Dit maakt deze blockchain uiterst flexibel en in staat om zich aan te passen aan veranderende behoeften zonder dat hard forks noodzakelijk zijn.

Bovendien is deze blockchain ontworpen met een sterke nadruk op beveiliging. Het platform biedt verschillende functies om slimme contracten en transacties veilig te houden, wat bijdraagt aan zijn aantrekkingskracht voor ontwikkelaars en gebruikers.

Toepassingen van Tezos

Tezos biedt een veelzijdig platform voor decentrale applicaties (dapps) en smart contracts. Ontwikkelaars kunnen het platform gebruiken voor verschillende toepassingen, waaronder de tokenization van activa uit de echte wereld, digitale kunst en NFT marktplaatsen, en DeFi protocollen. De flexibiliteit en veiligheid van Tezos maken het een aantrekkelijke keuze voor projecten die streven naar decentralisatie en autonomie.

Hoeveel XTZ coins zijn er?

Tezos (XTZ) heeft een vastgestelde maximale voorraad van 763.306.929 XTZ tokens. Dit zorgt voor een controleerbaar aanbod en kan bijdragen aan prijsstabiliteit naarmate het platform groeit. Deze totale voorraad is geprogrammeerd om door de tijd heen geleidelijk vrij te komen, met beloningen voor stakers en bakers (deelnemers aan het consensusproces) als een belangrijk mechanisme voor het uitgeven van nieuwe XTZ tokens.

Kan XTZ worden gemined?

Tezos verschilt van veel andere blockchains als het gaat om de manier waarop nieuwe tokens worden gecreëerd. In plaats van mining, maakt het gebruik van een consensus algoritme dat bekend staat als “Proof of Stake” (PoS). Onder PoS worden nieuwe blokken en transacties bevestigd door deelnemers die hun XTZ tokens als onderpand inzetten. Deze deelnemers worden “bakers” genoemd, en ze spelen een cruciale rol in het beheren van het netwerk en het creëren van nieuwe blokken in de blockchain.

Bakers worden beloond met XTZ tokens voor hun deelname aan het netwerk. Dit betekent dat gebruikers XTZ kunnen verdienen door hun tokens te staken en baker te worden. Het PoS-mechanisme zorgt voor efficiëntie en schaalbaarheid op het Tezos netwerk, en het stelt gebruikers in staat om actief bij te dragen aan het platform terwijl ze beloond worden voor hun deelname.

Hoe koop je Tezos in Nederland?

Het kopen van Tezos in Nederland is eenvoudig en toegankelijk via verschillende cryptocurrency exchanges. Hier is een algemene uitleg:

  1. Kies een cryptocurrency exchange: selecteer een betrouwbare cryptocurrency-exchange zoals Bitvavo of Bybit, waar XTZ beschikbaar is.
  2. Registreer en verifieer je account: maak een account aan op de gekozen exchange en voltooi (indien nodig) de verificatie van je identiteit.
  3. Stort geld: stort euro’s of andere cryptocurrencies op je exchange account om de aankoop van XTZ mogelijk te maken.
  4. Koop Tezos: zoek naar het handelspaar XTZ/EUR of XTZ/USD en plaats een bestelling om Tezos te kopen. Je kunt ook overwegen om je XTZ tokens veilig op te slaan in een hardware wallet voor extra beveiliging.

Koop eenvoudig met gebruik van de Bitvavo widget:

Concurrenten van Tezos

In de wereld van smart contract platforms zijn er verschillende concurrenten van Tezos, waaronder Ethereum, Cardano, Polkadot, Binance Smart Chain en anderen. Deze platforms streven allemaal naar het bieden van vergelijkbare functionaliteiten en het vormgeven van de toekomst van decentrale applicaties. De concurrentie is stevig, en elk platform heeft zijn eigen sterke punten en unieke eigenschappen.

De roadmap van Tezos

Het project heeft ambitieuze toekomstplannen, waaronder het verbeteren van de interoperabiliteit met andere blockchains en het bevorderen van de ontwikkeling van dapps en DeFi projecten. Het Tezos Foundation Grants Program is gericht op het stimuleren, financieren en introduceren van nieuwe en belangrijke functies voor de blockchain.

Voor- en nadelen van Tezos

Voordelen:

  • Zelfbestuur en upgrademogelijkheden: Tezos heeft een uniek governancemodel dat betrokkenheid van de gemeeschap bevordert.
  • Flexibiliteit en aanpasbaarheid: het kan zich aanpassen aan veranderende behoeften zonder harde vorken.
  • Sterke beveiliging: de blockchain heeft beveiligingsfuncties die de veiligheid van smart contracts en transacties waarborgen.

Nadelen:

  • Concurrentie: het project moet concurreren met andere smart contract platforms in een competitieve markt.
  • Regelgevingskwesties: zoals veel blockchain projecten kan het te maken krijgen met kwesties op het gebied van regelgeving.

Conclusie

Tezos is een interessant blockchain project dat zijn stempel drukt op het uitdagende landschap van decentrale technologie. Met zijn innovatieve governancemodel, flexibele technologie en toewijding aan beveiliging heeft Tezos de potentie om een belangrijke speler te worden in de crypto industrie.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rond deze cryptocurrency? Ga dan naar de officiële website en volg hun social media kanalen.

Over de auteur

Ter wille van transparantie
Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je een aankoop doet via een van deze links, kunnen we een kleine commissie ontvangen. Wees gerust dat we alleen producten en diensten aanbevelen die we persoonlijk hebben gebruikt en waarvan we geloven dat ze waarde toevoegen voor onze lezers. Bedankt voor je steun!

Word gratis lid.

Ontvang de laatste info en tips op het gebied van crypto.

Scroll naar boven